На Север, където опазването на околната среда е начин на мислене, не наложен стандарт

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

На Север, където опазването на околната среда е начин на мислене, не наложен стандарт


Финандия е приета в Европейския съюз на 1 януари 1995 година, но нейната политика за опазване на околната среда е в ход много преди стандартите на Европейския Съюз да наложат екологични норми. Нещо повече - ествественото желание на финландците да живеят в хармония с природата и да се грижат за нея, е част от дълбоките им традиции и култура.


Във Финландия има повече сауни, отколкото коли. В страната непрекъснато се въвеждат иновативни идеи и практики за ограничаване на автомобилния трафик. От години се работи активно и за намаляване потреблението на първични енергийни ресурси и към дешната дата почти половината от общата енергия във Финландия е произведена от възобновяеми източници. Непрекъснато се инвестира и в икономика на затворения цикъл, която не само изисква обезвреждане на отпадъците, но и използването на страничните продукти като суровини.
Проверихме как всичко това се прилага на практика в един бизнес. Отваряме вратите зад производството на една от най-емблематичните финландски марки - водка Finlandia, която тази година чества своята 50-годишнина. В нейното производство се използват напълно екологични суровини, благодарение на природните дадености в страната. Почвата, в която се отглежда прословутият златен финландски ечемик, от който се прави напитката, не изисква обработка с химикали, тъй като студената северна зима помага за предотвратяване на вредни плесени и други вредители. Под незалязващото цели 72 дни финландско слънце през лятото, ечемикът расте бавно и деликатно. Водата, използвана в напитката, се взима директно от извора Rajamäki и е естествено пречистена от ледникови морени, създадени преди повече от 10 000 години от оттеглящи се ледници.
Съвсем разбираемо, производителите на марката правят всичко възможно да съхранят тези природни блага. Въпреки че районът около дестилерията, в която се произвежда водка Finlandia и където се намира и самия извор Rajamaki, е частна собственост, той е обявен за защитена зона и строителството в нея е ограничено.
Целият производствен процес на водката разчита на биоенергия и е построен така, че нищо от него да не се разхищава. Люспите от ечемик се изгарят, за да се подпомогне генерирането на пара под налягане, използвана при дестилация. Влакната от ечемик се използват в производството на фуражи за животни, а допълнителното нишесте се отделя и използва в хартиената и хранителната промишленост. Въглеродният диоксид от ферментацията се събира и втечнява, след което се доставя в газовата промишленост, а отпадъчната пепел от електроцентралата се използва от фермерите за подобряване на почвата. Водата, използвана в процеса на производство за охлаждане и отопление, се рециркулира в затворена система, за да контролира ефективно температурата и да сведе до минимум използването на вода.


Стриктното спазване на процесите и суровините за производство, превръщат Finlandia в предпочитана марка сред премиум водките, не само заради чистия и фин вкус, но и заради цялата философия и отговорно производство, които седят зад нея. Не защото някой го е наложил, а защото така е правилно да се прави бизнес.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK