Как и защо е важно да пестим природните ресурси

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Как и защо е важно да пестим природните ресурси


Кампанията #ЗеленодействайСМузейко стартира с откриване на интерактивна образователна изложба, която осигурява любопитно преживяване за децата и възможност сами да проследят различни процеси в преработката и опазването на ресурсите. Модулите й показват защо е важно да събираме разделно, как отпадъците могат да бъдат ценни, как да пестим водата и защо е добре да гасим осветлението, когато не ни е нужно.


Интерактивната изложба в магазина


Изложбата бе открита в четвъртък в хипермаркет Kaufland на столичния булевард "Ген. Тотлебен" № 36. Там посетителите вече могат да "изпробват" модула за разделяне на отпадъци "Сортер". В магазина в район "Люлин" на бул. "Петър Дертлиев" № 56 пък е разположен модулът "Осветление", а в този на ул. "Тодор Каблешков" № 3 е модулът "Водата у дома".
Следващия месец ще бъдат показани и модулите "Стари предмети с ново предназначение" и "Къде отиват играчките?". Петте модула ще се местят между трите локации, а в края на годината ще се съберат в "Музейко".


Детският научен център "Музейко" тази година за първи път излиза на пътешествие в София и прави музей в магазин и то заедно с много партньори. В зеленодействащата мисия как да събираме отпадъците разделно съветници на "Музейко" са организациите по оползотворяване на отпадъци от опаковки "Екобулпак България" и "Булекопак".


Модулът "Сортер" - мини сортираща инсталация "на гости" в хипермаркета


От двете страни на "Сортера" ни посрещат два гигантски контейнера за разделно събиране - жълт и зелен. Тук зеленодействащият посетител може предварително да се упражни за предстоящото сортиране и да научи кратка и интересна информация за самия отпадък и процеса на преработката му. Например, че омазнената хартия не е подходяща за рециклиране. Или че рециклирането на една стъклена бутилка пести електричеството, с което една крушка свети 4 часа. И че освен нови опаковки от кеновете може да се изработват и части за велосипеди и самолети.


Атрактивна илюстрация разказва за пътешествието на стъклената бутилка Стефан, която след като попадне в зеления контейнер се трансформира в нова и може да се върне отново на рафта в магазина след по-малко от двадесетина дни.


Разбери кои отпадъци от опаковки отиват в жълтия контейнер и кои в зеления

Разбери кои отпадъци от опаковки отиват в жълтия контейнер и кои в зеления


Когато застанат пред интерактивния "Сортер", посетителите може да си представят, че се намират в инсталация за сепариране на отпадъци. Тук те могат да видят илюстрирани поточните ленти, по които се придвижват отпадъците, както и сами да участват в сортирането, като разделят опаковките по вид на материала - хартия, пластмаса и метал. Сортирането на отпадъци е лесно дори и за най-малките посетители, тъй като формите, в които са затворени истински опаковки, им подсказват как правилно да ги разделят. В "Сортера" няма стъклени опаковки от зеления контейнер, тъй като те не се сортират ръчно. Обработват се на отделна почти напълно автоматизирана инсталация.


Разделяне на опаковки на "Сортера"

Разделяне на опаковки на "Сортера"


Как правилно да сортираме отпадъците?


От правилното разделяне на отпадъците в много голяма степен зависи успешното им рециклиране. Остатъци от храни, напитки и битови отпадъци (кърпички, салфетки, памперси, силно замърсени и омазнени опаковки) са основните замърсители на рециклируемите материали. Един неволно изхвърлен битов отпадък в контейнера за разделно събиране води до замърсяване и невъзможност за преработване на съдържанието на целия контейнер. Затова е добре преди да изхвърлим отпадъците, да се уверим, че те са празни и чисти, без остатъци от храни и течности. В жълтия контейнер поставяме само рециклируеми отпадъци от хартия, картон, пластмаса и метал, а в зеления - стъклени опаковки.


Добре е да сгъваме кутиите и кашоните преди да ги поставим в контейнера. Когато са сгънати те свободно преминават през отвора му. Големи картонени опаковки от техника или мебели например, можем да оставим сгънати до жълтия контейнер в деня преди обслужване. Така те ще престоят възможно най-кратко време навън.


Кампанията е надградена с онлайн платформа, която показва на децата защо е важно да имат разумно отношение към живота ни тук и сега и как могат да участват по забавен начин в най-голямото предизвикателство - да живеем в по-чиста и балансирана природна среда.


Новата платформа green.muzeiko.bg предлага на деца и родители лесни решения, забавни мисии и стъпки, които всеки може да приложи във всекидневието си. Зелените предизвикателства ни подтикват да се замислим какъв може да бъде нашият принос за опазване на околната среда. Дали следващия път да не откажем найлоновата торбичка в магазина, да изхвърлим стъклената бутилка в зеления контейнер. Или пък зеленодействащото ни хлапе ни направи забележка, че убиваме дръвчета, когато изхвърляме използваната хартия от принтера в общия контейнер.


Различни мисии предлагат на семейството идеи за това как да се удължи животът на произведените материали за еднократна употреба и какви са техните екоалтернативи. В предизвикателствата са въвлечени и родителите, които са първият модел на подражание и добър пример за малчуганите. Отговорното консумиране и опазването на околната среда са теми, които имат място в живота на малки и големи. А когато всички заедно зеленодействат, светът става по-добър. Освен това новата платформа обещава и награди.


За "Екобулпак България" в изложбата "Зеленодействай с Музейко"


"Участието ни в интерактивната изложба "Зеленодействай с Музейко" ни дава възможност да достигнем до широк кръг публика - най-вече децата и родителите им, като им представя разделното събиране на отпадъци от опаковки по нов и интересен начин", казват от "Екобулпак България". Според компанията ученето чрез преживяване предлага лесно и бързо разбиране и по този начин децата и родителите им ще пренесат опита в ежедневието си. Посланието на "Екобулпак" е: "Отпадъците от опаковки не са непотребни неща, а ценни ресурси". След като се рециклират, материалите се връщат обратно в икономиката под формата на суровини или нови продукти.
Интерактивната изложбата с представените модули фокусира вниманието върху предизвикателства пред нашето общество - да съхраним природата, да ценим и ползваме ефективно ресурсите, тъй като те не са неизчерпаеми.


Партньори на проекта на Музейко са Kaufland България, Екобулпак България и Булекопак, Софийска вода, част от Групата Веолия и Olympus Foods Bulgaria.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK