Еволюцията на машините в човешкото ежедневие

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Деяна Сотирова, маркетинг мениджър в "Цертус Меркатус БГ" - официален вносител на iRobot за България

Деяна Сотирова, маркетинг мениджър в "Цертус Меркатус БГ" - официален вносител на iRobot за България
Взаимодействието на човека с машините търпи непрекъснато развитие. Всички сме свидетели на навлизането на нова парадигма, в която машините все по-успешно си партнират с хората, за да ни осигурят по-лесно и спокойно ежедневие. Деяна Сотирова, маркетинг мениджър в "Цертус Меркатус БГ" - официален вносител на iRobot за България, коментира дали живеем в нова ера, в която роботите могат безпроблемно да чистят и мият вместо нас, да разбират желанията ни, да се грижат за комфорта ни.


През 2021 г. можем ли да си представим живота без изкуствения интелект и високите технологии?
- Това е все едно да живеем без смарт телефони и парктроник на автомобилите. Възможно е, но не е необходимо. Технологиите се развиват, за да живеем по-добре, и мисля, че това е чудесно. Роботите вече чистят и мият подовете вместо нас и го правят изумително добре, а ние имаме повече време за нещата, които обичаме и ни харесва да правим.


iRobot е световен лидер в производството на роботизирани уреди за чистене на подове. Докъде стигнаха иновациите в компанията?
- Иновациите на iRobot стигнаха дотам, че клиентите ни вече нямат почти никакъв ангажимент с чистенето на подовете в домовете си. Нашите почистващи роботи Roombа® и Braava jet® правят това сами, ефективно, с минимална нужда от човешка намеса. iRobot има над 1500 патента, като един от тях са двата гумени екстрактора. Благодарение на двата срещуположно въртящи се гумени есктрактора, космите и козината на домашните любимци се обира и засмуква директно в контейнера за боклук. Изключително подходящи са за домове с домашни любимци - това подобрение почти елиминира нуждата от поддръжка. Технологията Dirt Detect® пък във всяка Roomba® засича по-натоварените участъци в домовете и им отделя повече време. Роботът не спира, докато не ги изчисти. Продуктите Roomba® и Braava jet® са разработени така, че да са почти напълно самостоятелни, за да можем хората дори да не мислим за чистене.
Кои модели Roomba® са най-предпочитани от клиентите ви и защо?
- iRobot предлага бюджетни модели Roomba®, които вършат прекрасна работа, но най-продаваните ни модели са в средния ценови сегмент. Това са Roomba® серия 900, Roomba® i3 и Roomba® i7. Те са истински професионалисти в почистването на подовете и притежават редица функции, които ги превръщат в незаменим домашен помощник. Прахосмукачките роботи Roomba® i3 притежават интелигентна навигация със силициеви оптични жироскопи и използват подови сензори за целенасочено почистване на замърсяванията. Те чистят логично и организирано, като се движат в сбити линии и използват сензори за следене на пода, за да се ориентират в помещението. Когато батерията започне да пада, роботите се презареждат без нужда от човешка помощ и продължават работа, докато приключат с чистенето. Roomba® i7 е с навигация с камера iAdapt 3.0 с интелигентно картографиране Imprint и технология vSLAM, благодарение на които роботът лесно почиства големи площи, анализирайки над 230 400 точки в секунда. Ориентира се отлично в пространството и винаги избира най-добрата техника за почистване. Запаметява до 10 жилищни плана.
Модификациите с "+" работят с автоматична система за самопочистване Clean Base и сами изхвърлят контейнера с боклук в противоалергенна торбичка AllergenLock, която побира до 60 контейнера и не позволява праха и мръсотията да се разнесат обратно във въздуха. Торбичките AllergenLock улавят до 99% полен и плесен. Индикатор върху робота сигнализира, когато е време за смяна на торбичката.
Roomba® серия 900, i, s и j могат да общуват с робота моп Braava jet® m6. Първо Roomba® изчиства цялото помещение или стаите, които са маркирани в мобилното приложение iRobot Home, след което изпраща сигнал към Braava jet® m6, че е приключила. Тогава Braava jet® m6 започва мокрото почистване. Роботите са напълно независими и така се получава изцяло завършен цикъл от сухо и мокро почистване на подовете.


Отскоро има и ъпгрейд на мобилното приложение iRobot Home с технологията Genius. Вече всяка Roomba®, която работи с мобилно приложение, може да се настрои на Start when I leave home ("Почисти, докато ме няма"). Потребителят трябва да даде Enable на Location Services в апликацията. В момента, в който потребителят излезе от вкъщи, апликацията го засича и пуска прахосмукачката робот да почисти.


Предстои ли скоро представянето на нов модел прахосмукачка робот?
- Да, през месец ноември ще представим на българските потребители най-новия робот Roomba® j7/j7+. Най-голямото предимство на този модел е, че благодарение на модерната навигация PrecisionVision Roomba® j7/j7+ разпознава обекти и избягва препятствия като "изненади", направени от домашни любимци. Постоянно светещата камера е разположена отпред, търси препятствия и ги идентифицира дори при слаба светлина. В iRobot разработиха този модел специално за клиентите с домашни любимци. Моделът Roomba® j7/j7+ научава дома ви, знае кога и къде предпочитате да чистите и ви предлага съвети за почистване: почистване на конкретни помещения, по-често почистване в сезона на алергиите или когато домашният ви любимец си сменя козината. Движението на робота е систематично и се извършва ред по ред. Роботът с модификация "+" изхвърля автоматично контейнера за боклук в самопочистваща станция Clean Base®. Освен това, в сравнение с всички останали модели Roomba® j7 е доста по-тих.


Тоест в Roomba® j7 и j7+ са последните иновации от света на роботиката за почистването на подове?
- Точно така. Иновации, които работят в полза на хората, и технологии, които са създадени да улеснят живота ни, за да можем да сме по-релаксирани и сигурни за безкомпромисната чистота в домовете ни и да можем да живеем спокойно, независимо от бързото ежедневие и предизвикателствата, пред които се изправяме всеки ден.


А за мокро почистване?
- Мокрото почистване на подовете е ангажимент на робота моп Braava jet® m6. Той работи в два режима - сухо полиране и мокро забърсване. Разполага с прецизен разпръсквач за вода jet spray, който разпръсква водата по целесъобразен метод, без да мокри мебели и стени. Braava jet® m6 използва специални подложки за сухо и мокро почистване за многократна употреба. Подложките за мокро почистване са направени от абсорбиращи влакна, които помагат за отстраняването на кухненска мазнина и мръсотия. Тези за сухо полиране използват електростатичен заряд, което позволява улавянето на прах, козина и косми. С навигацията с камера iAdapt 3.0 и технологията vSLAM® Braava jet® m6 се ориентира безпроблемно в помещенията. Придвижва се оптимизирано в прави линии, а благодарение на системата за интелигентно картографиране Imprint разпознава всяка стая и така чисти когато и където пожелаете.


Тоест роботите на iRobot дават решение за пълно почистване на подовете?
- И не само. iRobot дава решения за всякакъв тип домакинства - семейства, живеещи на по-големи площи, семейства с малки деца, с домашни любимци, заети и динамични хора с ограничено свободно време, за хора с алергии също. Нашата цел е максимално да облекчим и улесним живота на своите клиенти, така че да могат съвременните българи да живеят нормално - както заслужават.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK