Държавата е на гражданите и това носи своите отговорности

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Държавата е на гражданите и това носи своите отговорности


Ани Герасимова - мениджър знание, организатор на събития в "Еконт" и доброволец във "Фондация Еконт", за кампанията, която провокира хората да гласуват


Какво е "Промяна започва с действие"?


- "Промяната започва с действие" е кауза, около която сме се обединили група съмишленици, които искат да живеят в една уредена и свободна България. Свободният човек държи живота си в свои ръце и знае, че всичко е постижимо. Той е любопитен, мисли критично и поема отговорност за действията си. "Промяната започва с действие" е кауза, която изразява идея и обединява хората, които вярват в нея. С кампанията искаме да провокираме хората да гласуват в изборния ден. С информацията, която споделяме на сайта azglasuvam.net/ти избираш, им припомняме каква тежест има гласът им, както и че отговорността им като активни граждани не се изчерпва само с гласуването. Ако се възползват от правомощията, които са им предоставени от системата, могат да повлияят на това да живеят в една по-добре уредена и свободна България. Вярваме, че когато всички уважават и следват правилата на обществото, тогава всеки може да постигне това, към което се стреми.
Каква е личната ви мотивация да създадете такава кампания? Можете ли да ни разкажете за ваше лично преживяване, което ви е накарало да се занимавате с такива инициативи?


- От дете ме привличат каузите и доброволчеството. Винаги съм вярвала, че когато сме заедно - можем повече. През последните години посветих много време за проучване на медийната среда в България, която води със себе си и много въпроси за състоянието на демокрацията и нейните принципи. Впоследствие, именно благодарение на работата ми за "Фондация Еконт", имах възможността да се запозная с много активни, можещи и знаещи хора, които имат амбицията да останат в България и да работят за своите каузи, част от които да развият като честен и работещ бизнес. Именно те са примерът, че промяната зависи изцяло от нас самите и съмишлениците, които откриваме по пътя си.


Та, ние имаме кауза – да пробудим българите и да им припомним, че държавата е на гражданите и това носи своите отговорности. Търсим своите съмишленици, защото знаем, че заедно можем повече.


Защо е нужно хората да гласуват?


- Възможността да правим информиран избор за бъдещето си е основна характеристика на демократичното общество. Право, за което много поколения преди нас са се борили, дори и с цената на живота си. Сега повече от всякога е нужно да покажем ангажираност и отговорност. Дори и единствената опция да бъде изборът на "по-малкото зло", това е по-добрата възможност пред опцията да оставим 53% от хората (приблизително толкова е била избирателната активност на местните избори през 2015 г.) да вземат решението за това кой и как ще взема решения на местно ниво за средата, в която останалите 47% живеят. Точно по тази причина местните избори са всъщност най-важните, на които имаме възможност да участваме и които пряко засягат ежедневието ни.


Говорите за гражданско общество, какво според вас трябва да представлява то?


- Коренът на самата дума "общество" дава усещане за заедност. Това е съвкупност от хора с общи интереси, сходни ценности и усещане за споделена цел. Когато това общество се активизира за постигане на обща кауза, то се превръща в гражданско. Когато сме единни в усилията си по пътя към нашата мечта, можем да постигнем живота, който всеки от нас иска да има в България.


С какво се занимавате във "Фондация Еконт"?


- Във "Фондация Еконт" съм доброволец. Занимавала съм се основно с организация на събитията от програмата на Културен център, като през последната година и половина започнах да вземам участие и да навлизам повече и в проектите на организацията. Разпознахме общите си ценности и намерихме каузите, които ни обединиха. В момента се занимавам главно с кампанията "Промяната започва с действие".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK