Спорът между "Музикаутор" и БНР стигна до парламента

БНР може да излъчва само музика, чиито авторски права са изтекли - класическа музика, джаз и автентичен фолклор.

© Цветелина Белутова, Капитал

БНР може да излъчва само музика, чиито авторски права са изтекли - класическа музика, джаз и автентичен фолклор.Спорът между сдружението "Музикаутор", което упражнява правата на композиторите, авторите и издателите на музикални произведения, и Българското национално радио (БНР) стигна до Народното събрание.


Депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов са отправили парламентарен въпрос към министъра на културата в оставка Вежди Рашидов какво ще предприеме за решаването на спора за възнагражденията, които радиото трябва да отчислява на авторите. "Музикаутор" настоява за увеличаване на отчисленията, а БНР обяснява, че няма финансова възможност за това.


Министерството призовава за диалог
Самият Рашидов в писмо до "Музикаутор" призова днес страните да възобновят преговорите и да постигнат съгласие, защото "подобни конфликти не намират позитивно разрешение по административен път". От текста на писмото, който БНР разпространи, се разбира, че самият Рашидов все още не е утвърдил новите тарифи, които "Музикаутор" иска да събира от общественото радио.


От 1 януари 2017 г. БНР няма право да излъчва музика от репертоара, управляван от сдружението - над 14 000 000 музикални произведения от цял свят. Причината за това е, че двете страни не постигнаха споразумение за размера на авторските възнаграждения, дължими от БНР. По договор, изтекъл в края на миналата година, държавното радио е плащало 1% от държавната субсидия и 4.55% от приходите от реклама.


"Музикаутор": Не работим за печалба


Според "Музикаутор" музиката, правата за която тя държи, надвишава 50% от програмното време на радиото. Едновременно с това "в държавите от Европейския съюз няма друго национално радио, което да заплаща толкова нисък процент от субсидията си (Румъния – 3,25%, Естония – 4,5%, Италия – 5%, Гърция – 2,2%, Испания – 3,6%, Дания – 3,5% и т.н.)".


От сдружението твърдят, че са направили усилия да преговарят за нови условия още през юни 2016 г., но са срещнали незаинтересованост от ръководството на БНР. "БНР не направи нищо, защитавайки бюджета си за 2017 г. в Комисията по културата и медиите, въпреки че от години е наясно с искането на "Музикаутор" за увеличение на авторските възнаграждения, като по този начин ощетява и чуждите, и българските автори", гласи становището на организацията.


"Музикаутор" подчертават, че не формират печалба, а всички приходи се разпределят между творците.


БНР: Дали композиторите и текстописците стоят зад решението


Генералният директор на БНР Александър Велев коментира, че обществената медия не е срещу плащането на авторски права, а срещу тройното повишение на таксата, поискано от "Музикаутор". Велев призова композитори и текстописци да предоставят своите права на БНР. "Дали действително композиторите и хората, които пишат текстовете, седят зад едно подобно решение", попита той, цитиран от медиата.


Позицията на радиото е, че "Музикаутор" действа от позицията на монополист, офертата му е непосилна за бюджета на БНР и не почива на икономическите реалности. Парите, отпуснати на радиото от държавния бюджет, са непроменени, което означава, че ако приемем искането на "Музикаутор", ние трябва да пренасочим средства, като например да закрием една от регионалните ни програми, което би нарушило интересите на обществото и би накърнило обществената мисия на радиото, се казва в декларация на медиата.


На свой ред сдружението твърди, че досега БНР се е ползвала с 4 пъти по-добри условия, отколкото частните радиостанции. То уверява, че е готово да приеме и плавно увеличение на тарифите в срок от 3-4 години и недоумява защо БНР принизява значението на възнаграждението на създателите на музикални произведения и противопоставя обществеността на композиторите и авторите.

Очаква се преговорите между страните да продължат с посредничеството на Съвета за електронни медии. До приключването им БНР може да излъчва само музика, чиито авторски права са изтекли - класическа музика, джаз и автентичен фолклор.

Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8487 Любопитно

  От "Музикаутор" са поискали трикратно увеличение на сумата, която БНР плаща годишно на сдружението…
  Интересно, ако желаещите слушатели да слушат „авторската“ им музика, вземат сами да си плащат, а не да се тегли от бюджета – музикантите дали ще оцелеят?

  [email protected]
 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3222 Весело

  Да , ама нали ако започнат да си плащат както частните медии , трябва да направят яки съкращения и сума ти тунеядци ще изпаднат от хранилката ...

 3. 3 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 607 Неутрално

  За никого не е тайна „експериментът“ на Данчо Караджов, фронтмен на „Сигнал“, който получава 23лв хонорар от Мюзикаутор за авторските права на концерт с музика на „Сигнал“, за който заплатените авторски права всъщност възлизат на стойност 3000лв. или 5% от себестойността на авторският им труд.

 4. 4 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 923 Весело

  "Музикаутор": Не работим за печалба
  ------------------------

  Аха, и "Музикаутор" и БНР работят про боно, горкичките...

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 5. 5 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Слушам БНР! Класическата и джаз музиката по БНР е 100 пъти по-хубава от оная скъпо платена боза! Рекетьорите и монополистите -ВЪН!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1338 Неутрално
 7. 7 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Когато са плащали по 1%, не са се чудили дали композиторите и текстописците, но сега вече се опитват да пренасочат вниманието.

 8. 8 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#2] от "SS":

  Ето един наивник който си мисли, че "Музикаутор" плаща на авторите... апропо, като се сетя каква музика пускат БНР, бая автори остават ощетени за това, че никой не ги слуша. Частните въртят един репертоар от 200 песни- засичал съм едно и също парче поне 7-8 пъти на ден!!!

 9. 9 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Нямям нищо против по БНР да звучи класическа музика и джаз. Сто пъти по-добре от съвременните бози като Бионсе, Джъстин Бибър и разни други бездарници.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 10. 10 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 595 Неутрално

  БНР не плащайте! Ще имате в пъти повече слушатели. Най-после радио без агресивна музика , балсам за ухото и душата.

 11. 11 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  В отговор на №6 " 442" - аз слушам БНР. При това както коментарните предавания, така музиката,и излъчвана по двете програми.

 12. 12 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3054 Любопитно

  ""Музикаутор" настоява за увеличаване на отчисленията..." - нуждите нарастват, а?!? Дали продължават да са толкова "ценни" за слушателите на БНР песните с "отдадени" авторски права би трябвало да се степенува по някакъв начин. Сега звучат ретро музики, но политкоментарите пък са сносни, новините са премерени, а и сигурността на държавата май задължаваше медията да е в синхрон със събитията. Е, "Издислав" и новите тийн идолки ги няма, което е много, много губещо. Да гледат ТВ-тата и да слушат други радиа!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 13. 13 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#6] от "442":

  Умните и интелигентни хора, които искат да бъдат информирани а не затъпявани

 14. 14 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Да почнат да се договарят директно с изпълнителите без "Музикаутор". Това ще е по-добре и за авторите и за българската музика.

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 15. 15 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#6] от "442":

  сигурно не са такива като теб

 16. 16 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 2152 Любопитно

  Много ще ми е интересно да видя подробен разчет по имена, дати, числа и проценти, на отчисленията, които изплаща Музикаутор на авторите.
  Също така искам да видя подробна ведомост и отчет за парите, които въпросната организация харчи за себе си. И, ако може, да ми отговори какво стана с парите в КТБ и откъде ги имаше.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 17. 17 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 704 Неутрално

  И какво му е пазарното едни паразити от Мюзикаутор да бъдат монополисти?? Нещо се обърка тоя свят..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 18. 18 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Музикаутор е една изнудваческа агенция, която НЕ ДАВА оригинална музика изобщо. Песните се свалят пиратски, но те си затварят очите, когато радиото им е превело рушвета

 19. 19 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Ей, Държаво, я първо направете една хубава ревизия на Мюзикаутор, пък после сядай на преговори с него!

 20. 20 Профил на sa6ka_grey
  sa6ka_grey
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Гледам във фейсбука доста музиканти са против действията на Музикаутор. Обаче всичко стига до едно-две посчета у фейса. А тия от музикаутор си продължават по старому.
  Докато има овци,ще има и вълна.

  Ако мразиш себе си, ти ще мразиш и останалите
 21. 21 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 409 Неутрално

  От както спряха с чалгата, слушам само БНР! Готов съм да плащам годишна вноска, за да се запази програмата така!

 22. 22 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#21] от "emilm13":

  Ти я плащаш под една или друга форма, БНР не работи на дарения.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 23. 23 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1361 Весело

  БНР да сключи договор с Пайнер.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 24. 24 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  До коментар [#6] от "442":


  [quote#6:"442"]А кой слуша БНР ???[/quote]
  Който търси качествена, разнообразна и балансирана програма.
  БНР имат такава преднина по качество пред джангър- и чалга-радиосанциите, ама требва малко акъл, за да го забележи човек.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 25. 25 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#22] от "Свинчуга":

  Това ми е ясно! Просто искам да се запази една национална радиостанция с класическа музика и без реклами.

 26. 26 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  В интерес на истината, БНР има доста качествени предавания. По рокаджийските радиа въртят около 8 песни нон-стоп, по останалите - Гери-Никол и Криско.

 27. 27 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1216 Весело

  До коментар [#4] от "majorman":


  [quote#4:"majorman"]"Музикаутор": Не работим за печалба
  ------------------------

  Трябва да се каже - Въобще не работим само паразитираме.


 28. 28 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Все си мисля, че има автори, които дори си плащат за да пускат техни песни по радиата. Няма друг начин да се популяризира тяхната музика. Ако ще трябва да минем без плявата предлагана от Музикаутор - така да бъде. По БНР и без това няма нужда да слушаме масовките.

 29. 29 Профил на sceptic_vgk
  sceptic_vgk
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Според "Музикаутор" ... "в държавите от Европейския съюз няма друго национално радио, което да заплаща толкова нисък процент от субсидията си (Румъния – 3,25%, Естония – 4,5%, Италия – 5%, Гърция – 2,2%, Испания – 3,6%, Дания – 3,5% и т.н.)".
  А размерът на субсидиите в изброените различни държави да не би да е нормиран, та се прави такова сравнение?

 30. 30 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#26] от "redguy":

  Всъщност БНР и БНТ се оказаха единствените свестни медии в България. Но за съжаление, все по-малко са хората, които могат да ги оценят.

 31. 31 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#26] от "redguy":

  Дори регионалните станции имат специализирани предавания за метал музика. При това тотално разнообразна музика, не 20 парчета на кръст въртени нонстоп... и авторите сами откликват на рекета на музикалните мутри...

  "Спирането на „От другата страна” (Радио Варна) обаче се отлага, благодарение на десетките музиканти и групи, които предоставиха и продължават да предоставят свои произведения за излъчване!

  Благодарности и на всички, които се свързаха с екипа, за да предложат помощта си и на всички, които разпространиха информацията и продължават да го правят.

  Така на 2 януари 2017 година „От другата страна” ще го има и в ефира ще звучат композициите на групите и музикантите, които направиха така че предаването да продължи да съществува!"

 32. 32 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#6:"442"]А кой слуша БНР ???[/quote]

  Във всеки случай тези, който слушате "Доко, Доко" и "Ш'ти скъсам гъза", не слушате БНР. То, явно, е далече под вашето "ниво"!

 33. 33 Профил на sa6ka_grey
  sa6ka_grey
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#28] от "gogo2011":

  Това,че някои продуценти плащат на ТВ и радиа,за да пробутат някой друг певач или певачка е обществена тайна.
  Тука в темата обсъждаме друго. Музикаутор не стига,че гърбят музикантите,а искат да генерират по големи печалби от медии,като БНР,например.

  Ако мразиш себе си, ти ще мразиш и останалите
 34. 34 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 896 Неутрално

  БНР не е съвършено, но е най-качественото радио, което може да се слуша в българския ефир.
  И музиката е премерена - без чалга и разните му там "тийн" боклуци.

  Да - частните радиа плащат 3-4 пъти по-високи такси, но пускат 100 пъти по-малко песни. Въртят едно парче по 50 пъти седмично. Дневния им плейлист е от 100-тина песни.

  Ако съм на мястото на Веждито - ще ги разкостя тия от "Мюзикаутор" - ще им изкарам приходите и какво и на кого колко са платили. Ще ги сложа на една кръгла маса с музикантите и текстописците, пред медиите - да си поприказват.

  А радиото - да продуцира нова музика. Има млади изпълнители, търсещи ефир.

  А Веждито - може да създаде някаква паралелна структура, която постепенно да "акумулура" права.

  А парламента - да вдигне малко субсидията.

  А самото радио - да приеме едно плавно увеличение на тарифите. Едва ли тези от "Мюзикаутор" са такува зверове, че да не могат да се дпиразумеят - просто да поемат някакъв ангажимент за плавно увеличение и да си го спазват. Ако наистина в чужбина процентите са по-високи - очевидно е, че искането на "Мюзикаутор" е резонно.....

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 35. 35 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 952 Неутрално

  В нета намерих отчета на Музикаутор за 2014-та...

  http://www.musicautor.org/images/novini/Godishen_otchet_Musicautor_2014.pdf

  Административните им разходи се оценяват на близо 20%... с приходи от 5 милиона. Симпатяги.

  Иначе, от разбивките се вижда, че само БНР плаща около 440 000 лв, ВСИЧКИ останали частни радиостанции около 660 000 лв. От което си правим сметката, че частните боравят с минимален брой музиканти и песни, докато БНР се опитва да има разнообрази и залага на повече музиканти и произведения...

  Това естествено не се калкулира от музикалните мутри...

 36. 36 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Странна е тази загриженост на депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов за интересите на Музикаутор. Чак министъра питат.
  Специално М. Димитров уж беше загрижен и за картела при горивата. Но не прояви законодателна инициатива за промяна в режима за митническите складове, който е в основата на безобразията, правени от Лукойл.
  Господа, целевата ви група избиратели са грамотни хора.
  Трудно ще ги излъжеш!

 37. 37 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3152 Неутрално

  [quote#11:"stedim"] аз слушам БНР[/quote]
  Когато става за слушане!
  Когато чуя Вулвин - превключвам!

 38. 38 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Сутринта слушах Хоризонт в колата - страхотен инструментален джаз пускаха. Стискам палци да не се договорят и БНР да си остане спасителен остров без съвременни бози и бълвочи.

 39. 39 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3152 Неутрално

  В радиото от началници не можеш да се разминеш !

 40. 40 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#34] от "г-н Саранди Говедаров":

  Всъщност Министерството на културата крепи монопола на тези измамници. Освен тях има само още 1 фирма, държаща права и можеща да иска пари от всички, "пускащи" музика.
  Интересното е, че Министерството е записало в нормативен документ, че за да се "лицензира" нова такава фирма, то тя трябва да получи съгласието на останалите 2 такива.
  Т.е. те да се съгласят да делят баницата с някой друг.
  Абсурдно е, нали?

 41. 41 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Буди недоумение как едно частно радио може да си плати правата, а на БНР му било много скъпо?

 42. 42 Профил на sa6ka_grey
  sa6ka_grey
  Рейтинг: 338 Неутрално

  А,най,ми е яд,че тези Музикаутор подвърждават приказката –''музикант къща не храни''. Доста от артистите,вместо да се занимават с музиката им се налага да работят накъде или да правят халтура на съмнителни мероприятия.
  Имам приятели които са добри музиканти,ама се отказаха да свирят,защото не виждат перспектива.
  Има тук таме някой който успял да издаде нещо в чужбина и от там да им капе някой лев,но като цяло от тез музикаутор хаир не видял.

  Ако мразиш себе си, ти ще мразиш и останалите
 43. 43 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Интересното е, че Министерството е записало в нормативен документ, че за да се "лицензира" нова такава фирма, то тя трябва да получи съгласието на останалите 2 такива.
  Т.е. те да се съгласят да делят баницата с някой друг.
  Абсурдно е, нали?

  До коментар [#40] от "fras":

  ?!
  Наистина ли бе, мамицата им.....???!!!
  Не мога да го асимилирам.....

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 44. 44 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#41] от "citoyen":

  Да ти обясня така че, дори и ТИ да го разбереш... частника плаща за 100 автора и 1000 песни- върти едно и също.

  БНР плаща за 10 000 автора и 1 000 000 песни. Ето така. За това БНР плаща горе долу колкото всички частни радиостанцции взети заедно. Капиш сега?

 45. 45 Профил на Punka's
  Punka's
  Рейтинг: 237 Неутрално

  тва е Класика в жанра

  Всичко, което може да се яде, е обект на властта.
 46. 46 Профил на hypercube
  hypercube
  Рейтинг: 524 Гневно

  "…Наред с обикновенното „спонсорство” на даден изпълнител борците започват да мислят и как да инвестират в тази музика, от което да натрупат още пачки. Малко известен факт е един от прийомите, които ВИС използва за да легализират рекета. През 1994г. след като Васил Илиев регистрира в съда застрахователната компания „Вярност, инвестиции, сигурност-2” (ВИС-2) и отваря луксозния си офис в столичния квартал „Редута”, ”императорът” става борец за авторски права. Създадена е агенция "Музикаутор" – компания за защита на авторските права, която обединява наши композитори и текстописци. Идеята е висаджиите, със съдействието на сдружението да събират лицензионни такси от всички обекти, използващи музика за търговските си цели. Става въпрос за всички кръчми, ресторанти, барове, кафенета, радиостанции, телевизии и т.н. Момчета с бухалки тръгват по заведенията и "подканват" собствениците да плащат авторски права. Борците гушват голям процент от сумите, другото отива за "Музикаутор". Според сведенията висаджиите гушвали по 25 процента от таксите. Тези, които откажели да плащат били наказвани с глоби до 500 хиляди лева. Не липсвали и случаите на осъмнали без заведения собственици, заради отказа им да се издължат. Интересите на Васил Илиев в тази сфера се ръководят и защитават тогава от Чавдар Писарски, който по късно става изпълнителен директор на застрахователната компания. В кампанията срещу пиратството Васко налива над един милион лева за стикери, които са разлепени из цялата страна.
  В същото време месечните такси, които държавата изисква да се изплащат на „Музикаутор” са причина за надигането на негативна вълна сред собствениците на заведенията, които не са на борците. 3000 лв за ресторанти, 5000 за дискотеки, 12 000 за реномираните барове… Националните медии обаче надават вой и скачат срещу мутрите като ги обвиняват в опит за узаконяване на рекета. Заведени са дела срещу висаджиите, а критките от пресата са още по безмилостни. Министерството на културата се предава и проектът „Музикаутор” пропада.
  Интересен факт обаче се прокрадва във времето, в което въпросната агенция бореща се за авторски права действа.

  Не питайте какво страната ви може да направи за вас, попитайте какво вие можете да направите за нея! Дж.Кенеди
 47. 47 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Не успях да намеря годишен отчет за дейността на сдружението с нестопанска цел Музикаутор. Интересно не трябва ли да публикуват публично как се справят с дейността си? Как могат примерно авторите на музика да са сигурни, че получават справедливото възнаграждение, за излъчената им музика?!
  Доста притеснително изглеждат нещата, Музикаутор - черна дупка, в която нищо не пречи да се перат и парички (just sayin')

 48. 48 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Щом ще ни спестят бозата, хич да не се занимават с "Мюзикаутор..."!!!!! Супер!

 49. 49 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4633 Весело

  До коментар [#10] от "naskom44":

  Днес един клиент се произнесе: "Каква е тази музика, направо ме унася"...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 50. 50 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#37] от "Alexander97":

  Него съм го засичал!!! Положението му е плачевно!!!
  Но навремето съм хващал и електронна музика и беше добре и модерна...

  www.soundcloud.com/x2805
 51. 51 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Значи не е лошо да се отнеме "лиценза"...на музитата за България..и да им се направи пълна данъчна проверка ..на тия крадци!!!

 52. 52 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Ето ги хубавците борещи се за 25лв на Данчо Караджов.

  http://www.musicautor.org/upravitelen-savet/sastav

 53. 53 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 761 Неутрално

  А тези са баш алчните:

  АВТОРИ НА ПОПУЛЯРНА, ФИЛМОВА, ЕЛЕКТРОННА, ПРИЛОЖНА МУЗИКА И ДЖАЗ
  Ясен Козев
  Кирил Маричков
  Красимир Куртев
  Виктор Стоянов
  Веселин Тодоров

 54. 54 Профил на pppdaemon
  pppdaemon
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Айде стига глупости. Музикантите получават от Мюзикаутор стотинки за музиката си...

 55. 55 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 294 Весело

  [quote#6:"442"]А кой слуша БНР ???[/quote]
  В милиционерските дежурти стаи, за да разберат кога е започнала войната. Без майтап, това им го пише в правилниците.

 56. 56 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#52:"anty"]Ето ги хубавците[/quote]
  Не мога да престана да се учудвам колко знайни и незнайни организации на търтеи има в нашата малка, опоскана държавица. И уж все да контролират и да защитават права...

 57. 57 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Само не разбрах "дълбоката" пазарна логика на Мюзикаутор авторските права да са процент от бюджета на медията ?????? Какво общо има бюджетът с това, колко пъти си въртял Марая Кери ???

 58. 58 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#47] от "Chubachubs":

  Виж ми коментар №35

  До колкото схванах, приходите им за 2014-та са малко над 5 милиона. От тях близо 20% отиват за административни разходи.

 59. 59 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  ++++++ Обикновени рекетьори. На какво точно основание искат увеличението?! Частните радия печелят достатъчно от реклама. Общественото радио и ТВ са огръничени от закона. Те и за това са обществени (защото имат различни функции от частните). Освен всичко те са КУЛТУРНИ ИНСТИТУЦИИ.
  Тези "хубавци" ще оцелеят, ама друг път. Проглушиха ни ушите, че радиата и най-вече БНР излъчвали малко българска музика?! Е, сега съвсем няма да излъчва. И после, що за глупост е да ми дават пример с другите държави в ЕС?! Ами дали знаят там какви са заплатите или ако са забравили, да направят справка, Естония -средна заплата 850 Е, Румъния-минимална 546 лв., Гърция-средна 1219 Е. за 16 год. Италия, средна 1950 Е.,Испания, средна-2192. Значи средната заплата у нас е около 350, 400 Е., но те видитили ще получават колкото примерно в Италия?! Ето на това му се вика САМОЧУВСТВИЕ. На мен лично тяхната музика ХИЧ, ама ХИЧ няма да ми лисва.

 60. 60 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#5] от "Евроатлантически вилает Булгаристан!":

  ++++++++++++++

 61. 61 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#55] от "Приказки под шипковия храст":

  Би ли постнал тук такъв правилник, дал информация къде си чел и пр., защото звучи като алабалистика, каквато всъщност не се съмнявам, че е.

 62. 62 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Прави впечатление, че говорителите на "Музикаутор" в Парламента са пак "красиви и умни". Явно, призванието им е да инициират анти-народна дейност.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Изпълвам се с оптимизъм и гордост от написаното от колегите до тук. Следват два основни извода: 1. Слушателите на БНР са хора с високи естетически критерии. 2. Те много добре са разбрали същината на проблема - обикновен рекет. 3. Музикаутор (или там който се крие зад това име) са безкрайно далече от истинските образци на певческото, музикално изпълнителско изкуство.

 65. 65 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Малтинчо и от музика, изпълнители и композитори ли взе да разбира. Браво истински реформатор

 66. 66 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 294 Весело

  [quote#61:"Paolo Di Canio"]Би ли постнал тук такъв правилник,[/quote]
  Не бих, щото е секретен.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на koftio_matrial
  koftio_matrial
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Музикантите със сигурност не оцеляват от парите за авторски , изпълнителски и т.н. права, които Музикаутор им изплаща Те са смешни, обидни, абсурдни и въобще никой не разчита на това!

  Баце. толкова ме дразниш, че вече се уморих да те плюя
 69. 69 Профил на koftio_matrial
  koftio_matrial
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#10] от "naskom44":

  ДА!!!!!

  Баце. толкова ме дразниш, че вече се уморих да те плюя
 70. 70 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  До коментар [#53] от "anty":


  " А тези са баш алчните : "


  Повече от 10 години вече не съм в България и нямам нито време, нито възможност да слушам БНР, но щом видях името на ченгето Кирил Маричков и се запитах : И другите ли са от ченгесарския щанд ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 71. 71 Профил на hypercube
  hypercube
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#54] от "pppdaemon":


  [quote#54:"pppdaemon"]Айде стига глупости. Музикантите получават от Мюзикаутор стотинки за музиката си... [/quote]

  Ама за сметка на това не могат да регистрират авторски диск в Министерство на културата без да сключат договор с тези кръвопийци.

  Не питайте какво страната ви може да направи за вас, попитайте какво вие можете да направите за нея! Дж.Кенеди
 72. 72 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  И аз съм безкрайно щастлива от създалия се конфликт. Няй-после Националното радио звучи както подобава на едно национално радио - само качествена, проверена от времето музика. Отвратително е, че около 50% от музиката в радиото била от тази, за която трябва да плащат на Мюзикаутор. Да плащат толкова много за този боклук и заради него да не остава ефирно време за излъчването на хубавата музика, която отлежава във фондовете!
  Мисля, че всеки автор трябва да плаща на БНР, за да му излъчват музиката и така да я рекламират на практика. Тогава щяха да се постараят да пишат по-стойностна и оригинална музика с текстове, които не са безсмислен набор от банални думички. Имам си още една мечта - музиката в Радиото да си остане тази!

 73. 73 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Музикаутор е като едно време " Мтел"......искаш неискаш цените са техни (на наши другари децата)

  Долу рушистите и фашистите
 74. 74 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  Абе тези Музикаутор представители на всички изпълнители по света ли са? Няма ли групи и изпълнители от независими лейбъли които да бъдат пускани по БНР. Пълно е със стойностна музика, която не е част от комерсиалния музикален пазар, нека БНР се насочи към такива изпълнители.

 75. 75 Профил на incredible
  incredible
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Чудничко.

  Музикаутор с години се опитваше да се пребори с пиратското потребление на музика у нас, това беше основната тема и цел (г-н Захов, съиздател на настоящето издание познава до болка тази битка). Това беше битка с предизвестен край, в полза на потребителите, поне тази . После негодуваха срещу липсата на българска музика по радиата, а причините за липсата й оставям на персоналните виждания на всеки (всеки би бил прав по своему). Сега за битка с БНР са се сетили . Смешно е, защото технологиите се развиват, а Музикаутор, в качеството си на защитник на творците, не може да ги догони. Вместо да са доволни, че изобщо има кой да ползва фондовете музика, особено българска.
  Истина е, че творците по цял свят разчитат на определени организации (и софтуери) да се грижат за правата им, както се и случва. Нашите организации са пародийни, поради липса на закони, факт. Затова не беше трудно да се досетим къде го "стяга чепикът" Петър Дундаров (Мюзикаутор) на срещата с Христо Иванов . Но не медиите са проблем, те са съюзник, това не разбира може би човекът. Та... "Битката" е за пари наистина, не за права.

  Малко встрани и с условието, че не понасям чалга, най-добрият бизнес-модел у нас що се отнася до права (изпълнителски, авторски, за излъчване, публични изпълнения), има Пайнер. Даже и медии си имат. Това е истината.

 76. 76 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 952 Неутрално

  А бе, тия държали правата за химна?!?

  * * *
  Заради финансовите претенции на "Музикаутор" БНР бе принудено да пусне стара версия на националния химн навръх Нова година. Обществената медия специално е издирила правен в радиото запис на "Мила родино", чиито права изцяло държи. Версията обаче е различна от посочения официален химн на сайта на НС - в изпълнение на смесен хор и симфоничния оркестър на БНР с диригент Васил Казанджиев.
  * * *

  Официалната версия на химна е записана в БНР, но БНР не може да ползва продукта записан при тях?!?

  Ахахаха... добре бе, Абсурдистан!

 77. 77 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  А не е ли по-просто вместо да се увеличат тарифите да се намалят отчисленията за Мюзикаутор, така за творците ще остава повече. В момента от 3000лв отчисления за авторски права до творците стигат само 23 /двадесет и три!!/ лева! Да гласуват един закон, че посредниците имат право на не повече от 10% от събрана сума и те сами ще се закрият.

  http://www.webcafe.bg/id_1286987383_Danak_chalga_Vie_ludi_li_ste
  [quote#0:""]Озадачена от факта, че получават жълти стотинки от авторски права, групата си направила експеримент. За поредния концерт чинно платили исканите 5% за авторски права (които плащат организаторите на концерти), които в случая били 3000 лв. Но нарочно написали, че всички текстове, музика, продуценти на всичките изпълнени песни са на Сигнал. Месеци по-късно им се обадили да си вземат парите от авторски права от концерта. Сумата била... 23 лв.![/quote]

  И впрочем в огромната си част авторските права се държат от съответните звукозаписни фирми, не от творците, до тях стигат само жалки проценти. Така че стига тези лакоми посредници са се крили зад гърбът на творците!

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 78. 78 Профил на incredible
  incredible
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#74] от "Modestmouse":

  Има, разбира се. Там проблемът е друг - изпълнителите трябва да се насочат към медиите, не обратно . Или първо да се самосъздадат в Ютюб , за да ги забележат. Всичко е труд, труд, труд. Но се сещам за такъв световен пример - Лили Алън.

 79. 79 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2005 Весело

  [quote#40:"fras"]Интересното е, че Министерството е записало в нормативен документ, че за да се "лицензира" нова такава фирма, то тя трябва да получи съгласието на останалите 2 такива.
  Т.е. те да се съгласят да делят баницата с някой друг.
  Абсурдно е, нали? [/quote]
  Друг път абсурдно, та ние сме в България. Преди доста време, от едно друго министерство обясняваха същото за лицензиране на втори мобилен оператор... и днес, при няколко действащи оператора, минутата разговор е поевтиняла над 160 до към 800 (осемстотин) пъти.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 80. 80 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Защо ли целта е точно държавната/обществена медия??
  И какъв е реалния дял(а не цена на права) на частните медии в приходите ма Музикаутор?
  Да не се окаже, че ако последните спретнат такъв скандал на някое частно радио ще получат мощен шут?
  Колко от тези 'творци' биха се преборили с гледания в YouTube, примерно?

 81. 81 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 805 Неутрално

  В момента БНР, пуска страхотна и най - различна музика от преди 70г/с изтекли авторски права/. Като обществена медия, която се издържа с парите на данъкоплатците, е по добре да не ги пилее, като плаща с тях на незнайно кого за незнайно какво.

 82. 82 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Музикаутор, ненаяли се

 83. 83 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  "Музикаутор": Не работим за печалба
  Според “Музикаутор" музиката, правата за която тя държи, надвишава 50% от програмното време на радиото. "

  Като не формират печалба, от какво се издържат тези наглеци?
  Просто са се усетили, че няма по-сгоден начин от това да дерат през държавния бюджет! Какво освен монопол означава да контролираш повече от половината репертояр на БНР, което има гласуван бюджет, за разлика от т.нар. частни радиостанции, които се издържат от реклами. Само какви реклами - по Дарик доскоро се въртеше реклама на АЕЦ Козлодуй???!!!

  I Want To Believe
 84. 84 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 606 Любопитно

  10 млн. лева загуби Профон в КТБ? Пита се - колко са загубили Мюзикаутор?

 85. 85 Профил на j.h.jazz
  j.h.jazz
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#83] от "2.5":

  Имат право до 20% административни разходи, демек за 2015 това са 1,2 млн. лв.
  И претендират за 4% от БНР, което 1,7 млн.лв.
  С други думи - на издръжка на бюджета са

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK