"SAP Labs България" - най-бързо растящият развоен център на SAP в Европа, назначава още 150 души до края на годината

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

"SAP Labs България" - най-бързо растящият развоен център на SAP в Европа, назначава още 150 души до края на годината


Пандемията не спря устрема на IT сектора в България. След като пазарът се разшири с 18% през 2019 г., последната прогноза на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) беше за покачване с още 10% през 2020 г. до 4.2 млрд. лв. въпреки корона кризата. Така през 2019 г. индустрията отговаря за 3.3% от брутния вътрешен продукт (БВП), а през миналата се очакваше да е достигнал 3.8% от общата българска икономика (данни се очакват в края на годината).


Една от най-успешните компании в софтуерната индустрия в страната е "SAP Labs България" - развойният център на SAP в страната. Дружеството е на четвърто място в класацията "Капитал 100" за миналата година за сектора. "SAP Labs България" е най-бързо растящият развоен център на SAP в Европа, като местното звено планира да назначи още 150 служители до края на годината.


Компанията стана за седма година носител на отличието Best Employer Bulgaria - проучване, организирано от международната компания Kincentric. Проучването се базира на мнението на служителите, като всички компании участници е необходимо да покрият определени критерии - като например ангажираност на служителите, фокус върху развитието на талантите и ангажираност на лидерите и др. Високата ангажираност на служителите в една компания показва, че те се идентифицират с нейните ценности и са отдадени на работата си.
"SAP Labs България" - най-бързо растящият развоен център на SAP в Европа, назначава още 150 души до края на годината


Развойният софтуерен център е предпочитан работодател в ИТ индустрията в България от много години. "За нас това е най-значимото признание за политиката ни в сферата на човешките ресурси - от една страна, сертифицирането се осъществява от външна авторитетна институция, а от друга страна, оценката се дава на база обратната връзка на нашите колеги, тоест отвътре", коментира Радослав Николов, изпълнителен директор на "SAP Labs България".


От компанията смятат, че интересът на специалистите към нея се дължи на проектите, по които се работи. Те са с голям мащаб и в различни технологични направления. Софтуер на SAP се използва в над 26 индустрии от водещите компании по целия свят. Възможностите за учене също са важен фактор при избора на работно място, а фирмата подкрепя постоянното развитие на служителите.


Позитивната работна атмосфера, доверието и готовността да помогнеш на колега са ключови елементи от културата на дружеството. Това се "усеща" в особена степен от новите служители - още при първите им стъпки - работи се в екип, с идеята да се постигне общата цел и всеки е на линия да съдейства, без значение от позицията. Търси се обратната връзка и винаги има диалог.


"SAP Labs България" - най-бързо растящият развоен център на SAP в Европа, назначава още 150 души до края на годината


Дистанционен подбор


Може да се каже, че истинска криза с персонала в IT сектора не е имало, макар че според платформи, специализирани в наемането на служители, първото тримесечие на 2020 г. е било в стагнация заради несигурността около неясните ефекти от коронавируса.


Към края на миналата година са открити над 3500 нови работни места, което е ръст с 10% до малко под 38 хил. души, показват данните на БАСКОМ. Тук не влизат специалистите на свободна практика, както и хората, работещи дистанционно за чужди компании. През миналата година, без да има официални данни, те вероятно са се увеличили предвид положителната демографска тенденция - покрай пандемията доста IT специалисти се прибраха в България и работят оттук за чуждестранни работодатели.


Пандемията доведе до преминаване към дистанционен подбор на служителите. От "SAP Labs България" отбелязват, че успешно са приобщили новите колеги в условия на изцяло дистанционна работа. В екипите според спецификата на работа това е решено по различни начини, като в основата е и регулярна комуникация през дигиталните канали. Някои екипи работят заедно в онлайн срещи по дадена задача, за да могат да споделят и да се учат един от друг.


Компанията е използвала гъвкавото работно време и преди пандемията, а фирмата майка глобално занапред ще заложи на този модел - комбинация от работа и от офиса, и отдалечено, базиран на взаимно доверие. Така ще може да се постигне оптималният баланс работа - личен живот, а това ще позволи и на служителите да дават най-доброто от себе си. Офисите на "SAP Labs България" също ще се променят, за да осигурят максимално добри възможности за съвместна работа и креативност. Тази гъвкавост, разбира се, ще бъде съобразена с местните регулации и законодателство. В следващите месеци "SAP Labs България" ще дефинира локалните специфики спрямо глобалната идея на SAP за Flex Work.


"SAP Labs България" - най-бързо растящият развоен център на SAP в Европа, назначава още 150 души до края на годината


Облачните технологии на фокус


През последните повече от седем години "SAP Labs България" се утвърждава като стратегическа локация за SAP и бележи стабилен ръст на служителите от около 10% на година. През миналата година въпреки пандемията и предизвикателствата, които тя отправи към бизнеса, компанията нае 175 нови служители. А от началото на 2021 г. досега екипът се е разширил с още близо 150 души.


В момента във фирмата са заети над 1100 професионалисти, като над 80% от екипите работят по теми, свързани с облачни технологии. Българският офис има ключова роля в дефинирането и разработването на облачната платформа на SAP - SAP Business Technology Platform. Развойният център работи и по редица проекти, свързани с управлението на жизнения цикъл на софтуерните продукти, сигурността на софтуера, потребителския интерфейс и изживяване.


Разширяването на екипа е доказателство за позитивните прогнози за развитието на "SAP Labs България" и ключовото й място в структурата на SAP. Оптимистични са прогнозите и за целия IT сектор в страната. Според последния доклад на БАСКОМ до 2024 г. приходите ще се удвоят спрямо 2019 г. и ще достигнат 7.7 млрд. лв. Заетите трябва да достигнат 58 хил. души и да нарастват с между 3.5 и 6 хил. нови служители всяка година. Ако тази прогноза се сбъдне, през 2024 г. софтуерните компании ще отговарят за 6% от цялата българска икономика.


Специализирани екипи


SAP си партнира активно с open-source общността - от една страна, компанията допринася към развитието на open-source софтуер, а от друга, интегрира решения с отворен код в своя софтуер.
В последната година в развойния център се сформират и изцяло нови екипи по различни теми. Някои от тях работят по много и различни аспекти на SAP Business Technology Platform - технологично решение за интелигентното предприятие. Благодарение на нея чрез интеграция и разширяване на приложенията на SAP и на други компании клиентите на SAP могат да постигнат бързина, да генерират икономическа стойност и иновации.
Потребителите на платформата сами могат да добавят нови приложения или да допълват вече съществуващи такива, за да ги съобразят със своите конкретни бизнес сценарии. В развойния център се работи и по потребителското изживяване и потребителския интерфейс както на SAP Business Technology Platform, така и на други продукти на компанията.
Фирмата разработва решения и в областта на кръговата икономика (Circular Economy): дейностите се организират в затворени технологични цикли, които възстановяват и обновяват продуктите и първичните суровини. Разширената отговорност на производителя - extended producer responsibility (EPR), е законодателен подход, който задължава производителите да са отговорни за целия жизнен цикъл на даден продукт, дори и след като той премине в ръцете на крайния клиент. Приложенията на SAP помагат за по-доброто управление на информацията във връзка с EPR и опаковъчната структура, материалите и количествата на опаковките на продуктите, за да подпомогне и взимането на информирани решения за дизайна на опаковките например.


Пазарен лидер в бизнес софтуера


SAP е пазарен лидер в бизнес софтуера. Компанията помага на клиенти и партньори от всякакъв мащаб и във всички отрасли да бъдат успешни на пазара. Приложенията й обхващат бизнес процесите в цялостния им цикъл и дават възможност на компаниите да работят рентабилно и да се адаптират в динамичната среда. За технологичния SAP работят над 102 хил. служители в над 140 държави, а компанията има над 22 хил. корпоративни партньори. SAP разполага с 20 развойни центъра в 17 страни. "SAP Labs България" е ключов развоен център за софтуерния гигант и съществува от 21 години. През миналата година фирмата зае четвърто място в класацията "Капитал 100" в софтуерната индустрия - много близо до триото и със значителен ръст в приходите от над 20% до 109 млн. лв. през 2019 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK