Снежана Трайкова, пекар: В BILLA месим и печем "прясно и безопасно"

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .


В условията на коронавирусната зараза новата кампания на търговската верига гарантира на клиентите качество и спазване на здравните изисквания.


Хлябът е най-традиционният продукт на масата на българина от векове, но с течение на времето и с новите технологии и при него настъпват промени. Как в BILLA съчетавате традицията и модерното в производството на хляб, за да привлечете повече клиенти?
- Новите тенденции в производството на качествен хляб и хлебни изделия са свързани най-вече с подобряване на технологията за тяхното приготвяне и изпичане. Промени настъпват и с оптимизирането на процесите, като това става, без да се нарушават установеното качество и вкус. Нашите екипи постоянно наблюдават потребителското поведение и проучват предпочитанията на отделните групи клиенти. Резултатът от тази наша активност се вижда в крайния ни продукт. От една страна, ние запазваме уважението си към традиционалистите, които остават верни на любимия български бял хляб. Специално за тях обаче редовно разнообразяваме възможностите за избор.
От друга страна, за да отговорим на новото търсене, на промените в потребителските нагласи постоянно разработваме и опитваме нови рецепти. Хлебари от веригата в цялата страна дават предложения, обсъждат, месят, тестват. Правят се посещения на място и се одобряват технологични проби. Приемат се всякакви идеи от вътрешния екип и партньорите на BILLA.
Казвате, че следите как се променят вкусовете на потребителите - има ли "сблъсък на поколенията" между "старите" и новите рецепти и видове хляб?
- Промени има, но не бихме могли да ги наречем "сблъсък на поколенията". По-скоро става въпрос за различни вкусове и обогатяване на потребителската кошница. Радваме се, че все по-често клиентите ни се доверяват и разнообразяват трапезата си и с новите рецепти, които им предлагаме.
Наблюденията ни сочат, че вкусовите предпочитания и изборът на потребителите се променят основно към търсене на по-здравословни алтернативи. Понякога причината за това е от чисто лайфстайл характер - за хората, които поддържат хранителен режим и следят своя калориен прием. Нараства и броят на случаите, в които този избор е породен от грижа за здравето и непоносимост към определени съставки, независимо от качествения им подбор, който гарантираме ние. В същото време остава висок броят на традиционалистите, които предпочитат вариациите на пресен бял хляб, закупен всеки ден от пекарната на BILLA.

Снежана Трайкова, пекар: В BILLA месим и печем "прясно и безопасно"

А какъв избор имат те? Колко вида хляб и хлебни изделия предлага BILLA всеки ден и кое е най-търсеното от тях?
- Продуктовата ни гама е значителна - над 45 вида хляб и закуски могат да се намерят всеки ден в BILLA. Трудно е да се определи еднозначно най-търсеното от тях, със сигурност не е възможно изборът да се ограничи до едно единствено желание.
Белият хляб с маслини, например, е една от най-старите рецепти на "BILLA Пекарна", който се произвежда от 13 години и продължава да има огромен брой верни почитатели. Винаги актуални и много търсени са и предложенията, които много семейства предпочитат за домашно приготвените ястия - тиролски хляб с ръжена закваска, фокача, селски на табан, типов хляб или със семена. Багетата, чабатата и земелът пък са най-честият избор за приготвяне на перфектни домашни сандвичи.
Всеки месец излизаме пред клиентите си с "топ" предложение - т. нар. "Хляб на месеца". Той невинаги е нов за потребителите, по-често дори е добре познат, сред най-често избирания вид от всички предложения. За месец октомври той беше многозърнест.


Колко често променяте и разнообразявате хлебния си асортимент с нови продукти, за да отговорите на повишените изисквания на клиентите?
- Наблюдението на предпочитанията на потребителите, което извършваме постоянно, има и такава цел - да адаптираме хлебния си асортимент към техните изисквания, включвайки нови изделия. Пример за това е разнообразяването на продуктовата ни листа с по-голям набор от здравословни алтернативи на традиционните рецепти в отговор на увеличаващото се търсене от клиентите, за което споменах. Прясно изпечените, по-здравословни предложения съдържат комбинация от две или три брашна, различни от бялото - сред които най-често ръжено и царевично.
В пекарната на BILLA не се предлагат безглутенови алтернативи. Такива потребителите ще открият на регала със заводски хляб.
Рецептите, по които работим, се обновяват редовно. Това става след като екипите съгласуват някоя рецепта като достатъчно добра и отговаряща на вкуса, който предоставя останалата част от асортимента.


Сред многообразието на хляб на рафтовете в BILLA, а и на целия пазар, по какво да познаем качествения, как да изберем най-добрия?
- Най-краткият отговор е, че всеки хляб, изпечен в BILLA, сам по себе си е добър. Независимо от рецептата, по която е приготвен, независимо дали е подходящ за традиционалистите или е в отговор на по-модерния вкус. Ние вярваме, че качественият хляб се познава от първата хапка - пресен и топъл, с мека сърцевина отвътре и хрупкава коричка отвън, и стремежът ни е точно такъв той да стига до клиентите ни.


Как постигате това високо качество на хляба и хлебните изделия? Как осигурявате необходимия контрол върху него по веригата на вашите доставчици и на място в магазините ви?
- Гарантираме качеството на продуктите в "BILLA Пекарна" с нашия труд, специално отношение и с голяма доза професионализъм.
Хлябът и хлебните изделия, които приготвяме, задължително са замесени само с качествени съставки, с брашно от добра реколта зърно. Ползваме брашно от различни мелници, влагаме различни закваски, но всички те са с високо качество, доказано от нашите партньори. Голяма част от вложените продукти са с български произход, дело на родни производители.
Контролът върху качеството на хлебните изделия е пряко свързан с професионалното обучение, през което преминават пекарите на BILLA, със знанията и уменията, придобити от тях по време на курса. Експертността на нашите пекари е от ключово значение за любимия на нашите клиенти вкус.


Какви са изискванията към квалификацията на вашите пекари и как я подобрявате?
- BILLA инвестира в повишаване на квалификацията на своите кадри и това е една от най-важните насоки в политиката ни. Сертифицирани са над 270 пекари съвместно със Съюза по хранителна промишленост, който обединява научно-техническите специалисти от целия отрасъл, и МОН.
Основният фокус по време на професионалното обучение е върху най-важните теми, свързани с най-новите тенденции и тънкости в производството на качествен хляб и хлебни изделия. Курсът спомага за усъвършенстването на уменията на работещите в "BILLA Пекарна".
С тази подготовка ние гарантираме, че собственото производство на веригата се осъществява съгласно най-високите стандарти от сертифицирани майстор пекари, обучени от най-добрите експерти в бранша. Чрез тази своя инициатива BILLA затвърждава водещата си позиция на супермаркет, предоставящ на своите клиенти високо качество на добра цена.
Освен външните обучения, организирани за професионалните пекари с повече опит, имаме и разработена система за вътрешни обучения. В тях знанията и подходът към работата се предават от по-старшите на по-младите служители.

Снежана Трайкова, пекар: В BILLA месим и печем "прясно и безопасно"

Качеството или цената на хляба - кое е по-важно за избора на клиентите ви?
- След кризата основните приоритети за хората са хигиена, качество и свежест, а цената остава едва на четвърто място за тях. Това показва последното проучване, което проведохме съвместно с нашите партньори от REWE Group, сред потребителите на търговските вериги в страната.
Въпреки това ние се стараем да предлагаме на рафтовете си всичко, което клиентите биха искали да видят и от което се нуждаят, на достъпна цена. И дори за преобладаващата част от потребителите тя да остава леко на по-заден план, нашият постоянен стремеж е да поддържаме баланса между тези два ключови приоритета.


Мнозина потребители са скептични към дълбоко замразените тестени изделия, които само се пекат на място в магазините. Променя ли се наистина вкусът и качеството им заради процеса на предварително замразяване?
- Най-важен за добрия вкус е внимателният подбор на съставките, вложени в изпълнението на рецептата. Когато качеството им е високо от момента на замесване, дори и временно замразени, веднъж изпечени те ще бъдат едновременно и изкушаващи на външен вид, и разтапящи се в устата.
Разбира се, скъсяването на процеса от замесването през преминаването през термична обработка и поставянето на регала в магазина, непосредствено след приготвяне от специалистите, гарантира добрия вкус. Това е и практиката, която ние утвърждаваме в "BILLA Пекарна" в магазините си в цялата страна.


Във времето на коронавируса много клиенти ограничават закупуването на неопакован хляб и хлебни изделия заради риск от заразата. Защитени ли са витрините и панерите с хляб и хлебни изделия във вашите супермаркети? Как при вас се осъществява спазването и контролът на хигиенните изисквания?
- "BILLA Пекарна", заедно с щандовете за плодове и зеленчуци, секция "Деликатеси" и "Топла витрина", работи в сегашната ситуация на засилени мерки за сигурност и безопасност под надслова "Прясно и безопасно". Подготовката и съхранението на предлаганите от веригата продукти се осъществява в обособена зона, която едновременно ги защитава и поддържа свежи. Всички работни помещения и плотове редовно се дезинфекцират.
Пресните тестени изделия са разположени на рафтове с безопасни плексигласови врати. В допълнение всички служители носят защитно облекло.
За поддържането на високо ниво на хигиена на потребителите са предоставени безплатни найлонови ръкавици за еднократна употреба, щипки и опаковки както за вземане, така и за пакетиране на продуктите. Апелът на веригата към тях е първо да разгледат и изберат, а след това да вземат любимия си продукт от "BILLA Пекарна", поставяйки го в защитна опаковка.


"BILLA Пекарна" е проект на веригата, насочен към по-близък контакт с вашите клиенти. Какво предлагате с него?
Продуктите от BILLA Пекарна притежават няколко основни предимства:

  • Винаги пресни и свежи печива, изпечени на място. Гаранцията да има топъл артикул на всеки 30 минути е съобразена напълно с часовете на деня - например сутрин се пекат повече закуски, за да може всеки да открие точния партньор за своето кафе или чай.
  • Приготвени от професионални пекари, с помощта на качествени съставки.
  • Богато разнообразие от вкусни предложения, в отговор на индивидуалните потребности. Различните видове хляб са замесени с брашна, подходящи за всеки лайфстайл - от традиционния любим бял хляб до по-здравословни и нискокалорични алтернативи, обогатени с комбинация от семена и фибри.
  • Всеки месец добавяме нова рецепта, позната като "Хляб на месеца".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK