Точно как се рециклира хартията

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Точно как се рециклира хартията


След като разказахме за рециклирането на стъкло, следва да обърнем внимание и на процеса, който се случва при хартията. Пътят води до завода за рециклиране и производство на хартиени и картонени изделия, където балираната отпадъчна хартия и картон се приемат и се разпределят по групи в зависимост от вида им. След това суровината се зарежда в съоръжение, наречено пулпер, където се миксира с вода в определено съотношение. По този начин влакната в хартията се разделят едни от други – т.е. разпускат се. Получената развлакнена маса се нарича пулпа.


Пулпата преминава 4 степени на очистване. Тук се отстраняват примеси като пясък, пластмаса, метал, стъкло и всичко, което не е хартия. Получената хартиена маса се подава към машини за производство на хартия, където преминава през различни етапи. Тези машини понякога може да са с дължина по-голяма от тази на цяло футболно игрище.


Точно как се рециклира хартията
Но, да видим какво се случва там:
Първо, пулпата се разстила на тънък и равномерен пласт върху филц. Влакната преминават през фино сито, което ги подрежда. Тук с помощта на вакуум преси за няколко секунди се изсмуква по-голямата част от водата, за да се формира хартиеното платно. Влакната се преориентират, за да може да се получи необходимата плътност и гладкост.


След това хартиеното платно се изстисква от остатъчната вода като преминава през редица преси с валове. Останалата влага на този етап е около 45 – 50 %.


Изсушаването на хартията продължава в серия от загрети чрез пара цилиндри. В тази част хартията може да премине до 400 метра. На този етап към нея се добавя нишесте, което увеличава здравината й, като слепва по-здраво отделните влакна.


След като бъде отнета достатъчно от влагата, хартиеното платно минава през още една редица от валове, които изглаждат повърхността му. След това платното преминава през автоматичен контрол, където се проверява качеството на хартията – нейната дебелина, влага и други параметри.


Накрая платното се навива на големи тамбури, които тежат 12 тона и може да са с размери 2 метра в диаметър и 5 метра дължина. Самата тамбура може да съдържа до 20 км. навита хартия.


Точно как се рециклира хартията


Тези роли с готова хартия се складират и очакват транспортиране до следващото предприятие, където след печат, изрязване, сгъване и подлепване ще се превърнат в картонени опаковки.


От тази хартия може да се произведе изключително издръжлив материал, наречен велпапе. Велпапето е съставено от минимум два слоя хартия – един навълнен и един гладък. То може да се причисли към екологичните материали и да се използва за пренасяне на тежки товари, за опаковане и дори за направата на мебели.


Точно как се рециклира хартията


Нека да видим как става това в завода за производство на опаковки от велпапе.
Какво представлява вълнообразният картон или т.нар. велпапе?


Велпапето е многослоен картон със задължителен вълнообразен вътрешен слой и гладки външни слоеве. В зависимост от броя на навълнените слоеве, то може да бъде двупластно, т.е. да има гладък слой само от едната страна, трипластно, петпластно и дори седемпластно.


Ето как се произвежда:
Ролите рециклирана хартия се доставят до завода и се подготвят за обработка. След това те се зареждат на машината за производство на велпапе. Там те се разгъват, навлажняват и след това преминават през нагрети рифелови валове, които им придават навълнена форма.


След това всички слоеве хартия, подредени в следната последователност: гладък - навълнен – гладък, влизат в секция на машината, наречена сушилня, където се залепват и изсъхват.


Така формираният непрекъснат лист вълнообразен картон преминава през устройства, които го нарязват до желания размер на така наречените плотове. Готовите велпапе плотове се придвижват до машините за производство на опаковки. Зареждат се в машината, която ги обработва до опаковки с определени размери. Следва поставяне на печат, сгъване и връзване в пачки.


Накрая сгънатите готови опаковки се подреждат на палети, опаковат се със стреч фолио и са готови за транспортиране до производителя на храни, производителя на играчки, дистрибутора на части за автомобили или някой от хилядите предприятия, които зависят от опаковките от велпапе.


Опазването на планетата и нейните ресурси е отговорност на всички. Вижте колко много можем да направим, ако изхвърляме хартията и картона на правилното място:


1 килограм рециклирана хартия спестява използването на 32 литра питейна вода
1 тон рециклирана хартия спестява 4 кубични метра място в депото за отпадъци
1 тон рециклирана хартия спестява 1440 литра нефт
1 тон рециклирана хартия спестява 4000 kW енергия


Точно как се рециклира хартията

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK