Как хиалуроновата киселина дарява младост

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Как хиалуроновата киселина дарява младост


За съвременни тенденции в антиейдж грижата за кожата разказва д-р Дончо Етугов, собственик на дерматологични клиники Dermal Lase и Esthetics&Dermatology


Визитка


Доц. д-р Дончо Етугов е собственик на дерматологичните клиники Dermal Lase и Esthetics&Dermatology. Завършил е медицина в Медицинския университет - София. Специализирал е "обща дерматология" в Университетската болница "Сент Луи" - Париж, "оперативна дерматология" и "болести на вените на долните крайници" в университет "Фридрих Шилер" - Йена, Германия. Има специализация по "дерматологична козметология" в Университетската дерматологична болница "Андреас Сингрус", както и специализация по "биологични средства в дерматологичната практика" в Университетската болница "Топ Вергата" на Римския университет.
Професионалните му интереси са в областта на кожните тумори, тяхното оперативно лечение с оптимален естетичен резултат, дерматоалергология, флебология и съдови дерматози, естетична медицина и пластична дерматология, премахване на нежелани пигментации, капиляри и татуировки и др.


Младостта и красотата винаги са били на пиедестал в обществото. Още от древността, когато египетските царици са се опитвали да забавят старостта с билки и мляко, медиците през XVI и XVII век са инжектирали растителни и животински мазнини, до днешните социални нагласи и реклами, които ни тласкат да запазим младостта си колкото може по-дълго.


"През последните двадесет години естетичната медицина претърпя революция в създаването на ефикасни и работещи козметични средства, апарати и инвазивни подмладяващи методи", казва доц. д-р Дончо Етугов, собственик на дерматологични клиники Dermal Lase и Esthetics&Dermatology.


Как хиалуроновата киселина дарява младостГрижата за кожата с козметични и хигиенни продукти започва с появата ни на този свят, за да се осигури добра физиология по време на растежа. Това продължава през пубертета и хормоналния бум за добро здраве, самочувствие и привлекателност на младия човек. И мислейки, че сме в разцвета на силите си, вече започваме да се борим с първите издайнически признаци на остаряване.


Стряскащо е, но проучванията показват, че първите физиологични признаци на стареене се проявяват още след 20-25-годишна възраст, в зависимост от генетиката и типа на кожата. "Крайно е да кажем, че след втората декада тялото старее, но науката доказа, че всички процеси на регенерация и възстановяване забавят скоростта на протичане", успокоява специалистът.


"Първите антиейдж грижи в зависимост от типа на кожата се появяват след втората или третата декада от възрастта.
На първо място е добрата кожна хидратация. Информираният потребител знае, че първите продукти, подходящи за възрастовата група 25-30 години, е да осигуряват добра хидратация и правилна слънцезащита, съобразени с типа кожа и стил на живот", казва доц. д-р Дончо Етугов. Защото колкото кожата е по-суха, толкова по-рано се налага тя да бъде хидратирана и в по-ранна възраст да се посегне към по-плътните, липофилни структури.


Доц. д-р Дончо Етугов обяснява какви са белезите на стареене на лицето: поява на нежелана пигментация, видими и разширени кръвоносни съдове, увеличен брой и размер на порите, забавена кожна регенерация, със забавено производство на хиалуронова киселина и съединителна тъкан (еластин и колаген), променена структура на колагена и еластина, намалени обеми на лицето - кожата изтънява, атрофират лицевите мускули, редуцират се обемите на лицевите кости.
Всичко това показва в каква насока трябва да се насочат и противостареещите грижи, които специалистът разделя на две големи групи:

  • процедури и козметични средства, подобряващи качеството на кожата
  • средства и процедури (най-често инвазивни), с които се възстановяват загубените обеми: филъри, намаляват хиперактивните движения на лицевите мускули; небромодулатории (като ботулинов токсин), отговорни за образуването на бръчките и др.
С помощта на лазери, например, може да се премахнат пигментациите и видимите разширени капиляри, докато с физични методи може да се симулира забавената регенерация и да се подобри кръвоснабдяването на кожата.


"Изборът на подходяща козметика или естетична процедура е важна стъпка в борбата със стареенето.
Препоръчително е това да се направи с помощта на специалист по естетична дерматология", съветва доц. д-р Дончо Етугов. Но подчертава, че каквато и терапия да проведем - лазер, филър, пилинг и др., всекидневното използване на подходяща козметика е основно в цялостната козметична грижа.


Като специалист по естетична и хирургична дерматология освен апаратните и инвазивни методи за борбата със стареене доц. д-р Дончо Етугов препоръчва и подходящи локални продукти, особено тези, съдържащи хиалуронова киселина. Те имат силен противостареещ ефект, удължават ефекта на поставените хиалуронови филъри и стимулират регенерацията на кожата.


"През последните 15 години се доказа, че ключова съставка, повлияваща състоянието на кожата и отговорна за кожното стареене, е хиалуроновата киселина", казва специалистът. И рисува трите слоя на нашата кожа отвън навътре: епидермис, дерма и хиподерма.


Основният резервоар на хиалуронова киселина е средният - дермата, където се осъществяват най-важните физиологични процеси. Там се намират еластиновите и колагеновите влакна, осигуряващи здравината и еластичността. Запълващото вещество около и между съединително тъканните влакна е желатиновата субстанция с основната съставка хиалуронова киселина. "Нейното количество е отговорно за плътността, добрата хидратация и тургур на кожата. Осигурява средата за всички жизнени процеси в кожата. Не случайно тя е застъпена в почти всички козметични продукти - околоочни, дневни и нощни кремове. Чрез инжектиране хиалуроновата киселина може да запълни изгубените лицеви обеми, да се подобряват физиологичните процеси, да се повиши водното съдържание", обяснява специалистът.


Различна по структура е хиалуроновата киселина, която се използва като филър и тази за мезотерапия
с цел подобряване хидратацията на кожата и стимулиране на регенеративните процеси в нея, подчертава доцентът.
И обяснява, че съществуват способи, с които се оплитат хиалуроновите молекули (омрежаване) и придобиват обемна структура на малки частици. Поставени в подходящ гел носител, тези частички имат способността да запълват и създават обем.
Неомрежените, линеарни хиалуронови молекули се използват за инжекционна мезотерапия или в козметичните продукти и според дължината и размера имат различни свойства.


Основното свойство на хиалуроновата киселина е да привлича водни молекули
Една молекула хиалуронова киселина привлича около 1000 водни молекули и така подобрява кожната хидратация. Някои от по-късите молекули хиалуронова киселина стимулират фибробластите - това са клетките, производители на колаген и еластин.
Когато биологичният часовник забави производството на собствена хиалуронова киселина и не се възстановява разградената такава, кожата атрофира и изтънява.


Как хиалуроновата киселина дарява младост


"Науката създаде продукти, които могат да забавят и дори блокират загубата на собствена хиалуронова киселина. Хиалуронидазните ензими, чиито естествен резервоар е мастната тъкан, разграждат молекулите на хиалуроновата киселина. Веществото еноксолон блокира ензимите от групата на хиалуронидазите и така запазва по-дълго време нашата собствена хиалуронова киселина", обяснява доцентът.


Нискомолекулната хиалуронова киселина в козметичните кремове може да проникне в дълбочина и да стимулира клетките в дермата, като повиши производството на еластин и колаген. Добавените в кремовете допълнителни молекули - витамини, ензими, захариди и други, успешно се борят със свободните радикали и стареенето на кожата.


Антиейдж продуктите с марката Eucerin® помагат на жените от всички поколения да се грижат за себе си и да се чувстват красиви, силни и уверени. Благодарение на ненадминатата и доказана ефикасност на тройния ефект "запълване, стимулиране, предпазване" серията продукти от ново поколение Eucerin® Hyaluron-Filler е отличен пример за това, което компанията има предвид с мотото си "Дерматологична грижа за кожата, която има силата да променя живота".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK