Манолова предлага мерки срещу препродажбата на фирми на клошари

Мая Манолова

© Анелия Николова

Мая МаноловаОмбудсманът Мая Манолова ще внесе в 44-ото Народно събрание промени в 4 закона, зада защити по-добре работниците от некоректни работодатели. Това стана известно по време на организирана от нея обществена дискусия по темата.


Манолова ще предложи на депутатите промени в Кодекса на труда, Търговския закон, Закона за гарантиране на вземанията на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя и Закона за обществените поръчки.


Тя ще сезира и Конституционния съд срещу чл. 245 от Кодекса на труда, който гарантира изплащане само на 60% от заплатата на работника.


"Необходими са промени, които да забранят на работодателите да продават фирмите си на клошари, промени, които да накарат Фонда за гарантиране на вземанията на работници от дружества, които са в несъстоятелност да работи ефективно, защото е факт, че за миналата година са изплатени едва 2 млн. лв. от налични 250 млн. лв.", подчерта Манолова.
Омбудсманът предлага и в Кодекса на труда да се въведе тримесечен срок за изплащане на обезщетения от работодателя, а Инспекцията по труда да следи изплащането на обезщетения и заплати след прекратяване на трудовите правоотношения и да налага принудителни мерки.
По Търговския закон омбудсманът ще инициира забрана за прехвърляне на търговски предприятия и фирмени дялове при неизплатени заплати и осигуровки, възможност работниците сами да поискат откриване на производство по несъстоятелност, както и преместване на вземанията на работниците от четвърти на първи ред.
Промените в Закона за гарантиране на вземанията на работниците при фалит работодателя са за увеличаване на възможностите те да получават обезщетения чрез удължаване на периода между прекратяване на трудово правоотношение и започване на производство по несъстоятелност.
В Закона за обществените поръчки омбудсманът предлага да се отстранява от участие в обществена поръчка всеки работодател, който дължи възнаграждения и обезщетения на служителите си.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK