Рециклиране на пластмаса - как точно и защо е важно за всички

В края на живота си пластмасовите опаковки са ценен ресурс, който може да се превърне в нов продукт

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Рециклиране на пластмаса - как точно и защо е важно за всички


Въпреки, че звучи странно, пластмасата може да се разглежда като ключов материал в процеса на преминаване към по-устойчива икономика. Знаете ли например, че пластмасовата изолация спестява 250 пъти повече енергия от тази, изразходвана за производството й. Благодарение на пластмасови части автомобилите оставят четири пъти по-малък отпечатък върху околната среда. А пластмасовите опаковки значително увеличават живота на хранителните продукти.


В същото време, ако не бъдат управлявани правилно, пластмасовите отпадъци са сериозна заплаха за екологичното състояние на планетата. Разделното им събиране е изключително важно и е отговорност на всеки от нас. В края на живота си пластмасовите опаковки са ценен ресурс, който може да се превърне в нов продукт.


Пластмасата не е само един материал. Това е семейство от десетки различни материали с широк диапазон от свойства. За изработката на различни пластмасови опаковки, бутилки и други продукти се използват различни видове пластмаса. Всъщност, ако разгледате внимателно бутилката си от минерална вода, на нея ще намерите триъгълник с цифрата едно, както и надпис PET. Кодът и абревиатурата обозначават типа пластмаса, от която е изработен въпросният контейнер, a трите стрелки показват, че материалът може да се рециклира.
Рециклиране на пластмаса - как точно и защо е важно за всички
  • Отпадъците от този тип пластмаса (PET) може да се рециклират в пълнеж за възглавници и завивки, килими, дрехи от полар и бутилки за вода и безалкохолни напитки и още много други
  • Опаковките от шампоан, препарати за почистване, бутилките с мляко и някои торбички се изработват най-често от полиетилен с висока плътност (HDPE). Отпадъците от този вид пластмаса се рециклират в кофи и контейнери за отпадъци, каси и касетки, тръби, огради и пластмасови колчета.
  • Кутиите за козметика, изолацията на електрически уреди и материали за облицоване се изработват от поливинил хлорид или по-познат като ПВЦ (PVC). В края на живота си те биха могли да се превърнат в подови настилки, кабели, уплътнители, изтривалки.
  • От полиетилен с ниска плътност (LDPE) се изработват торбички, фолио и опаковки за храни, както и меки бутилки. Те се рециклират в торби и чували за отпадъци, фолио за строителната индустрия.
  • Сламки, чинии за микровълнова фурна, чаши, градински мебели и саксии се произвеждат от полипропилен (PP). И впоследствие могат да се рециклират в кошчета за боклук, каси, акумулаторни кутии и капаци.
  • Пенообразните подложки за храна и чашки за топли напитки, чашките и чинийки за еднократна употреба се произвеждат от полистирен (PS). От този материал също така се изработват и кофичките за кисело мляко и други храни. Тези отпадъци се рециклират в закачалки за дрехи и офис аксесоари.


Пластмасовите продукти за еднократна употреба като сламки, чаши и чинийки, пръчки за балони и бъркалки много бързо се превръщат в отпадъци и замърсяват околната среда. Затова добре е да се стремим да ги избягваме.

  • В последната категория - "Други" попадат некласифицираните в горните видове пластмаси. Такива са поликарбонат, полиамид и други, от които се произвеждат части за коли, компютри, електроника, термоси и други. В края на живота си отпадъците от този тип пластмаси се рециклират в части за автомобили или пластмасови плоскости за под, градински пейки.

Ето как протича животът на част от пластмасовите отпадъци. Всичко започва от нас хората. Изхвърляме непотребните бутилки, флакони, капачки, полиетиленови торбички, чували, опаковъчно фолио и др. в жълтите контейнери за отпадъци. Една добра практика е да смачкваме предварително бутилките, за да заемат по-малко място в контейнера.


Жълтите контейнери периодично се събират от специализирани камиони и отпадъците се транспортират до сепариращи инсталации. Там те се изсипват в приемни бункери и посредством редица съоръжения и ръчна дейност по сепариране се отделят велпапе и смесена хартия, стъкло, метали и различни видове пластмаси: бели и цветни PET бутилки, полипропилен (PP), други твърди пластмаси, полиетилен с ниска плътност (LDPE) и полиетилен с висока плътност (HDPE). Преди да се извозят към преработвателните предприятия, сепарираните материали се балират.


За да се превърне в суровина всеки вид пластмаса се обработва чрез различен процес в различни заводи.
Ето какво се случва с някои от най-често използваните в ежедневието ни пластмаси - бутилката от минерална вода и полиетиленовата торбичка.


Те са произведени от различен материал и съответно са разделени още в сепариращите инсталации.
Оттам бутилката от вода заминава за завода за рециклиране на бутилки от полиетилен терафталат в Ямбол. А торбичката заминава за завода за рециклиране на полиетиленови отпадъци във Велико Търново или София.


В завода за рециклиране на PET балите с бутилки се разопаковат и изсипват в приемен бункер. След това в специално сито чрез изтръскване се почистват от кал и други замърсявания. По-нататък преминават през сепарираща кабина, където се отделят допълнително по вид.
Отсортираният материал преминава през измиване или "изпиране" с гореща вода и препарати и в специална мелница се смила до размер от около 3 сантиметра. След това в процес, наречен водна сепарация, се отделят етикети, капачки и други примеси. Нарязаният PET материал преминава през втора мелница, която го раздробява до парченца с размер до сантиметър и половина. Пластмасовите парченцата или т.нар. PET флейк се изсушават и балират и са готови да бъдат използвани като суровина за производството на нови бутилки за вода например.
Обработката на PET флейк може да продължи още малко, като се превърне в полиестерни влакна. PET флейкът се изсушава чрез вакуум сушилни, след което се подава в екструдери, които го разтапят и превръщат в т.нар. стопилка. Получената маса се филтрира и се подава към предилни помпи и изтеглителни механизми. Готовите влакна преминават през процеси на сушене, кондициониране и рязане.


Полиестерните влакна имат широко приложение - използват се като пълнеж на възглавници, олекотени завивки, в текстилната индустрия, за производство на автомобилни колани и много други.


Рециклиране на пластмаса - как точно и защо е важно за всички


Полиетиленовата торбичка пък заминава за заводите във Велико Търново или София, където се произвеждат нови торбички и чували от рециклирани полиетиленови опаковки.


Ето какъв е и технологичният процес, за да се стигне дотам. Сортираният полиетилен постъпва балиран в приемна зона. На сортировъчна линия балите се разкъсват, материалът допълнително се разделя по цветове и се отделят груби замърсители. След това полиетиленовите отпадъци се подават към шредер за нарязването им на малки парчета. Оттам отпадъците попадат във вана за пране. При третирането им се премахват остатъчни примеси от метали и други замърсители. Материалът се изцежда и изсушава и се подава към гранулатор, където се преработва до гранули в различни цветове - прозрачен, черен, цветен гранулат. След това гранулите се разтопяват, раздуват се в балон и така се получава фолио.


Готовото фолио се нарязва, от него се оформят торби и чували за смет с различна големина, торбички за пазаруване, строително фолио и други.


Рециклиране на пластмаса - как точно и защо е важно за всички


Интересното е, че полиетиленът може да се рециклира до 30 пъти, а при производството на торби и чували за смет се използва 100% рециклиран полиетилен.


Ето и още няколко причини защо е важно да рециклирате:
За 1 килограм рециклирана пластмаса се спестяват 1,5 килограма въглероден диоксид.


Преработката на 1 тон пластмаса осигурява икономия на 2,2 тона нефт.


Рециклирането на 1 тон рециклирана пластмаса спестява електричеството на едно българско домакинство за две години.


И не забравяйте - изхвърляйте пластмасовите опаковки в жълтите контейнери за разделно събиране.


Рециклиране на пластмаса - как точно и защо е важно за всички

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK