НАП проверява и дружеството, дало заем за покупката на Дипломатическия клуб

Вицепремиерът Томислав Дончев (вдясно) и финансовият министър Владислав Горанов отговарят, че на 18 ноември проверката ще е приключила.

© Юлия Лазарова

Вицепремиерът Томислав Дончев (вдясно) и финансовият министър Владислав Горанов отговарят, че на 18 ноември проверката ще е приключила.Националната агенция за приходите проверява не само кандидат-купувача на Дипломатическия клуб, но и дружеството, финансирало приватизационната сделка. Това се разбира от писмен отговор на вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов до депутатите Методи Андреев (ГЕРБ), Мартин Димитров и Петър Славов (Реформаторски блок).


Проверката включва произхода на средствата, наличието на сделки между свързани лица и сделки, водещи до отклонение от данъчно облагане, информират двамата членове на правителството.


Очаква се проверката да приключи на 18 ноември.
Приватизационната сделка попадна във фокуса на общественото внимание заради това че имотът в Бояна е обособена част от забраненото за приватизация дружество за дипломатически имоти АДИС. Купувачът пък е старозагорското "Ексклузив уеб дизайн" - собственост на младежи, няма почти никаква дейност, но декларира, че
ще плати 8.5 млн. лв.


Във въпроса си тримата депутати питат дали дружеството - купувач е реалният собственик или "пощенска кутия". Депутатите обръщат внимание, че ако финансирането е от банка, то цената на имота би трябвало да е много по-голяма, защото банките в България обикновено се ангажират да финансират до 70% от покупката. На трето място те питат, ако средствата са от друго дружество, дали е направена проверка за свързаност или прикриване на същинския купувач чрез договор за ипотека.


В отговора на министрите не се уточнява дали финансиращото дружество е банка.


Междувременно надзорният съвет на Агенцията за приватизация одобри сделката.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK