Съдът потвърди глоба за "Топлофикация София"

Съдът потвърди глоба за "Топлофикация София"

© Надежда Чипева, КапиталВърховният административен съд (ВАС) потвърди санкция в размер 61 881 лв. на "Топлофикация София" ЕАД, наложена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за злоупотреба с господстващо положение, съобщиха от антимонополния орган.


Проучването на комисията преди време установи нарушение на Закона за защита на конкуренцията, при което топлопреносното дружество е налагало необосновани цени на дружествата, извършващи дялово разпределение на топлинна енергия. В резултат на това те са били поставени в неравностойно положение.


От направения икономически и правен анализ комисията установила, че налагането от страна на "Топлофикация София" ЕАД на еднакви цени на всички фирми за дялово разпределение за минималния пакет на услугата премахва ценовата конкуренция и засяга благосъстоянието на потребителите.
В своето решение Върховният административен съд изцяло споделя констатациите на комисията.


Оттам припомнят, че всеки човек или фирма, на които са причинени вреди в резултат на установеното нарушение, има право на обезщетение, а влязлото в сила решение на ВАС има обвързваща сила за гражданския съд, пред който е предявен искът за обезщетение по реда на Гражданския процесуален кодекс.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK