Недостигът на домове за възрастни хора е един от най-големите проблеми на социалната сфера в България

Това е . Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Недостигът на домове за възрастни хора е един от най-големите проблеми на социалната сфера в България


Райна Миткова, управител на "ЕОС Матрикс", водещ доставчик на финансови услуги на международно ниво и инвеститор с фокус върху закупуването на необезпечени и обезпечени портфейли, за най-актуалните инвестиционни тенденции в контекста на коронавирусната криза.


Госпожо Миткова, какви са вашите наблюдения върху търсенето и предлагането на частни услуги, свързани със здравеопазване?


Сферата, в която работим - управлението на задължения, е изключително чувствителна към икономическия контекст и в краткосрочен, и в дългосрочен план, което ни дава възможност ефективно да правим анализ на риска спрямо най-актуалните трендове. Нашият Финансов доклад за COVID-19, изготвен след представително допитване за пет европейски страни с помощта на Dynata, дава ясна картина за промените в потреблението и нуждите, провокирани от глобалната пандемия - какво хората са зачеркнали от бюджетите си, какво са оставили и какво ново и непланирано е влязло в тях. Едно от нещата, които правят впечатление, е именно повишаването на разходите за здравеопазване - поради тревогите относно коронавирусната криза и пренатовареността на здравната система се засилва интересът към частното медицинско обслужване, което значително повишава разходите за лечение и изследвания. Това е сериозно перо, за което потребителите планират и в бъдеще да отделят повече средства. В същото време предлагането тепърва ще трябва да наваксва нарастващата нужда от подобни услуги. Ръстът на потребителските разходи за частно здравеопазване и частно здравно осигуряване ще продължи да стимулира и търсенето на по-широк спектър от здравни активи.
Това означава ли и допълнителни възможности за инвеститорите, макар и с по-сложен и нишов характер?


Със сигурност. Тепърва ще наблюдаваме бум в телемедицината, медицинските изследвания и проучвания. Ръстът в търсенето на активи и услуги, свързани с грижата за възрастни хора, също ще е сериозен - породен основно от трайната тенденция за застаряване на населението както у нас, така и в Европа. Това на свой ред води до по-висок дял на тези активи на инвестиционния пазар в дългосрочен план. Актуално международно проучване на Colliers сред инвеститорите показва, че 21% от анкетираните са заявили интерес към домове за възрастни хора. Само за първите месеци на 2021 г. обемът на инвестициите в тази ниша е увеличил осреднената за пет години стойност от 2.3% на 3.8%, като според експертите отчитането на обемите на сделките е по-ниско от това, което реално се случва на място.


Тази тенденция актуална ли е и за България?


Да, дори в още по-голяма степен, тъй като недостигът на домове за възрастни хора е един от най-големите проблеми на социалната сфера в страната през последните години и търсенето многократно надхвърля предлагането, а капацитетът на общинските старчески домове е силно ограничен. На пазарно ниво това органично поражда нужда от компенсация с помощта на частния сектор, като инвестиции в подобни активи и услуги не само биха отговорили на конкретни нужди, повишавайки стандарта на живот, но и дават възможност за висока възвращаемост и създаване на добри практики с европейски стандарти. Налице са някои свързани рискове, като нужда от модернизиране на инфраструктурата и недостиг на квалифициран персонал, но предвид множеството фактори за растеж, потенциалът е огромен, с доказано положителен баланс в дългосрочен план относно възвращаемостта в сектора на домове за възрастни хора.


"ЕОС Матрикс" предлага за директна продажба "Дом за медико-социални грижи" в с. Къртожабене, община Плевен

Недостигът на домове за възрастни хора е един от най-големите проблеми на социалната сфера в България

Имотът се намира в природния резерват "Чернелка", живописен карстов каньон по протежение на река Чернелка, на 1 км от с. Къртожабене и на 11 км по асфалтов път от общинския център Плевен.
Разгърнатата застроена площ е 7896 кв.м, а дворното място със спортни площадки е 16 532 кв.м. Монолитната пететажна сграда е построена през 1983 г., като може да предлага до 180 места за специализирана грижа на възрастни хора. Сградата е съобразена с изискванията за подобни социално-лечебни институции, има собствен водоизточник, трафопост, както и гараж (57 кв.м застроена площ). Част от имота е и рехабилитационен блок на два етажа - с водолечение и помещение за нагревки.
Атрактивната локация съчетава спокойствието на природата с практична функционалност - близостта до гр. Плевен осигурява бърз достъп до спешна помощ за резидентите, професионални медицински кадри от МУ Плевен и възможност за удобна логистика. В целия район на община Плевен няма частна институция, предлагаща качествени грижи и лечебно-медицински услуги на възрастни хора. Предимство за потенциалните купувачи е и специално разработеният професионален инвестиционен план за Дома за медико-социални грижи Къртожабене.


За повече информация тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK