Четене, много четене или откъде тръгват иноваторите

Усилия, труд и правилни партньори – това са част от съветите на Боян Бакърджиев, PR мениджър на Spark Bulgaria и Eldrive

Това е . Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Четене, много четене или откъде тръгват иноваторите


Каквa е цената на успеха и труден ли е пътят на иноваторите ще ни разкаже Боян Бакърджиев, PR мениджър на Spark Bulgaria и Eldrive - първата оборудвана изцяло с електромобили компания за споделено пътуване, която се разраства с бързи темпове. Отдаден на идеята да промени средата, използвайки точните послания и новите технологии, той доказва, че един на пръв поглед трудно постижим проект, може да се окаже наистина успешен.


Боян е гост-лектор в предстоящата конференция "Жадни за знание: Успехът е пред теб!" на 21 ноември 2019 г., заедно с Емил Конрад, Гери Турийска и още други вдъхновяващи личности. Събитието е част от образователната програма Youth Empowered на Системата на Кока-Кола в България и Джуниър Ачийвмънт, която цели да подпомогне развитието на младежите и пълноценната им подготовка за стартиране на кариера и успешна реализация в страната.


Все повече младежи искат да са предприемачи и да се занимават с иновации. Мода ли е това или професиите на бъдещето ще изискват по един или друг начин да сме предприемчиви и иновативни?
Всеки човек иска да е успешен и да монетизира успеха си в по-висок стандарт на живот и повече материални блага – нормално е. Всички искаме да живеем добре и да се радваме на хубави вещи и преживявания. Реално, обаче, много малко се знае за цената, която успелите хора са платили за успеха си. Някак, в последните години, се настани една леко нереалистична представа за успелия предприемач – младеж с идея, старт от гаража на родителите си, екстремен растеж и купища пари. После всичко е шампанско, лимузини, частни самолети и яхти. Реално нещата не изглеждат така. Изобщо. Цената на успеха е комбинация от много усилия и труд, като е важно да се отбележи, че това важи не само до момента на постигане на първия успех и осъществяване на конкретната бизнес идея – менажирането на бизнес изисква отдаденост и непрекъснат труд. Аз самият не съм предприемач – имам щастието да съм част от екипа на две страхотни и иновативни нови компании SPARK Bulgaria и Eldrive. Това ми позволява да видя отвътре какво стои зад успеха и колко усилия коства на екипа, мениджмънта и акционерите. Така че – да, все повече млади хора си представят предприемачеството като един прекрасен трамплин към богатство и разкош, но дали са готови да платят цената – да полагат непрекъснати усилия и да се трудят без почивка? Да жертват личното си време и да живеят за проекта, за да могат в един момент да се насладят на успеха му? Да са готови да приемат и неуспеха като вариант, и то твърде реалистичен? Относно професиите на бъдещето мога да кажа, че голяма част от днешните млади хора ще работят професии, които още дори не са се появили. Иновативното мислене, новите технологии и генералният поглед върху глобалните тенденции за развитие са ключови за правилния избор на образование и професия.


Труден ли е пътят на иноваторите и пионерите?


Пътят на първите винаги е най-труден. Пионерите във всяка област са тези, които се сблъскват и решават най-сложните проблеми и които проправят пътеката за всички останали. В повечето случаи всички останали черпят от техния опит. Категорично е трудно, но е приятно. Има един особен елемент на гордост, когато знаеш, че си част от екип и проект, който променя средата към по-добро и то за много хора.


Какво бихте посъветвали младежите - да се насочат към нововъведения или да разчитат на отъпкания път, поне в първите си години в кариерата?


И двете. Има един набор от задължителни базисни познания, които всеки трябва да придобие, преди да започне да надгражда. Това са основни познания в математика, граматика и лексика, природни науки, право, икономика, финанси. Тяхната липса може да е ключова за неуспеха на всеки човек. Един граматически неиздържан текст, независимо дали е автобиография, мейл или дори коледна картичка, може да коства изключително много в професионален план. Няма как да се насочиш към нововъведения, ако не познаваш в детайли съществуващото до момента и не го разбираш. А за това са нужни базисните познания. И четене – много четене! Книгата е най-добрият инструмент за тренировка на ума. Точка.


Успешният бизнес изисква ли жертви или успяваш да запазиш баланса работа-личен живот?


Разбира се, успехът има цена и най-често тя е за сметка на личния живот. Но трябва да се търси и намери баланс. Ако прекалено много се посветиш на бизнеса и неглижираш отношенията си с близките и приятелите си в един момент ще останеш сам. Ще бъдеш нещастен и от там страда и работата ти. За мен пътят към успешна кариера минава през щастието и удовлетворението от това, което вършиш. Няма как да си щастлив, ако кариерата ти отнема личния живот.


Как протича един твой работен ден?


Безкрайно различно, натоварено и много интересно. Професията ми не предполага да знам предварително графика си за деня. Нямам два еднакви работни дни. Именно за това я обичам толкова много.


Ти ще бъдеш един от лекторите в #ЖадниЗаЗнание: Успехът е пред теб! Какво ще посъветваш младите хора в България, на които сега им предстои да избират посоката на своя професионален път?


Да не спират да търсят и придобиват нови знания и умения. Ученето не свършва след университета. Или поне не би трябвало да свършва. Ако се посветим на една професия без да се развиваме и да надграждаме знанията и уменията си, сме обречени на посредственост в най-добрия случай.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK