Собственикът на взривилия се влак има лиценз от 10 г.

Собственикът на взривилия се влак има лиценз от 10 г.

© shum.bg, shum.bgДванайсет вагона с пропилен и четири с пропан-бутан е превозвал товарният влак, чиято цистерна се взриви тази сутрин на гарата в Хитрино. Това съобщиха за БТА от НК "Железопътна инфраструктура".


От компанията уточниха, че в композицията е имало и празни вагони, каквито са изискванията за т. нар. предохрана на опасни товари.


Товарният влак се е движел от гара "Дружба" /Бургас/ към гара "Север" /Русе/. При влизането си в Хитрино в 5.37 часа той е дерайлирал, цистерните са се преобърнали и това е причинило взрива, обясниха от НКЖИ.
Русенската компания "Булмаркет" е превозвала товара. "Булмаркет ДМ" ООД е частно дружество, извършващо доставка и търговия с пропан-бутан и природен газ, производство на биодизел, ж. п.-превози, търговия със зърно и други. От сайта й се вижда, че е създадена през 1996 г. и има база на терминала в Гюргево.


Фирмата притежава лиценз за извършване на железопътен транспорт от 2005 г. като капацитетът й е 70 хил. тона товари на месец. По думите на председателя на парламентарната транспортна комисия Настимир Ананиев досега не са засичани нейни нарушения.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4633 Неутрално

  Все някога има първи път...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 2. 2 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  дерайлирал, цистерните са се преобърнали и това е причинило взрива,
  ................
  Името на шофьора?
  Все по-тъпи хора са назначавани на отговорни постове.
  Средно и високо интелигентните си заминаха завинаги.
  Останаха ей такива като този "да фаст енд дъ фюриоуз" - безотоговорни гауфони и ориентални мачо-пичковци.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 3. 3 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  http://www.bulmarket.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=71&Itemid=454&lang=bg

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 4. 4 Профил на Georgi Stoyanov
  Georgi Stoyanov
  Рейтинг: 241 Неутрално

  До коментар [#2] от "СДС":

  Не се казва шофьор, а машинист, господин високо интелигентен.

 5. 5 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  До коментар [#4] от "Georgi Stoyanov":
  Не се казва шофьор, а машинист, господин високо интелигентен.
  ...............
  "Машинист" е общо понятие, отнасящо се за обслужване на каквато и да било машина.
  "Локомотивен машинист" е точното определение.
  Но това не е темата на разговор, нали така. Явно си се разпознал.
  Тезата ми е, че "практикуващите професията и заемащи тази длъжност (локомотивен машинист) изпълняват изключително отговорната работа по управление на локомотивите и мотрисните влакове (МВ), при стриктно спазване правилата по безопасно и сигурно движение в съответствие с действащите в БДЖ наредби..."
  А при превозване на взривоопасни метеряли, особено през населени места, отговорността е в пъти по-голяма.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 6. 6 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Станко Станков е човекът нарушил ембарговите решения на ЕК към Русия. Това е един от ония които източиха КТБ. Мислите ми текат в посока унищожени цистерни, взети застраховки, източено ДДС...

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 7. 7 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#6] от "пустиняк":

  Щом онова мектотело Настимир веднага започна да му адвокатства, работата е ясна. Мръсната пяна си защитава балончетата, от които е съставена.

  Какъв боклук се е натрупал само

 8. 8 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  [quote#6:"пустиняк"]Станко Станков е човекът нарушил ембарговите решения на ЕК към Русия. Това е един от ония които източиха КТБ.[/quote]
  Мирослав Иванов
  37 мин. ·
  Собственикът на експлоадиралата влакова композици в Хитрино е фирма от плеядата пробити офшорки, финансирани от Първа инвестиционна банка. Без отчет, без ясен бизнес план...
  Припомянм един свой текст от преди близо две години. Естествено тогава никой не му обурна внимание.....
  --------------------------------------------------------------
  “Вектра консулт” e никому неизвестна софийска фирмичка, регистрирана в неугледна сграда на софийската ул. „Любен Каравелов”. Може би защото собственикът й е пестелив. А собственик е фирма със звучното име „Борунди сървисис лимитид“ от Кипър. “Вектра консулт” е забележителна фирма. Забележителна е с това, че не е подавала отчет за дейността си в Търговския регистър от 2007 г. Т.е. не е подавала НИКОГА. Защото преди това той просто не съществуваше, а промените по фирмените дела се вписваха в съда.
  В последните три години “Вектра консулт” опитва да подаде накуп документи от 2007 г. до 2011 г. и съответно 2012 г. и 2013 г. Но има откази за приемането им от служителите в Търговския регистър...защото те не могат да разберат кой е собственикът й и кой има право да я представлява.
  КОЙ е собственикът
  „Към настоящето уведомление не са предоставени доказателства кое лице управлява и представлява чуждестранното лице“, пише в мотивирания отказ през 2012 г.
  Година по-късно текстът на отказа е сходен: „В случая, към заявлението е представен протокол за приемане на годишния финансов отчет, подписан от Евдокия Макламузи. Не са приложени обаче доказателства за представителната власт на посоченото лице. С представените документи не се удостоверява, че Евдокия Макламузи представлява „Борунди сървисис лимитид“, Кипър. Освен това приложените документи от формална страна не отговарят на изискванията на закона.“
  На служителите на ТР може и да не е ясно коя е Евдокия Макламузи, но тя е ключов инвеститор в България. Или поне така трябва да се приема формално. Защото е част от плеяда кипърски граждани, за които разследване на Биволъ в кредитния портфейл на ПИБ показа, че са финансирани активно от банката. При това с крупни кредитни експозиции.
  Звездният тим

  Такъв е случаят и с “Вектра консулт”. Компанията е мажоритарен собственик на русенското „Булмаркет ДМ“. Което е един от сериозните дистрибутори на газ пропан-бутан, горива, смазочни материали. Освен това търгува със зърно и има ЖП бизнес.
  И така до февруари 2014 г., когато този конгломерат от дейности е разбит. От дружеството са отделени три компaнии - „Булмаркет автотранспорт“, „Олео протеин“ и „Порт булмаркет“. Тези три нови дружества трябва да са буквално три кита, защото върху тях пада тежестта да обезпечат три кредита на обща стойност от 54.5 млн. евро. Кредити, отпуснати от ПИБ. А поне според договора за преобразуване чрез разделяне обезпечението, което трите кита предлагат, не може да достигне и половината.
  „Порт булмаркет“ е получило активи за 10.3 млн. лв. и пасиви за малко над 10.1 млн. лв. В „Булмаркет автотранспорт“ отиват активи за 657 хил. лв., а в „Олео протеин“ активи за 30.7 млн. лв. и пасиви за почти същата сума. Разликата между пасивите и активите формира и капитала на трите компании.
  КОЙ направи сметките
  Проста сметка показва, че активите, които са заложени като обезпечение, са ДВА ПЪТИ И ПОЛОВИНА по-малко от отпуснатите от ПИБ кредити. Очевидно в банката са убедени в жизнените сили на бизнеса на трите млади компании. Защото залог върху компанията-майка и сърцевина на целия бизнес на групата „Булмаркет ДМ“ няма. Но какво ще стена ако/когато бизнесът се спъне и нещо в плана почне да куца. Как ще се защити кредиторът тогава? С активите? Те са доникъде...
  Похвалното е, че в автомобилната компания не дремят, а веднага след отделянето й се втурват да правят бизнес...с държавата. В началото на септември 2014 г. управителят на „Булмаркет автотранспорт“ Димитър Баев договаря с Държавна агенция „ Държавен резерв и военновременни запаси“ поръчка за пренос на зърно. Процедурата е договаряне без обявление на обществена поръчка.

 9. 9 Профил на Georgi Stoyanov
  Georgi Stoyanov
  Рейтинг: 241 Неутрално

  До коментар [#5] от "СДС":

  И аз имам достъп до уикипедия. В разговорния език наименованието е машинист и в никой случай шофьор. А когато имаш претенции и даваш определения и оценки за умствените възможности на другите, е хубаво да си убеден в своите.

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10791 Неутрално

  Една офшорна фирма взриви Хитрино и отлетя в небитието...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Офшорките собственици не са случайни, те са част от кръга, на който ПИБ е отпуснала съмнително обезпечени кредити за милиарди. Станко Станков е по-скоро подставено лице, зад него надничат добре известни лица от задкулисието.

  http://frontalno.com/%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%B0-%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%BD%D0%BE-%D0%B5-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D1%85%D0%B5%D0%BC/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK