Над 85% от асортимента в "BILLA България" се доставя от български фирми

Това е . Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Над 85% от асортимента в "BILLA България" се доставя от български фирмиАлбена Георгиева е главен оперативен директор на "BILLA България". Започва работа в компанията през 2009 г. като ръководител на отдел "Сървис". Преминава през различни ръководни позиции във веригата и през 2014 г. е назначена за оперативен директор. Година по-късно става главен оперативен директор на "BILLA Словакия", където работи до края на 2018 г. Завършила е "Международни икономически отношения" в Икономическия университет във Варна, работила е на мениджърски позиции и в "Метро кеш енд кери България".


Вече повече от 20 години BILLA подкрепя местното производство и стимулира развитието на малкия и средния бизнес в България. Какви са впечатленията ви от пазара - как се промени търсенето на продукти с местен произход през този период? Как се отрази пандемията на тази тенденция?
- Продуктите с български произход имат практическо и емоционално значение за потребителя. Възприятието за по-голяма свежест и доверие към тях допълнително се повиши по време на пандемията. Необходимостта от подкрепа на производителите на българския пазар в период на криза също фокусира интереса на клиентите към родната продукция. Над 85% от асортимента в "BILLA България" се доставя от български фирми. В резултат на дългогодишната ни политика и многобройните успешни партньорства клиентите се доверяват на BILLA в избора си на артикули с български произход.


Какви бяха амбициите на компанията в самото начало, когато стартирахте работата с местни доставчици? Кой беше първият български производител, с когото изградихте партньорство?
- Интересен въпрос, който е не просто повод за ретроспекция, но и за оценка на изградените партньорства и капацитет. BILLA стартира присъствието си на българския пазар преди 20 години с балансиран асортимент от български и чуждестранни продукти, с които осигуряваме на клиентите възможност да напълнят своята кошница с висококачествени продукти. Едни от първите български фирми, с които сме стартирали работа и работим успешно до днес, са ОМК ЕАД - производител на млечни продукти с бранд "Верея" и други добре познати на потребителя марки, "Лалов и Вачев" ЕООД, които произвеждат месни продукти с бранд "Майстор Цветко", и производителят на подправки с бранд Picantina - "Кенди" ООД. Дългият ни общ път, преминал не само през периода на пандемия сега, но и през още много трудни за икономиката ни години, показва, че коректните търговски взаимоотношения, доверието и убедеността, че родният потребител заслужава най-доброто, ни водят и до успешните резултати.
И до днес голяма част от партньорствата, които сте изградили във времето, са дългосрочни. Как се развива сътрудничеството ви с тези компании през годините и с какви успехи можете да се похвалите?- Благодарение на дългогодишните ни политики и устойчиви партньорства с местни производители клиентите на "BILLA България" имат възможността да избират сред 85% колбаси и месни деликатеси, над 73% артикула сирена и кашкавали, над 70% прясно свинско, над 80% прясно пилешко и птиче месо, произведени в България. Културата на хранене съществено се променя през последните години. Клиентите ни стават все по-ориентирани към балансираното меню, в което достойно място заемат пресните плодове и зеленчуци. Ето защо и най-взискателните потребители могат винаги да открият в нашите магазини свежи плодове и зеленчуци под марката "BILLA Градини", отгледани в общо над 180 градини и оранжерии в страната. Брандът "Българска ферма" пък обезпечава прясно месо с доказано качество и 100% български произход. Знаем колко важна е тази продуктова група за родния потребител, ето защо сме безкомпромисни в предлагането на разнообразие, качество и достъпна цена.


Имате ли изграден модел за стартиране на сътрудничество с родните компании? Те сами ли търсят подкрепата на BILLA или вие проучвате пазара и се свързвате с утвърдени производители от различен мащаб?
- Изборът на партньор за сътрудничество е универсален и изцяло съобразен с желанието ни да предложим на клиента най-доброто. Дали компанията или производителят са утвърдени или новоразвиващи се, е без значение. Доброто качество на стоките и високият им стандарт на производство са от изключителна важност, така че да изпълним очакванията на клиента и да подкрепим неговата лоялност.


Какви са предизвикателствата в хода на сътрудничеството с по-малки производители?
- Предизвикателствата са свързани с напасването на производствените процеси на нашите партньори по начин, по който крайният продукт да достигне до нашите складове съобразно високите ни стандарти за качество и високи потребителски очаквания.
Комуникацията между нас и нашите партньори е от голямо значение по взаимния път към успеха.


Работите с над 670 местни фирми. Как са разположени те из страната? Ръководите ли се от регионална стратегия с цел покриване на по-голяма част от плодородните земи на територията на България?- Компаниите, с които работим, са разположени на територията на цялата страна. Естествено при селскостопанските стоки като плодове и зеленчуци, млечни продукти, месо, хляб, консерви регионалността има значение и тя е пряко свързана с предлагането на най-вкусните и свежи продукти. С усилията на нашите екипи, които развиват продуктовите категории, идентифицираме нови надеждни производители и насърчаваме развитието на вече изградените контакти, като прилагаме утвърдени механизми за продажби и маркетинг. И ако на пръв поглед това изглежда като пълни регали с разнообразни стоки, то зад това стои една територия, изпълнена с ежедневни контакти, усърдна работа и заслужено доверие.


Собствените марки на BILLA стават все по-разпознаваеми за потребителите. Каква част от продуктовите гами са със 100% български произход? Колко често те попадат в кошницата на клиентите?
- Над 50% от артикулите в 23-те собствени марки, представени в търговските обекти на "BILLA България", са българско производство. Сто процента българско производство са продуктите под собствените марки "Българска ферма" и "BILLA Градини". Тридесет и четири процента от артикулите под марката BILLA Bio са българско производство - качество, отгледано с уважение към околната среда. Българско производство са и 30% от продуктите под марка BILLA, която предлага качеството на висококласните продукти в категорията, но на по-ниска цена. Всички тези числа убедително показват мащаба на партньорствата, които развиваме, и приноса ни в подкрепата на родните фирми.


Какви са амбициите ви в дългосрочен план, част от дългосрочната стратегия на BILLA по отношение на собствените марки? Към какво ще се стремите занапред, в хода на разрастване на списъка с местни партньори?
- Доверието на нашите клиенти в собствените марки на "BILLA България" е голямо. Това прави нашата отговорност и планове за развитие още по-амбициозни. Дългогодишни са усилията, които показваме в работата с нашите партньори по проекти като "BILLA Градини", "Българска ферма", BILLA Bio, а резултатите не само ни мотивират, но и ни задължават да разработваме нови и интересни посоки. Родният вкус и устойчивото развитие в съчетание с модерните тенденции в потребителската консумация са в основата на нашата стратегия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK