Какво следва от интелигентната трансформация с 5G

Или n-начина, по които мобилните мрежи от пето поколение ще променят света

Какво следва от интелигентната трансформация с 5G


Маркетинг публикация по проект на Комисия за регулиране на съобщенията. Отговорността за съдържанието носи рекламодателя и съдържанието отговаря на правилата на Икономедиа АД за нейтив пакет.


Мобилните мрежи от пето поколение или 5G ще променят света до неузнаваемост. Това твърдение ще го чуете от повечето хора, компании и институции, които промотират тази нова технология. Всички са прави за трансформиращия ефект, който 5G ще има върху живота ни и икономиката на държавите. Има няколко условности – това ще е дълъг процес, който ще отнеме време и няма да го усетим веднага. Акцентира се и доста върху свръхбързите скорости и минималното забавяне (latency) на връзката, но не и на останалите възможности, които новите мобилни мрежи ще открият, макар и доста от тях да бъдат осъществени след пет или повече години.


Именно дългосрочните ползи и големите перспективи за икономически растеж карат големите държави по света да влязат в истинска надпревара за разгръщането на 5G технологията. Да се приемат стратегии и да се взимат мерки, както и да се активизират регулаторите в страните, за да могат телекомите по-бързо и ефективно да изградят новите мрежи. Включително да бъдат и фокус на търговската война, която двете водещи световни икономики в момента САЩ и Китай водят. Малко или много, една от причините за нея е в изоставането на Вашингтон в развитието на собствени 5G технологии, за сметка на Пекин.
Съединението прави силата


През тестовете на българските оператори ясно бяха демонстрирани очевидните ползи от петото поколение мрежи. Това са гигабитовата скорост, съпоставима с тази на директен оптичен кабел, и минимално забавяне на връзката. При изпитанията на българските телекоми беше постигната мобилна връзка от 2Gbps и забавяне под 15ms, което дори е само частица от възможностите на 5G.


Подобни характеристики позволяват стриймването на видео връзка с виртуална реалност на живо, което позволява преглед на пациент дистанционно, професионални игри на електронни спортове и други. Българските оператори покриха някои от основните възможности със своите тестове през последните шест месеца.


За новите мобилни мрежи дори се говори за 100Gbps скорости при забавяне от 1ms. Но тези показатели ще бъдат постигнати след няколко години, когато технологията достигне до по-зрял етап на развитие. Точно в дългосрочните възможности на 5G са скрити истинските ползи на следващото поколение мобилни мрежи. Тогава ще се отключи напълно потенциала им и съответно тяхната роля за ежедневието ни и икономиката на страните.


Бързите скорости и минималното забавяне са само парче в цялостния пъзел. Към тях добавяме възможността в един момент всички разнородни в момента физически мрежи да бъдат обединени в една. Понастоящем единственото унифицирано нещо е съдържанието – интернет и облачните услуги. Инфраструктурата е фрагментирана, тоест има отделна оптична мрежа, която с безжична WiFi такава дава достъп в дома или офиса. Мобилната мрежа е напълно отделена в последните стъпки до крайните потребители. Към тях добавяме и трети тип мрежи, които са предназначени за свързване на множество сензори и устройства на много близки разстояния. Това е начинът, по който с настоящото поколение технологии може да изградим Интернет на нещата (IoT).


Какво следва от интелигентната трансформация с 5G


Всички те в момента работят и се управляват независимо, като обединяващото звено е облака. Този подход има редица недостатъци – дублиране на мрежи, смущения на сигналите, както и цялостно ограничение на свързаните устройства и много други.


При 5G ще настъпят радикални промени. Всички изброени мрежи ще могат да бъдат обединени под една шапка. Петото поколение свързаност ще позволи да бъдат изградени и управлявани като единна инфраструктура. В един момент оптичните или LAN кабелите до дома могат да станат излишни. Огромното предимство на 5G е възможността да свързва милиони устройства наведнъж, да им осигурява достатъчен капацитет, както и да ги разделя на категории, така че да няма смущения.


Четвъртата индустриална революция


Всичко това ще отключи пълния потенциал на т.нар. Четвърта индустриална революция (или Индустрия 4.0). При нея имаме хиперсвързаност на всичко с всичко, комуникация и обработване на данните в реално време и изкуствен интелект, който да може да автоматизира повечето процеси. Ролята на 5G е да осигури този нов тип хомогенна връзка.
Веднъж изградена, тя ще позволи развитието на множество разнообразни приложения. Концепциите като умни градове и домове вече ще се осъществяват много по-лесно и евтино. Цялостен свързан град, в който информацията от трафика, било то автомобилен, пешеходен, градски транспорт или алтернативен такъв ще може да се анализира и коригира в реално време. Ще има възможост за следене на сметоизвозването, умно паркиране и дори ремонтиране на различен тип градска инфраструктура.


Автономните автомобили ще могат да придобият масовост, да се стриймват не само филми, както е в момента, но и съдържание за виртуална реалност. Облачният гейминг ще може напълно да измести сегашните конзоли или компютри по домовете. Недостигът на лекари ще бъде компенсиран с дистанционно диагностициране в реално време, като в един момент ще могат да се извършват по този начин сложни операции.


Производството, строителството и много други сектори ще могат да се възползват от тази хиперсвързаност. Чрез нея не само ще подобрят значително производителността си, но и ще могат да предвиждат какво ще се случи след година-две, кога трябва да се правят извънредни профилактики и ремонти и много други.


Световна надпревара


Всичко това няма да стане изведнъж като с вълшебна пръчица, дори ако започне изграждането на 5G мрежи - разгръщането на техния потенциал, както технически, така и като приложения е процес, който ще отнеме години. Но позитивният ефект се разглежда доста сериозно от повечето държави. Оценката на Световната асоциация на мобилните оператори (GSMA) е, че в рамките на следващите 15 години 5G мрежите ще допринесат до 2,2 трлн. долара в световната икономика.


Има и друго - в момента инвестициите в 5G са значителни, а възвращаемостта от тях ще дойде след няколко години. Първи изпитаха това някои доставчици на оборудване като Nokia, а след тях по веригата са самите оператори. По изчисления на GSMA до средата на 2019 г. телекомите са инвестирали над 160 млрд. долара.


Това кара държавите да започнат да инвестират не само средства, но и да търсят облекчения как да насърчат телекомите в изграждането на новото поколение мобилна инфраструктура. Китай, САЩ, Южна Корея и Япония са сред лидерите, като малко зад тях се нарежда Европейския съюз. Брюксел определя някои хармонизирани правила за 5G като например кои радиочестоти да се използват в рамките на целия Стар континент, а държавите-членки са ангажирани да го осигурят на операторите. Честотите са първата и основна за момента пречка пред разгръщането на новото поколение мобилни мрежи. Затова и доста от държавите по света започнаха бързи действия по освобождаването на допълнителен радио ресурс и предоставянето му на телекомите.


ЕС има и специален план, който е разработен и в действие от 2013 г. за развитието на 5G. В него са включени и 700 млн. евро допълнителни средства за стимулирането на развойната дейност в тази посока. Според визията на Брюксел, до края на 2020 г. във всяка държава на ЕС трябва да има поне по един свързан град с новата технология. Националните регулатори и правителствата също така трябва да осигурят свободен радиочестотен спектър, който да може да се ползва от операторите за ефективно пускане на 5G. Сред идеите за допълнително облекчаване на операторите, са споделяне на определени честоти и дори на определен тип инфраструктура.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK