Агенцията по кадастър предоставя нови е-услуги за гражданите

Скрийншот от новия портал

© Дневник

Скрийншот от новия порталАгенция по геодезия, картография и кадастър вече разполага с Кадастрално-административна информационна система, чрез която гражданите вече могат да подават много по-бързо и сигурно заявления за справки свързани с кадастъра, геокартфонда, правоспособността, да отправят възражения срещу приети и не влезли в сила кадастрални карти.


Това съобщиха от компанията - разработчик на услугата, "Мапекс".


Всеки потребител вече може по електронен път да заяви извадка на едромащабни топографски карти, стар кадастрален или комасационен план на земеделски земи или кадастрален и регулационен план на населено място, информация за налични данни, да разгледа кадастралната карта и кадастралните регистри, както и да отправи писмено възражение към агенцията.
Новият портал е свързан с географските информационни системи на агенцията - софтуера за управление на данните от електронния архив, информационната система за специализирана карта на Черноморското крайбрежие и интегрираната информационна система за кадастър и имотен регистър.


В рамките на проекта в новата платформа са интегрирани кадастралният регистър и кадастралната карта на агенцията, регистърът "Геокартфонд" и специализираните регистри за морските плажове, брегоукрепителните и брегозащитните системи и съоръжения за предпазване от вредното въздействие на водите, изградени в имоти - държавна собственост, извън границите на населените места, прилежащите на морето крайбрежни езера, лагуни, лимани и влажни зони, пясъчни дюни, острови, включително и създадените в резултат на човешка дейност.

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7037 Неутрално

  Добра новина и голямо удобство! Иначе и цените за услугите са сериозни

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 631 Гневно

  Бла-бла-бла! След като все още за една скица на имот трябва да се ходи два пъти лично през десет работни дни, да мълчат засрамени в ъгъла. Тази скица би трябвало всеки с ел. подпис да може да си я разпечата от компа, пък нека пак да дърпат 20 кинта, след като са толкова гладни.

  Три са според мен основните пороци на българина: липса на респект към закони, правила и личности; тарикатлък на дребно и на едро (ако може), както и несъразмерна завист. Три са основните пороци на държавния чиновник: корупция, немарливост, мързел. В която и лоша новина да прочетете, ще откриете причината в някой или някои от тези пороци.
 3. 3 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  хипер дървено плащане, дано да са го оправили щото в един момент беше по-лесно да ходиш на място да си вадиш скици, отколкото да ги платиш през сайта им... отделно че размера на таксите за е-услуга, в която потребителя на практика сам си върши работата би следвало да са различни... а съвсем отделен въпрос е, че ако базата се поддържа с бюджетни средства, нали... някакси леко пак си плащаме нещата по десет пъти за едно и също

 4. 4 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  [quote#2:"Емо"]всеки с ел. подпис [/quote]
  а защо изобщо им е е-подпис за подобно нещо... "всеки с е-подпис" на практика значи отказ на е-услугата за всеки БЕЗ ел. подпис... мераците за чипчетата са ясни, но докато не ги направят задължителни (което май нийде го нема) това на практика е отказ от услугата

 5. 5 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Успоредно с новия софтуер някой неизвестен чиновник ми е променил идентификаторите на имотите. Сменил е един код по ЕКАТТЕ с друг. Що за своеволие? Нали идеята на идентификаторите беше да са константни във времето независимо от промените в собствеността и да има проследимост....

 6. 6 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  В България кадастър няма. Масово имотите не отговарят на размерите, описани в нотариалните актове. Аз лично имах подобен проблем преди 5-6 години.
  Тогава баба ми реши да ми припише своята идеална част от къщата в едно село в община Средец, Бургаско. Нужни бяха нотариален акт и скица. Отидохме, дадохме пари за скицата и... о, изненада! Между двата документа има 200 квадрата разлика. Да не говорим, че общината там беше под пълна критика - трябваха ни подписи на архитекта, кмета и секретарката. И тримата работят по 2 дни в седмицата и в различни дни - трябва да се ходи 3 пъти за всички подписи.
  След редица срещи с архитекта, помощниците му, вдигане на ръце, гледане неразбираемо на скицата, стана ясно едно - Нотариалният акт е ваден през 1975 г, а след това е имало цели 2 въздушни измервания на имотите до 1990 г. Първоначалните граници на селото са се изместили с над 500 метра и реално моят имот е с 200 квадрата повече, отколкото са писали в акта тогава. Архитектът беше ясен - нов Нотариален акт. Ха сега, ходи да събираш подписи от всички наследници, после ходи пак в общината за подписи в 3 различни дни, после разходи за адвокат и такси... После търси и трима свидетели, които да потвърдят, че ти си собственик но тези 200 квадрата от 1975 насам. Когато всичко беше готово, дойде декември и нотариусите не работят тогава заради отчети. Чакане 2 месеца и отново при нотариуса да прехвърлянето.
  За прехвърлянето на една обикновена селска къща от дълбоката провинция в най-забутаното село ми отне 9 месеца (!!!!) и около 700 лв разходи. За същия период някои мастити бизнесмени купуваха цели парцели в центъра на София построиха огромни сгради. Но ние нали не сме от мастите бизнесмени... затова ни размотаваха месеци за селска къща.
  Та, за кадастър говорим. Ами във въпросното село нито един нотариален акт не отговоря на скиците, намиращи се в общината. Три години след нашия случай разбрах, че и едни наши съседи по същия начин ги разкарвали като панаирджийски мечки отново за нови нотариални актове. Срещу нас има една къща, която беше купена от чужденци и препродадена. На кого, никой не знае. Имаше кандидати за купувачи, питаха и търсиха в общината собственика - нищо. Ама кадастър "имало". Грънци има.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6587 Неутрално

  Добро решение. Зад трите системи май пак е Мапекс
  Излиза, че АГКК за Мапекс май е нещо като куче-касичка

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK