Иновативни системи спестяват разходи и извършват биоконтрол в селското стопанство и хранителната индустрия

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Иновативни системи спестяват разходи и извършват биоконтрол в селското стопанство и хранителната индустрия


През последното десетилетие епидемиите от свински и птичи грип поставиха на изпитание птицевъдите и животновъдите не само в България и дори принудиха някои от тях да затворят врати. В не малка част от фермите в страната бяха унищожни десетки животни, което доведе до тежки икономически последици за земеделските стопани.


В допълнение към трудностите за сектора са и непрекъснато растящите цени на енергоносителите, което води до допълнително напрежение, тъй като през няколко месеца от годината фермите се нуждаят от отопление, а птицефермите - дори целогодишно. Проблемите тук не са уникални, пред подобни предизвикателства са изправени и земеделските стопани отвъд океана, но разликата е, че там от няколко години собствениците на ферми могат да разчитат на помощта на базираната в Колорадо компания Airius.


На лидерски позиции
Airius е лидер в дестратификацията и нейните системи са в помощ на десетки хиляди стопанства. В случаите с птицеферми за отглеждане на домашни птици, особено тези използващи газово или електрическо отопление, термичната стратификация оказва голямо влияние върху финансите. Причината е, че топлият въздух се издига във високите части на помещенията, а студеният остава долу. За да затоплят животните, фермерите изразходват огромни суми за отопление, което е крайно неефективно.


На помощ идват дестратификационните системи на Airius, които рециркулират горещия въздух от високите части на помещението към ниските (където всъщност е най-необходимо да е топло на животните и птиците), като подържат равномерна температура и здравословна среда. По думи на самите фермери разходите им за отопление са значително намалени, а по важност те са вторият основен разход след храната за животните. Допълнителна полза са намалените с десетки тонове емисии СО2, което дава възможност за кандидатстване по множество програми, насочени към редуциране на вредните емисии.

Иновативни системи спестяват разходи и извършват биоконтрол в селското стопанство и хранителната индустрия

От Airius съобщават за още една много сериозна полза при използването на най-новите системи Airius PureAir. Това са доказано високоефективни системи за пречистване на въздух и повърхности, които помагат в борбата с птичи и свински грип, унижожавайки патогени, вируси, бактерии, миризми и плесени във всеки тип помещения. Системата е оборудвана с най-иновативната технология на две други американски производствени компании - Global Plasma Solutions & RGF Envirnment. Тя използва силата на йоните и хидропероксидите, за да подсигури продължителна стерилизация, която неутрализира над 99% от всички известни патогени и летливи органични съединения. По този начин, поне що се отнася до затворените помещения, в които се отглеждат птици и животни, се унищожават опасните за тяхното здраве и като цяло за бизнеса вируси и бактерии. Голямо облекчение за стопаните е и фактът, че тези системи могат да се инсталират доста лесно както на нови, така и на вече построени сгради, така че няма никакви ограничения в това отношение.


В подкрепа и на растениевъдните стопанства


Собствениците на растениевъдни стопанства също могат да се възползват от системите на Airius - когато отглеждат култури в затворени пространства като парникови помещения и оранжерии. При тях изключителен проблем е стратификацията на топъл въздух и влага, които са идеалната среда за образуването на мухъл и плесени, възникващи в помещението като резултат от по-високата влажност.


Тези от фермерите, които инсталираха системата на Airius, се похвалиха с отлични резултати още от първия месец, когато буквално е преустановено развитието на всякакъв плесен и мухъл, а в допълнение разходите за отопление, вентилация и пречистване на въздуха са редуцирани с до 50%.

Иновативни системи спестяват разходи и извършват биоконтрол в селското стопанство и хранителната индустрия

Този успех на Airius не остава незабелязан и от фирмите, които са в преработвателната индустрия - от кланици, през мелници и силози за съхранение на зърно до фирми, произвеждащи хранителни стоки. Причините са сходни - намалени разходи за отопление, вентилация, високо качество на въздуха във вътрешната атмосфера. И отново е налице допълнително предимство - много по-безопасна среда за преработване на суровините за хранително-вкусовата индустрия - меса, мляко, растителни суровини. При изключително високото ниво на унищожаване на бактерии това гарантира голямо спокойствие на собствениците на фирми в този бранш, защото удължава времето за работа със съответните суровини, а при пакетирането на стоки рискът от замърсяване е практически нулев.


В Европа интерес за оборудване са заявили фабрики за преработка и пакетаж на месо, риба и свежи плодове и зеленчуци. От "DAF Испания" вече са изразили желание за тестово оборудване на фирмените камиони за превоз на свежи продукти с цел запазване качествата и удължаване живота на плодовете и зеленчуците.


Всичко това вече е факт в САЩ, но в последната година и българските собственици на земеделски фирми или компании от хранително-вкусовата промишленост могат да се възползват от достиженията на тези технологии. Airius е представена в България и висококачествените системи са буквално на едно телефонно обаждане разстояние. Краткият период на възвръщаемост прави тази инвестиция практически безрискова за бизнеса, а ползите са безспорни.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK