Служебният министър отчете, че енергийната система е стабилна

Николай Павлов

© Анелия Николова

Николай ПавловЕлектроенергийната система на страната работи стабилно. Тази оценка направи на пресконференция днес служебният министър Николай Павлов, цитиран от пресцентъра на ведомството.


По думите му резервите от въглища във всички топлоелектрически централи са възстановени след екстремно ниските температури през януари и заради това се е стигнало до решението износът на електроенергия да бъде възстановен.


Министър Павлов припомни сложната метеорологична обстановка от Нова година досега, заради която потреблението на електричество и природен газ в страната отбелязаха рекорди – съответно над 8 хил. мегаватчаса и повече от 16.7 млн. куб. метра в денонощие.
За да се гарантира надеждността на електроснабдяването при зимни условия и спазването на правилата за фактуриране и отчитане на електроенергията, съвместни екипи на Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране тогава провериха жилищни сгради, обслужвани от трите електроразпределителни дружества. При тези проверки не бяха установени повредени електромери или такива без метрологична проверка, както и надписване на количества използвана електроенергия, съобщи заместник-министър Константин Делисивков. Навсякъде е спазен определеният 31 дневен срок за отчитане.


Финансовата стабилност на системата и оптимизирането на паричните потоци са главните задачи пред новия екип на министерството. Павлов очаква ръководителите на държавните енергийни дружества да предложат мерки за подобряване на финансовото състояние. Където се налага промяна на правила или общи условия, ще инициираме разговори с КЕВР, каза министърът и изрази готовност да предложи на следващото Народно събрание и промени в Закона за енергетиката, ако това се налага.


През следващата седмица ще бъде инициирана обществена дискусия по предложения от Световната банка модел за пълна либерализация на електроенергийния пазар. Целта е да се чуе мнението на максимално широк кръг от заинтересовани лица, за да се вземат най-правилните решения.


По повод продължаващите от дни смущения в топлоснабдяването на няколко квартала в София министър Павлов напомни, че на 6 февруари с писмо е изискана допълнителна информация за мащабите и причините за аварията, както и за предприетите мерки. В понеделник предстои да бъде извършена проверка в "Топлофикация София".


Вчера министърът направи рокади в някои от държавните енергийни дружества.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7131 Неутрално

  Същото, което доскоро казваше и редовният министър

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 510 Весело

  Този министър не е ли чел пощата от Москва? Как може да не знае, че енергийната система хич не е стабилна! Сега остава да каже, че и ток в излишък имаме и съвсем отекоха опорките! А толкова се надаха феновете на Курни, че най-сетне ще дойде някой разбирач като Р. Овч. и ще върне режима на тока!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 3. 3 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 782 Неутрално

  "Износът на ток е поредната глупост, която ще се отрази на бизнеса. Цената ще скочи рязко, а ние ще стимулираме чуждите държави. Това заяви пред БНТ председателят на КРИБ Кирил Димусчиев.

  Копирано от https://www.24chasa.bg/novini/article/6043251
  © www.24chasa.bg

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 4. 4 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5692 Весело

  И този противоречи на партиината линия-абе Нинова каза че режимът е въпрос на часове.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 5. 5 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Уважаеми г-н министър, съгласно нЕкои евростандарти в тая област, системата е почти стабилна, когато отговаря на изискването N-1, т.е. казано като за министри, когато има възможност да остане в работещо състояние при отказ на който и да е един елемент е нея. При студен резерв 5-600MW моля да запитате ЕСО какво точно ще ограничат при отказ на ЕДИН блок в АЕЦ. Може би ще ограничат износа на ток за Младост или Люлин?

 6. 6 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  До коментар [#4] от "Messerschmitt":
  [quote#4:"Messerschmitt"]Нинова каза че режимът е въпрос на часове.....[/quote]

  Абе, знае ли човек? Че то като чуя "възстановен износ" .... и се сещам как в 1996 год. правителството на Жан Виденов заради печалбите на кръга "Орион" възстанови износа на жито ..... И то съвсем изчезна ...... А като настана недостиг на хляб и цените се утроиха бързо, бързо се внесе ... със същите кораби, с които беше тръгнало .... че те не бяха се и отдалечили - чакаха си на рейда на Варна и Балчик....

 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5322 Неутрално
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8859 Неутрално

  Защо не признават, че намалиха студения резерв, за да поевтинее цената на тока. Защо затвориха ТЕЦ Варна, която можеше да работи и на газ? Или всичко това е, за да ни представят сметката и почнат да строят Белене. Тогава Домусчийски ще види скъп ток.

 9. 9 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Интересно кога стана циганин, кога му почерня задникът. За 2-3- дни успя да разбере това, за което на други им трябват години, Дай Боже всекиму.

 10. 10 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  Щом няма криза - тя трябва да бъде организирана.

 11. 11 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 902 Неутрално

  През следващата седмица ще бъде инициирана обществена дискусия по предложения от Световната банка модел за пълна либерализация на електроенергийния пазар. Целта е да се чуе мнението на максимално широк кръг от заинтересовани лица, за да се вземат най-правилните решения.

  А какво разбират под заинтересовани лица? Около 6млн. потребители или няколко акционерни дружества?

 12. 12 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 668 Неутрално

  в нито една предизборна програма не видях либерализация на пазара.което ще доведе до по ниски сметки ца бита и бизнеса и би било добра инжекция за ръста

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 13. 13 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1595 Любопитно

  Боже, милия некомпетентник.
  Още ден-два да няма топло и при очакваното застудяване най-напред ще почнат да гърмят трафове из София на дискотека и къде ще спрат поразиите въобще не е ясно.
  Говорят за някакво разлюляване на параметрите от зимата на 1977/78 година, дето нямало ток из цяла България 3-4 дни!
  Сега да очакваме същото?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 14. 14 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9498 Неутрално

  Ода, като стане -12-15 градуса ще се разбере колко е стабилна.

 15. 15 Профил на реалист
  реалист
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz73":
  Точно така, ще се изключват товари (консуматори), но няма да е София, защото тя дава 40-50 % от Националния доход, а райони, от които си дошъл. Но, споко, няма опасност, студения резерв е около 1000 мгвата. Освен това, има и ТЕЦ Варна с още 1260 мгват , която е собственост на ЧЕЗ и временно е спряна, практически поради излишност и неефективност, а е в прекрасно състояние и в критична нужда може да се включи. Всичко това прави около 2000мгвт., " резерв". Никой не строи атомни централи, да си ги котка, " за студен резерв". Всъщност ние може да сме първите, защото за БСП-то не е важно дали централата е нужна, колко ще струва и как ще се вписва след 20г. в екологията на страната, важно е любимите и, Буленергомафия и Россенергомафия, да гушнат милиарди комисионни , рушвети, и какво ли още не, а България да е вечен клиент на Россатом, Газпром и всичко започващо с Росс... ! Коригирай си опорните точки! А, Енергийната система е стабилна, че и Служебният министър, не е измислил за какво да се захване, засега. Но ти го подсещай, работи, може Вълкът и да се сети за Агне, което му мъти водата.

 16. 16 Профил на реалист
  реалист
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#8] от "Роси":
  ТЕЦ Варна е собственост на ЧЕЗ и ЧЕЗ я затвори временно, като излишна в енергийния баланс на страната и с висока себестойност на енергията и неизградени филтри. Но, тя е в отлично състояние и в случай на нужда може да се включи, разбира се временно.

 17. 17 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  До коментар [#15] от "реалист":


  [quote#15:"реалист"]Но, споко, няма опасност, студения резерв е около 1000 мгвата.[/quote]
  Я провери в ЕСО колко е студеният резерв или това е сложно за теб?
  И ТЕЦ Варна е в прекрасно състояние, но за да тръгне му трябва поне седмица. Гледай си там филологията или дизайнерството и не се занимавай с неща, от които не разбираш!

  [quote#15:"реалист"]А, Енергийната система е стабилна, че и Служебният министър, не е измислил за какво да се захване, засега.[/quote]

  Както казах НЕ Е стабилна, но това не е заради конкретният министър, а защото с цената на тока се прави социална политика. Прочетете какво е студед резерв и въртящ се резерв и какви са изискванията за стабилност. Не съм ги измислил аз...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK