КЗК ще провери дали "Музикаутор" злоупотребява с господстващо положение

Вчера БНР обяви, че аудиторията му се е увеличила с 20% през първия месец на годината.

© Цветелина Белутова, Капитал

Вчера БНР обяви, че аудиторията му се е увеличила с 20% през първия месец на годината.Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е образувала производство по жалба на Българското национално радио срещу "Музикаутор" заради злоупотреба с господстващо положение, съобщиха от регулатора.


"Музикаутор" е сдружение, което представлява авторските права на композиторите и текстописците. От 1 януари 2017 г. държавното радио е със забрана да излъчва произведенията на представляваните от "Музикаутор" творци заради спор за цените.


КЗК ще разгледа искането и ако го намери за основателно, може да задължи "Музикаутор" да преустанови неправомерното си поведение, както и да му наложи санкция, се казва в съобщението на антимонополния регулатор.
В искането си радиото изтъква, че в края на 2016 г., преди приключването на преговорите помежду им "Музикаутор" се е е възползвало от господстващото си положение и е забранило на общественото радио да излъчва музика от репертоара му, вместо да се приложи установената практика действието на договора да бъде продължено до финализиране на преговорите.


БНР смята, че "Музикаутор" нарушава принципа на равнопоставеност, като поставя радиото в по-неблагоприятно положение спрямо търговските медии. Възползвайки се от господстващото си положение, "Музикаутор" едностранно налага на БНР условия, с които цели да постигне сериозен дисбаланс на радиопазара, като получава непропорционално голяма част от възнаграждението за ползване на авторски права за музикални произведения основно от БНР, се казва в жалбата.


В нея се подчертава, че сдружението изисква неколкократно повишаване на заплащаното от общественото радио възнаграждение без ясни мотиви и икономическа обосновка и се възползва от господстващото си положение, като се опитва да принуди БНР да приеме неизгодни условия.


Комисията за защита на конкуренцията вече се е произнасяла, че организациите за колективно управление на авторските права са в положение, което е равностойно на господстващо. "Музикаутор" представлява над 95% от световния музикален репертоар, което определя по-силна позиция на сдружението при договаряне с БНР, се посочва в съобщението на КЗК.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK