Световната банка предлага таксата "задължение към обществото" да се повиши

Те предлагат преходът към пазарни цени за битовите потребители да премине на три етапа като най-бедните бъдат защитени, а социалните програми, които сега са неадекватни, се подобрят.

© Георги Кожухаров

Те предлагат преходът към пазарни цени за битовите потребители да премине на три етапа като най-бедните бъдат защитени, а социалните програми, които сега са неадекватни, се подобрят.



Финансовото положение на българската енергетика е стабилизирано, но крехко. Ако не бъдат осъществени допълнителни мерки, дефицитът в сектора ще се повиши до 1.093 млрд. лв. до 2020 г., а ако мерките не се прилагат твърдо, сумата ще се удвои. Това се казва в доклада на Световната банка "Осъществяване на преход към финансова стабилизация и пазарна реформа на енергийния сектор", резюме от който е публикувано на сайта на Министерството на енергетиката за обществено обсъждане.


Световната банка предлага таксата "задължение към обществото" да се увеличава всяка година с по 5% за всички потребители до 2019 г. Друга препоръка е да се намалят на разходите за погасяване на натрупаните задължения на Българския енергиен холдинг с държавен облигационен заем или с държавна гаранция. Двете петгодишни облигационни емисии на БЕХ от октомври 2013 г. за 500 млн. евро и 550 млн. евро са с лихви съответно от 4.25% и 4.875% като банката препоръчва предоговаряне за по-дълъг период и при по-добри лихвени нива.


Процесът на пълна либерализация на електроенергийния пазар трябва да продължи, съветват експертите на банката. Те предлагат преходът към пазарни цени за битовите потребители да премине на три етапа като най-бедните бъдат защитени, а социалните програми, които сега са неадекватни, се подобрят и разширят. Предлаганата от предишното правителство "социална тарифа" трябва да се прилага за повече хора, особено за големите домакинства с ниски доходи с потребление, по-голямо от 150 KWh на месец, се казва в доклада.




Експертите на Световната банка установяват, че около 440 000 домакинства са най-уязвими от увеличаване на цената на електроенергията. Те са в долните 25 процента по разпределение на доходите и харчат за енергия над 10 процента от бюджета си. Тези домакинства са разпръснати из цялата страна, като половината живеят в слабо населени райони, в близо 7% от тях има човек с увреждане, всяко пето е с безработен глава на семейството, а една четвърт са самотни хора над 70-годишна възраст. Допълнителни 149 000 домакинства, които са бедни по доходи, бързо могат да се превърнат и в енергийно уязвими, ако се повишат цените на електроенергията.


Действащите програми за социално подпомагане са неадекватни за обхващане на домакинствата в риск, пишат консултантите. Едва 14 процента от бедните домакинства са обхванати от помощта за отопление, а едва 5 процента - от програмата за гарантиран минимален доход. При домакинствата, получаващи тези помощи, помощта за отопление формира 5 процента от техния доход.


Социалната тарифа е положителна първа стъпка към подобряване на ценовата достъпност на електроенергийните услуги за бедните и уязвими домакинства. Очаква се социалната тарифа да възлиза на около 187 лв. годишно на домакинство, което представлява около 7 процента от доходите на бедните.


В доклада се препоръчва социално слабите да бъдат включвани в помощта автоматично като се използват административните данни за получателите на помощи, хората с увреждания и многодетните семейства. (бел. ред. - сега те кандидатстват по своя инициатива пред социалните служби за помощи за отопление преди всеки отоплителен сезон).


Световната банка препоръчва да се обмисли разширяването на критериите за допустимост, както и да се увеличи размерът на помощта, за да бъдат обхванати големите домакинства, чиито доходи са под линията на бедност. Оценката на международната финансова институция е, че ще са нужни общо 205 млн. лв. годишно при 69 млн. лв. сега.

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4510 Гневно

  Айде мерси . И от техните съвети и хора сме на това дередже. Защо не дадат съвет да се осъдят крадците и да им се конфискуват милионите и милиардите !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  "Те предлагат преходът към пазарни цени за битовите потребители да премине на три етапа като най-бедните бъдат защитени ..."

  Сободен конкурентен пазар = високи непосилни цени?

  Този лекция по Икономикс съм я пропуснал явно.

  TAKE THE RED PILL!
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Ами вдигайте, после що матряла се топли с всичко което може да гори !!!

 4. 4 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Така както разбирам това писание, експертите предлагат цените да се вдигат, но тази тежест да се понесе отново от около 2-та милиона, които плащат целия масраф на тази държава и без друго.
  Гениални са, няма що!

 5. 5 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  комунизмът явно се е върнал.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  [quote#5:"хм"]комунизмът явно се е върнал. [/quote]
  май с тези съвети точно това искат наистина.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  А обществото някакви задължения няма ли?

  Или само задължения към него очаква?


 8. 8 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Не се накрадоха ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 9. 9 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 655 Неутрално

  ВЕИ има цена и макар тази цена да намалява с времето за средните доходи на домакинствата е все още висока. Ако вдигнем цената на тока това ще се от всички всеки месец и може да попнат протести срещу ВЕИ. Понеже ВЕИ са все пак важни в дългосрочен период е по-добре държава да увеличи събираемостта на разпределяемите приходи като ДДС и други данъци и от тях да заделя за по-скъпия ток от ВЕИ. Това разбира се не означава, че трябва инвеститорите в тези източници да продължат да реализират лесни печалби твърде дълго време.

 10. 10 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Не може да се отрече европецките термини като такса задължения към обществото(не е ясно за кое общество става въпрос) и социално поносима цена.На печелившите честито мислех, че Такса Задължение към Обществото е само за производители но в статията пише, че и за всички потребители!

 11. 11 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Весело

  Комунисти Сър. Какво да ги правиш?

 12. 12 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#9] от "Боян Дуков":

  ВЕИ производителите имат вече дългосрочни договори, в които дебелите цени са фиксирани за целия период - 10, 15, 20 години в зависимост от енергийния източник. Така че цената им може да намалява за нови проекти, но за вече работещите - не. От друга страна нови проекти на практика няма.

  Това е от една страна. От друга страна ВЕИ-тата причиняват високи разходи за балансиране на системата, които все някой трябва да плаща, но една не малка част от тези разходи се поемат от НЕК без да се възстановяват от регулираните цени. Грешката в случая беше, че безконтролно се присъединиха голям обем мощности, без системата да е подготвена за това и постфактум (типично за нашите географски ширини) започнаха да се прилагат палеативни мерки.

 13. 13 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 886 Весело

  после СССР били комунисти...

  Евроатлантида
 14. 14 Профил на pascaleto
  pascaleto
  Рейтинг: 388 Гневно

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ти пич като много ги разбираш нещата що не се обосновеш ами само плюваш?

 15. 15 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Ще ни принудят да ползваме свещи за осветление.

 16. 16 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  Достатъчни са ни високите изкупни цени на ВЕИ-тата и американските Марици

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 17. 17 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Чудя се и аз дали да не туря една бариера на улицата пред мене, и всяка минала кола да плаща по 0,20лв такса, че ми нарушават спокойствието и ми вдигат прах. Даже ще автоматизирам процеса, за да си върви по вода, а аз ще си се занимавам с хобито...

  Честно, стига вече с тия такси, щото никой не разчита на произведено, продадено с принадена стойност и прочие принципи, а всеки иска да туря такси за всичко и без значение прави ли нещо или хич.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 18. 18 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#10] от "telqk":

  Погледнете си фактурата за електроенергия.

  С таксата задължение към обществото, която се плаща от всички потребители, се покриват поне частично разходите за ВЕИ енергията, високо ефективното комбинирано енергопроизводство (електрическа и топлинна енергия, това е начинът по който всички дотираме цената на топлинната енергия), заводски централи.

 19. 19 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#16] от "neut":

  ами трудно е:

  1. да искаш благата да са за всички, но само работещите да ги плащат
  2. да имаш пазарна икономика, но горното да се случва
  3. Соларните паркове да печелят а американските тецове да продават на завишени цени, защото са "зелени и демократични"
  4. да не строиш АЕЦ, защото е про-руска и путинска, макар ценово ефективна
  5. да гориш въглища, за да има работни места за миньори

  Евроатлантида
 20. 20 Профил на fev34517414
  fev34517414
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Можеше да го кажат с по малко думи. Всички все още работещи в тая държава трябва да плащат тока на циганите. Парите на ВЕИ шмекерите с по 20 годишните договори трябва да са гарантирани. Кратко и ясно.

 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#14] от "pascaleto":

  къде да ти пратя обосновката? ти колко пъти си сядал на преговори с тези "експерти" ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  [quote#2:"Beyond"]Сободен конкурентен пазар = високи непосилни цени?

  Този лекция по Икономикс съм я пропуснал явно. [/quote]

  Ценните съвети на ведомството на др Георгиева касаят матряла. Смисълът на либералния ток е, че за големи консуматори поевтинява, а за матряла яко поскъпва.

 23. 23 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  До #19 sa6:

  Подкрепям аргументите ти - изтъквал съм ги многократно във форума, но особено като се чуе за нов АЕЦ, мнозинството "настръхва" от неудовлетворение

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 24. 24 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#5:"хм"]комунизмът явно се е върнал. [/quote]

  Ще се сетите, и това е рецепта от Световната банка.
  Заеми, които да плащат данъколатците, за цени и такси в джоба на либерализирания пазар, разбирай група наши хора. Дали ще са от нашата олигархия или от европейската, хич не ми пука. Та така за либералното движение в световен план.

 25. 25 Профил на реалист
  реалист
  Рейтинг: 256 Неутрално

  До коментар [#9] от "Боян Дуков":
  Не цената на енергията от ВЕИ-тата е в основата на това, а поевтиняване на енергията за свободния пазар, в който участват само индустрии , а загубите, вкл. и тези от Държавни грешки, да се прехвърлят върху цената на битовия ток. Защото вълната не я дава овчарят, а овцете , тях ги стрижат. ВЕИ- тата, дори и при ниски цени , пак ще са на печалба , но не тази, която им се иска, за ускорено възвръщане на заемите.

 26. 26 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2444 Любопитно

  [quote#0:"Статия"]Световната банка предлага таксата "задължение към обществото" [/quote]
  Тая такса на коя борса ще може да я търгуваме за да си осигурим максималната печалба? Защото, ако няма печалба за търговците-потребители, да се поема от този, който предлага.
  [quote#0:"Статия"]Процесът на пълна либерализация на електроенергийния пазар трябва да продължи[/quote]
  Сиреч, всеки енергопроизводител, предлагащ цена над 80 лв./мгвч се ликвидира и с имуществото му се покриват натрупалите се задължения. А също, отменят се всякакви санции към доставчици на евтини енергоносители.

 27. 27 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2444 Весело

  [quote#25:"реалист"]Защото вълната не я дава овчарят, а овцете , тях ги стрижат.[/quote]
  Ама какво стригане! От 3 млн. домакинства, вадим 440 хил. домакинства и остават 2.5 млн. домакинства, дето да плащат като крепостни селяни хем такса "задължения към обществото", хем данъци (за помощите, дето ще се раздават на свободно-пазарен принцип), хем осигуровки за пенсиите (на тия дето дават само съвети). Резултатът е, че годишно 40 хил. домакинства се гътват, нови 40 хил. преминават към "свободно-пазарни" помощи, потреблението на ел. енергия пада (но скъпия вятърничав ток се изкупува на 100% ), приходите за подръжката на енергийната система не достигат ...и шалтерът сам си пада. Хоп -свобдна територия за военни бази.

 28. 28 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#18] от "zenola":
  Така беше на старите фактури, в новите е маскирана за да не знаем колко е зелена, кафява и разни други. Това го направиха кат баце1 ърли оставка. По-тази причина измениха и методиката за фактуриране на топлоенергия и най-големи сметки са за март и април гогато е по-топло. А януари и февруари са по-малки и мит'ряла доволен!

 29. 29 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Нямам желание да плащам повече ромлянски ток, ако от СБ имат желание, да си го плащат...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 30. 30 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 792 Весело

  Най-добре Световната банка да предложи такса „дишане на въздух“, най-екологично е...

 31. 31 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#2] от "Beyond":

  Ами явно не си практик..а само си запознат със суха теория.. Цените на ел.енергията ще се повишат за всички с либерализацията.. Просто хората с високи доходи ще плащат поне със 50% повече, а социално слабите след помощите с 20%.. Затова пък частните доставчици ще пишат фактурки и правят печалби.. Това е случаят навсякъде в държавите приложили системата..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 32. 32 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Все още Световната банка е с реално съгласие България да е с неправилно управление на паричната система. В условия на тази държавна грешка България да е с болезнени страдания.
  Факт е, Световната банка без да зачита своята роля за развиващите се злини прави преценки за ситуацията в България.
  В обстановка на сегашната държавна грешка българите сме със съдба на жертви, защото, колкото повече работим за постигане на обществен икономически растеж, толкова по-силен потенциал за множество стопански кризи се развива и съпътстващите злини са по-болезнени.
  За спасение на България е необходимо правилно управление на българската парична система.

 33. 33 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  [quote#31:"ostin22"]Затова пък частните доставчици ще пишат фактурки и правят печалби.[/quote]
  Тц! Ще отчитат загуба при писането на фактурки за ползвеното на скъпи консултанти (мерещи я температура, я скорост на политическия вятър) - поставени лица.
  Задължително трябва да отчитат загуба иначе КЕВР няма да утвърди вдигането на цената.

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7814 Неутрално

  Тази такса не я ли намалиха преди време, по искане на бизнеса.

 35. 35 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4370 Неутрално

  В крайна сметка редовите граждани ще трябва да плати за злоупотребите в енергетиката у нас!

 36. 36 Профил на Thomas Anderson
  Thomas Anderson
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Световната банка = хайка крадци на едро.
  Ако тези американски крадци са "световна банка" трябва по техния пример #КОЙ да си направим "Галактическа невинност".

  Кой още ги пита? Тези трябва да им се забрани да припарват извън САЩ. Само злини и проблеми създават.

  Sugar - The Bitter Truth http://www.uctv.tv/search-details.aspx?showID=16717
 37. 37 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#33] от "wanderer":

  Е, да..прав си..:-) Печалбите ще бъдат за подставени лица и фирмички..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 38. 38 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5721 Неутрално

  Световната банка има за цел да излязат сметките на застрашени от фалит структуро определящи предприятия. Българските правителства имат за цел да източват. Двете страни лесно могат да се договорят сметката да се поема от населението
  Думата е на населението. Ако станат мислещи граждани ще е добре...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 39. 39 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#2] от "Beyond":

  При енергетиката е възможно!

  Може да разгледате различните програми за енергийни помощи в развитите държави на западна Европа, например една Великобритания има помощи за отопление, които обхващат сериозна част от населението...

  Модератора е неадекватен!
 40. 40 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#17] от "traveler1":

  Това не е такса в смисъла, който влагате.

  Това е преминаване към пазарно ценообразуване.

  В момента има кръстосано субсидиране на бита използвайки цената на ел.енергията.

  Модератора е неадекватен!
 41. 41 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#35] от "bat_plamen":

  +++

  Модератора е неадекватен!
 42. 42 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4370 Неутрално

  До коментар [#41] от "ivan_":

  В крайна сметка винаги така се получава по нашите географски ширини / за съжаление/.

 43. 43 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#42] от "bat_plamen":

  Колкото и да е неприятно, за момента това са фактите...

  Модератора е неадекватен!
 44. 44 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4370 Неутрално

  До коментар [#43] от "ivan_":

  За съжаление не виждам как нещата ще се променят в позитивна насока!В сферата на енергетика има натрупан огромен дефицит /НЕК/ и това рано или късно ще бъде прехвърлено на редовите граждани.

 45. 45 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#44] от "bat_plamen":

  Да, по един или друг начин!

  И това е по-добрият вариант, по-лошият е да загубим собственост и съответно контрол върху стратегическа инфраструктура.

  Модератора е неадекватен!
 46. 46 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4370 Неутрално

  До коментар [#45] от "ivan_":

  +++++++++++++++++++++++++++++





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK