"Форбс" изчисли, че Дерипаска е загубил близо милиард долара от новите американски санкции

"Форбс" изчисли, че Дерипаска е загубил близо милиард долара от новите американски санкции

© ReutersРуският бизнесмен Олег Дерипаска е изгубил за един ден 957 милиона долара заради новите американски санкции, съобщава сп. "Форбс", предаде ТАСС, цитирана от БТА. Той се оказа, след 38-те души, които засягат ограниченията.


В списъка се озова и Сулейман Каримов, изгубил 244 милиона долара заради това, както и Виктор Вескелберг, чието състояние е намаляло с 41 милиона долара. Състоянието на Игор Ротенберг и на Кирил Шамалов, които също са в списъка, не се е променило. Капиталите на Владимир Богданов и на Андрей Скоч, попадащи също под санкциите, пък са се увеличили съответно с 1 и 8 милиона долара, сочат изчисленията на "Форбс".


Вашингтон наложи санкциите с аргумента, че физическите лица и компаниите под техен контрол извличат ползи от руската държава, която е въвлечена в "злонамерени дейности" по света. Днес с декларация Руското външно министерство обеща твърд отговор, а в нея САЩ бяха наречени крадци..

Олер Дерипаска и руският премиер Алексей Медведев през декември 2013 година на инспекция в олимпийското селище в Сочи.

© Reuters

Олер Дерипаска и руският премиер Алексей Медведев през декември 2013 година на инспекция в олимпийското селище в Сочи.


Олег Дерипаска коментира днес, че решението на САЩ да му наложат санкции е "неоснователно, смехотворно и абсурдно" . "Събитията от тази сутрин са много неуместни, но не и неочаквани", се казва на декларация на бизнесмена, цитирана от Ройтерс.


Ефектът "Дерипаска" може да засегне и глобални компании
Решението на американското правителство да включи милиардера Дерипаска в санкционния си списък може да даде отражение по целия свят, защото неговата бизнес империя има глобално присъствие и има за партньори редица големи международни компании, отбелязва "Ройтерс". Според "Форбс" състоянието на Дерипаска възлиза нетно на 6.7 милиарда долара. Той е основен собственик на конгломерата И Ен Плюс (En+), който пък е съсобственик на някой от най-големите производители на метали в света - Русал и Норникел.


Включването на Дерипаска в списъка със санкции може да породи усложнения и за компаниите, с които той прави бизнес. Сред тях са германският автомобилен гигант "Фолксваген" и компанията "Гленкор", която търгува със суровини. Други чужди фирми с връзки с империята на Дерипаска са австрийската строителна компания "Щрабаг", както и сингапурската компания Чанги Еърпорт интернешънъл.

"Форбс" изчисли, че Дерипаска е загубил близо милиард долара от новите американски санкции

© Reuters


Компанията "Русал" изрази съжаление че е в списъка и допълни, че нейни съветници проучват ситуацията. Русал е един от най-големите производители в света на алуминий. Компанията има активи в Италия, Ирландия, Швеция, Нигерия, Гвинея, Гвияна.


"Русал" притежава дял в австралийската Куинсленд Алумина лимитед - един от лидерите в алуминиевата индустрия и водещата алуминиева рафинерия в света. "Норникел" пък има авоари във Финландия, Австралия и Южна Африка.
Дерипаска редовно има срещи с руския президент Владимир Путин. Той инвестира много средства в инфраструктурата за зимните олимпийски игри в Сочи преди четири години.


Общ бизнес със ръководителя на предизборната кампания на Тръмп


Олег Дерипаска е правил бизнес в началото на 21 век с Пол Манафорт, който по-късно стана ръководител на предизборната кампания на Доналд Тръмп. По времето, когато е правил бизнес с Дерипаска, Манафорт е предоставял съвети за кампанията на Виктор Янукович, проруския украински президент, избран през 2010 г. начело на Украйна.


Базираната в Кипър компания, свързана с Дерипаска – "Сърф Хърайзън лимитед" заведе дело срещу Манафорт и неговия помощник Рик Гейтс в съд в Ню Йорк през януари, обвинявайки ги, че са си присвоили незаконно повече от 18,9 милиона долара от средства, предназначени за сделки в Украйна през 2008 г.

"Форбс" изчисли, че Дерипаска е загубил близо милиард долара от новите американски санкции

© Reuters


Жалбата бе резултат от бизнеспартньорство, датиращо от 2006 г., когато Манафорт и Гейтс убедили Дерипаска да инвестира в частен фонд, който да прави инвестиции основно в Русия и Украйна. Въпреки този спор Манафорт се опитал да запази контакти с руския олигарх.


Миналата година в. "Вашингтон пост" съобщи, че Манафорт пратил имейл през юли 2016 г. чрез посредник на Дерипаска, предлагащ му "частни срещи" относно президентската кампания на Тръмп. Говорител на Манафорт после каза, че размяната на имейли е била "безвредна" и е целяла събиране на пари, които дължали бивши клиенти на Манафорт.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK