Българска компания е сред водещите платформи за IT обучения в света

Coursedot вече предлага и платформа за IT курсове с финансовата подкрепа за инвестицията от ЕС чрез фонда Eleven

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Теодор Панайотов

Теодор ПанайотовДа откриеш инвеститор, склонен да осигури финансиране за образование, не е лесна задача. Точно това обаче успя да направи българската фирма Coursedot, която през 2016 г. привлече финансиране от фонда Eleven, подкрепян тогава от Европейския инвестиционен фонд на ЕС, създаден по плана "Юнкер" (на името на председателя на Европейската комисия).


Посредник с добавена стойност


Гладът за кадри в IT сектора по целия свят се оказва печеливша комбинация за Coursedot.
Началото е поставено през 2013 г., след като основателят и изпълнителен директор – Теодор Панайотов, се връща от специализация в Singularity University. На 20 години той става един от най-младите сертифицирани инструктори CCSI/ CCIE (най-високият сертификат на Cisco). Установява, че големите корпоративни клиенти работят с ограничен брой компании за обучения, които понякога предлагат необосновано високи цени. В същото време инструкторите са еднакви.


Затова той и екипът му създават онлайн платформа с десетки хиляди IT обучения. Постепенно компанията се развива и открива нови възможности. Така се стига до появата и на Coursedot Instructor Hub – платформа, която обединява IT инструктори от целия свят и им дава по-добри възможности да намерят подходящи за техните квалификации предложения. А "магазинът" за обучения вече е в историята, тъй като пазарът разви други нужди, към които Coursedot се пренасочи.


Палитрата от инструктори е огромна – платформата е на второ място в света по брой регистрирани IT инструктори. "Ние сме своеобразен посредник със супер добавена стойност – гарантираме плащането, качеството на обучението, можем да предложим повторение на курса, ако нещо не се харесва, решаваме всички логистични въпроси за трейнърите им помагаме да се развиват", казва Панайотов.


Шест години след началото


"Coursedot демократизира пазара на IT образование – даваме на нашите клиенти най-добрата комбинация от цена, локация на провеждане, език, начин на провеждане – физическо или онлайн. Ние сме строго специализирани, знаем бизнесът как работи, имаме партньорства с 90% от ключовите играчи в сектора, познаваме почти всички инструктори и решаваме реален проблем на нашите клиенти", обобщава Теодор Панайотов.


Това, с което Coursedot се различава от конкуренцията, е, че компанията не предлага обучения, а е съветник на корпорациите и им помага не само в избирането на подходящ курс и инструктор, но и в организацията на целия процес и контрола на качеството.


Портфолиото ѝ от клиенти се разраства с времето и сред тях са банки, телекоми, аутсорсинг компании и др.


През 2017 Coursedot спечели наградата "Стартираща компания на годината" в третото национално издание на надпреварата Central European Startup Awards през 2017 г., а малко по-рано взима инвестиция от 100 хил. евро от фонда Eleven, подкрепян тогава от Европейския инвестиционен фонд.


100 хил. евро по-късно


Европейското финансиране изиграва ключова роля, за да може компанията да си поеме "глътка въздух" и за да може екипът ѝ да планира по-дългосрочно развитието на бизнеса. Според изпълнителния директор на Coursedot европейското финансиране им е дало възможност да се разраснат по-бързо, да предприемат нужните рискове и да сграбчат ценни възможности. Той уточнява още, че в момента на практика всеки инструктор и трейнинг корпорация в Европа вече знае за Coursedot – факт, който ясно показва успеха на компанията след получаването на инвестицията.


Калин Димчев

Калин Димчев

Да си подадеш ръка с големите


През 2018 г. Coursedot започна и съвместен проект с "Майкрософт България". Двете дружества обединиха своите експертиза и усилия, за да създават специалисти по програмата Microsoft Certification Lab.


В тази връзка и с оглед на динамичния пазар, Калин Димчев - CEO на "Майкрософт България", споделя: "Нуждата от квалифицирани IT специалисти расте всеки ден. Затова през 2018 г. обединихме сили с екипа на Coursedot за създаването на първата Microsoft Certification Lab в София. Основната цел на проекта, който вече приключи, бе именно да създадем висококвалифицирани IT професионалисти на световно ниво. Фокусът на самите обучения бе върху глобалната облачна платформа Microsoft Azure, която регистрира хиляди нови абонамента месечно. Имаше както онлайн, така и офлайн такива, водени от топ сертифицирани инструктури. Проектът бе наистина успешен, като обучените специалисти бяха от различни пaртньори и клиенти на Майкрософт."


Към края на 2018 г. Coursedot е приета и в програмата Microsoft for Startups.


Погледът напред


Амбициите на компанията са да завърши годината с поне двоен резултат спрямо 2018 г. Екипът на Coursedot проявява силен интерес и към американския пазар, а междувременно проучва и нови възможности за финансиране и развитие на бизнеса в още повече държави.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK