Не може да няма отговорни, след като България остана без Търговски регистър, смята Цачева

Не може да няма отговорни, след като България остана без Търговски регистър, смята Цачева

© Георги КожухаровНе може да не се търсят отговорни, когато България няколко дни е без Търговски регистър, каза днес по Би Ти Ви министърът на правосъдието Цецка Цачева. Агенцията по вписванията, която поддържа регистъра, е на нейно подчинение, а тя допълни, че решение за санкциите ще се вземе, след като излязат докладите на службите, които работят по търсенето на причините за проблема.


Цачева каза, че още в петък е подала сигнал до ДАНС, главния прокурор и министъра на вътрешните работи за спирането на работа на регистъра. Тя отказа да коментира дали става въпрос за саботаж.


Правосъдният министър каза, че още през септември миналата година е получила доклад от изпълнителния директор на Агенцията по вписванията, в който са били посочени шест мерки, гарантиращи безпроблемната работа на регистъра. Цачева била разпоредила всички те да се изпълнят, като осигурила и финансиране за надграждането на Търговския регистър.
Министърът посочи, че за миналата година за сигурността на регистъра са били дадени 4 млн. лева. Цецка Цачева обяви, че не знае дали фирма "Лирекс БГ" ООД, която поддържа технически регистъра, е печелила поръчка за тази дейност и преди настоящия договор, който е от май.


Търговският регистър, който не работи вече седмица, функционира от 2008 г. и съдържа цялата информация за търговските фирми, фондациите, сдруженията и учредените залози. Всеки търговец - едноличен, дружество или кооперация, има профил, в който е публикувана информация за търговското му наименование, адрес на управление, представители, собственици, клонове, залози или запори върху дялове и т.н. Там се съдържат учредителните актове на дружествата и годишните финансови отчети, както и всички документи, въз основа на които е извършено или отказано вписване на обстоятелство.


Фирмата, която поддържа информационната система на Търговския регистър, е "Лирекс БГ" ООД. Сегашният срив е поредният проблем от началото на годината. През пролетта основно заради недомислена законодателна промяна вписването на промени в дружествата започна да се бави с над 30 дни.


Директор на Агенцията по вписванията е Зорница Даскалова. Преди да заеме поста, тя беше член на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Докато е там, при нея попадат доста преписки, свързани с интересите на икономическите кръгове около депутата от ДПС Делян Пеевски, припомня "Капитал". От общо 33 такива 18 са разпределени именно на Даскалова.


Обобщение по темата можете да прочетете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK