Новият собственик на фалиралото дружество "Полимери" ще строи завод в Девня

Новият собственик на фалиралото дружество "Полимери" ще строи завод в Девня

© Цветелина Николаева, КапиталПловдивското дружество "Хъс", което в началото на юни м.г. придоби активите на фалиралата компания "Полимери" в Девня е представил пред Регионалната инспекция по околната среда инвестиционното си намерение. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на инспекцията.


Според публикуваната информация "Хъс" предвижда "възстановяване производството на неорганични хлорни продукти в България чрез изграждане на инсталации за високо-технологична и екологична хлор-алкална електролиза". Намерението на компанията е да изгради на терена на някогашното дружество, чийто бивши собственици бяха Николай и Евгения Баневи, завод за неорганични химически вещества - течен хлор, натриева основа, солна киселина, натриев хипохлорит и ферихлорид.


В края на 2000 г. заводът спря работа, уж временно, но през декември 2012 г.,
Варненският окръжен съд го обявява в неплатежоспособност,


а за синдик на дружеството бе назначен Иван Балабанов.


Според публикуваното инвестиционно намерение хлоралкалната електролиза се извършва чрез използването на очистен разсол и вакуумна сол. Тази технология изключвала генерирането на отпадъци.


След влизането в експлоатация на новите съоръжения в Девня химически замърсените води от случайни разливи или течове трябва да бъдат обработвани от собствена пречиствателна станция преди да бъдат заустени, се казва в текста на инвестиционното предложение. Отпадъчните производствени води от инсталацията за производство на ферихлорид ще се събират в резервоар на място и ще се използват като "вторична вода" в производството на железни коагуланти.


В съобщението на сайта на РИОСВ във Варна се уточнява, че след придобиването на терена на бившия завод "Полимери"


"Хъс" става и "притежател на отпадъци"


независимо от факта ,че причинителят им е фалиралото акционерно дружество "Полимери". По тази причина новият собственик ще трябва да възстанови за своя сметка качествата на околната среда, в т.ч. и рекултивацията на депото за карбонатен шлам.


На територията на завода в момента продължават да се намират два резервоара с изключително опасния химикал трихлоретан. За транспортирането и обезвреждането на тежките фракции бе обявен търг за възлагане на обществена поръчка. Той бе спечелен от консорциума "Ви Пи Инд-Еко" с оферта от 12 млн. лв. без ДДС. Резултатите от конкурса обаче бяха обжалвани.


В крайна сметка транспортирането за Франция на 2700 тона с опасния химикал трихлоретан от бившия завод "Полимери" - Девня започна в следата на януари т.г. Според плановете месечно ще бъдат извозвани по 12 цистерни с химикала. Би трябвало цялото количество да бъде транспортирано за 6-7 месеца. В началото на тази година заради опасността от изтичане на трихлоретан, в Девня беше обявено частично бедствено положение. Причината беше корозирал контейнер, в който се е намирал опасният химикал.


"Хъс" е семейна компания,


създадена през 1990 г. в Пловдив. Сега собственици са братята Александър и Иван Асенови, които държат по 50%, но компанията е основана от родителите им. Основната й дейност е търговия с метали, макар че в базата си в Пловдив произвежда също различни метални изделия като профили, заварени мрежи за строителството и др. По информация на "Капитал" през последните години продажбите й нарастват, като за 2016 г. компанията отчита 305.5 млн. лв. приходи (ръст от 1.4%). Печалбата й се увеличава близо три пъти и половина до 27.2 млн. лв.


За скока в резултатите значение има и разширяването на бизнеса на "Хъс". През 2013 г. дружеството купи конкурента си "Кльокнер Металснаб" от германската Kloeckner, макар че самата сделка мина през междинен купувач - физическо лице, което по принцип ускорява антимонополните процедури. Впоследствие компанията беше преименувана на "Металснаб България". Практически "Хъс" в момента държи 99.8% от акциите в дружеството, останалите са собственост на физически лица. За 2016 г. "Металснаб" има 92.6 млн. лв. приходи, като отчита спад от около 9% от предходната година.


Преди три години "Хъс" активно навлезе и в производството.


Компанията купи терените на "Балканкар Рекорд - Дунав" в Лом,


които преди бяха собственост на свързаното с Васил Божков "Бургаски корабостроителници", и направи завод за производство на метални тръби, като обяви, че производството ще заема все по-голяма част от дейността. Част от проекта, в който бяха инвестирани 10 млн. лв., беше финансирана по оперативна програма "Конкурентоспособност". Продукцията е насочена основно за износ към Европа и това е причината компанията да избере крайдунавския град за предприятието си. Подобни предимства има и площадката в Девня, където наблизо е морското пристанище Варна-запад.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK