Близо половината от българското вино се изнася

Министър Бозуков участва в ритуал по зарязване на масивите на Института по лозата и виното в Плевен.

© Министерство на земеделието и храните

Министър Бозуков участва в ритуал по зарязване на масивите на Института по лозата и виното в Плевен.Близо половината от произведеното в България вино се изнася - през миналата година са произведени 128 млн. литра, а очакваният износ е 62 млн. литра. Основни пазари са Полша, Румъния и Русия. Това коментира служебният земеделски министър Христо Бозуков, цитиран от пресцентъра си.


Той направи ритуално зарязване на масивите на Института по лозата и виното в Плевен. През 2015 г. България е изнесла 60.566 хил. л вино, по данни на ведомството. Засадените площи с винени лозя са близо 60 000 хектара, като всяка година те се увеличават.


Институтът по лозата и виното в Плевен поддържа 21 сорта лози, от които петнадесет винени и шест десертни, съобщи директорът на научното звено към Селскостопанска академия проф. Иван Пачев. Той допълни, че в момента са подадени четири нови сорта в Изпълнителната агенция по сортоизпитване апробация и семеконтрол – един винен и три десертни.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK