Борисов поиска от премиера на Чехия всички документи за сделката с ЧЕЗ (допълнена в 15.15 ч.)

Снимката е от визитата на Андрей Бабиш в София през януари.

© Николай Дойчинов

Снимката е от визитата на Андрей Бабиш в София през януари.Премиерът Бойко Борисов се е обадил днес на своя чешки колега Андрей Бабиш и го е помолил да предостави всички документи, които са в Чехия и касаят сделката за покупката на българския бизнес на ЧЕЗ. Информацията дойде от изявление на заместник-председателя на ГЕРБ и лидер на парламентарната група на партията Цветан Цветанов след среща на ръководителите на партиите в управляващата коалиция.


Самият разговор се е провел по време на срещата. По-късно от правителствената информационна служба допълниха, че в разговора по телефона Борисов е изразил загриженост от намеренията на дружеството, в което чешката държава притежава 63%, да продаде активите си на компания, която не се е доказала на пазара. Българският премиер посочил, че ЧЕЗ България е част от системата за национална сигурност на страната и сделката, извършена без необходимата прозрачност, предизвиква основателна тревога.


В отговор Андрей Бабиш казал, че е информиран от Надзорния съвет на дружеството, че продажбата е напълно законосъобразна и не представлява риск за никоя от страните. Извършени били проверки на купувача и по отношение на способността му да управлява електроенергийното дружество в България, и по отношение на произхода на средствата за заплащане на активите, които са показали, че не съществуват проблеми за осъществяване на сделката.
Министър-председателят на Чехия изразил готовност да предостави на българските власти материалите с резултатите от проверките.


Вчера от "Да, България" поискаха да се извади пълната стенограма от разговорите между Борисов и Бабиш през януари в София. От партията подозират, че още при тази визита може да е имало някакви разговори, свързани с покупката на бизнеса на чешкото дружество у нас.


Цветанов каза още, че сделката за ЧЕЗ ще бъде обсъдена също на заседания на комисиите по енергетика и контрол на специалните служби, като на тях ще присъстват представителите на всички органите, ангажирани с проверки на покупко-продажбата. За момента това са Комисията за финансов надзор, Националната агенция за приходите, Комисията за енергийно и водно регулиране и Държавна агенция "Национална сигурност".


От НАП вече обявиха, че правят проверка на купувача на ЧЕЗ "Инерком България", без да дадат подробности за нея. От КЕВР днес уточниха, че не могат да проверят сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ в България. Регулаторът можел да се произнесе само и единствено по лицензията на дружеството.


Цветанов обясни още, че на тези обсъждания ще бъде поканен и представител на президентската институция, тъй като и Румен Радев е демонстрирал интерес по темата. По-рано днес държавният глава обяви пред журналисти, че сме свидетели на скрито придобиване на дружеството.


Сутринта сделката за пореден път коментира и собственикът на купувача на българския бизнес на ЧЕЗ Гинка Върбакова, която обяви, че смяната на собствеността няма да се усети по никакъв начин от клиентите на най-голямата енергоразпределително дружество в България и работещите за него. Бившият оперативен директор на ЧЕЗ в България Петър Баран пък обяви, че в сделката няма нищо странно и чешката компания няма вина, че потенциалните купувачи не са били особено много.


Оставката на енергийния министър тепърва ще се обсъжда


Заместник-председателят на ГЕРБ обясни още, че едва след като минат всички обсъждания на сделката на ЧЕЗ, ще се мисли дали да бъде приета подадената оставка от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и кой да я смени. Дискусиите по тази тема вероятно ще започнат следващата седмица.


В отговор на въпрос Цветан Цветанов обяви, че управляващата коалиция е стабилна.


Какво е известно и какво не за сделката за ЧЕЗ можете да прочетете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK