Регулаторът обсъди поскъпването на водата в София, кметът е против

В КЕВР се проведе обществено обсъждане по темата

© Юлия Лазарова

В КЕВР се проведе обществено обсъждане по тематаКомисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обсъди предложението на "Софийска вода" за поскъпването на водата в София с 18%.


Според доклада на експертите от 1 март 1 куб. м питейна вода за жителите на града ще струва 2.16 лв., с 34 стотинки повече, отколкото сега. Предвижда се също през следващите 5 години поскъпването да продължи до 2.69 лв. през 2021 г. Междувременно дружеството се ангажира през този период да извърши инвестиции, с които да намали загубите на вода по мрежата от сегашните 53% на 39%.


По време на обсъжданията представители на потребителските и гражданските организации определиха поскъпването като непосилно за повечето софиянци. Те предупредиха за възможни протести и поискаха оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов, съобщи БНР.
С отрлицателно становище излезе и кметът Йорданка Фандъкова. Пред журналисти тя коментира, че искането за толкова значително поскъпване е необосновано. Кметът каза, че преди време е поискала регулаторът да провери изцяло данните на "Софийска вода", с които дружеството обосновава исканото увеличение. Имам информация, че проверката е приключила, но все още няма доклад по този въпрос, отбеляза Фандъкова. Тя настоява да се обвържат резултатите на проверката с обсъждането на цената на водата.


За да вземе решение за цената на водата, КЕВР трябва да проведе още две заседания - открито и закрито.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK