Инвестиции, които осигуряват регулярна доходност във времена на отрицателни лихви

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Инвестиции, които осигуряват регулярна доходност във времена на отрицателни лихвиКак да защитим спестяванията си от инфлацията и същевременно да получаваме редовни доходи от тях?


Всички усещаме вихрещата се инфлация по джоба си - в супермаркета, в ресторанта, в битовите сметки. Войната в Украйна направи това усещане още по-болезнено. В същото време лихвите по депозити са отрицателни и на всички вече е ясно, че това не е подходяща форма на вложение, която може да ни защити от загуба на покупателна способност. Хората активно търсят алтернатива за спестяванията си под формата на различни инвестиции.


Официалните данни на НСИ показват, че натрупаната инфлация от 2000 г. досега е вече над 100%, а това означава само едно - обедняване. Ако сте имали дадени средства през 2000 г. и сте ги държали "под юргана", в момента ще можете да купите не повече от 42% от стоките, които сте можели да купите тогава.
Инфлацията ще бъде проблем и в бъдеще.


Прогнозите на икономистите са за продължителна висока инфлация поне до края на годината. Дори в най-оптимистичния сценарий не се предвижда тя да се върне до нивата, на които бяхме свидетели от 2012 до 2020 г., когато тя беше от 0 до 2.5%. В най-добрия случай очакванията са инфлацията да се върне до нива около 4%.


В търсене на доходност и защита от инфлацията българите често се насочват към купуване на недвижими имоти, което невинаги е правилната стратегия. Инвестицията в имот е свързана с бавна ликвидност (трудно е да се продаде бързо при нужда), наличие на голям първоначален капитал, високи разходи по поддръжка и риск от обезценяване.


За да изберем подходяща инвестиция, е добре да знаем как се представят различните класове активи в исторически план и особено във времена на висока инфлация, каквато имаме в момента. Затова експертите на "Карол Капитал" препоръчват на клиентите си инвестиции във фондове, които могат освен да ги защитят от инфлацията, но и да им осигурят регулярен доход.


Статистиките от век назад показват, че имотите в най-добрия случай успяват да покрият натрупаната инфлация, но не носят допълнителна доходност. Най-добре исторически се представят акциите. Във времена на висока инфлация най-силно представящият се актив са суровините, а акциите се представят добре, докато цените растат с темпове около 4% на годишна база.


Защо да предпочетем компании, които изплащат дивиденти?


Въпреки че в момента акциите не са най-добре представящият се актив, предвид прогнозите на икономистите за нормализиране на инфлацията в един момент тази инвестиция може да се окаже печеливша в дългосрочен план. По-ниските нива на акциите в момента означават, че ще "влезете" в пазара на добра цена, като същевременно ще изберете актив, който има потенциала да ви донесе доходност за години напред.


Инвестирането във фондове, които включват в портфейла си компании, раздаващи дивиденти, е често използвана стратегия от инвеститорите. За разлика от капиталовите печалби, където трябва да продадем акциите си, за да получим реална печалба, чрез дивиденти си осигуряваме регулярен доход през целия период, в който притежаваме акциите.


Друго голямо предимство за компаниите, които разпределят дивиденти, е, че те обикновено са зрели, стабилни и доминиращи в своята сфера фирми, с ниско ниво на дълг. Разделянето на печалбите с всички акционери допълнително се приема за добър сигнал по отношение на тяхното корпоративно управление, което помага цената на акциите с редовни дивиденти да е по-стабилна дори в периоди на кризи.


Допълнителен плюс е, че дивидентите и капиталовите печалби от дивидентни фондове не се облагат с данък.


Какво всъщност представляват дивидентите?


Дивидентът е пaрично плащане към акционерите на дадена компания, представляващо разпределяне на част от печалбата на компанията за съответния период. То може да бъде веднъж, два или повече пъти годишно. Решението за размера на дивидента се взема от Общото събрание на акционерите (ОСА).


Как да изберем дивидентни компании?


Когато става дума за инвестиции на капиталовите пазари, често хората се плашат, че това е нещо сложно. Напротив, в днешно време има лесни начини да се възползваме от предимствата на инвестирането. "Карол Капитал" е местен партньор на глобалната инвестиционна компания Schroders с над 200-годишна история и предлага близо 170 международни фонда във всички видове активи, региони и сектори, включително и такива, които редовно изплащат дивиденти.


Един от фондовете на фокус, които "Карол Капитал" препоръчват на клиентите си, е Schroder ISF Global Dividend Maximiser, предоставящ регулярна дивидентна доходност от 7% годишно, изплащана на 4 пъти в годината.
Компаниите, в които инвестира, са основно големи, стабилни и доминиращи в сектора си - така наречените "акции със стойност", които не са толкова рискови и колебливи в своето представяне на борсата. Именно тези компании попадат във фокуса на инвеститорите при по-несигурна обстановка на пазарите. В среда, в която инфлацията е придружена със забавяне на икономиката, сектори като здравеопазване, енергия и потребителски стоки от първа необходимост се представят най-добре, а именно това са секторите, в които Schroder ISF Global Dividend Maximiser инвестира.


Освен глобалния фонд Schroders предлагат подобни стратегии и за европейския, и азиатския пазар спрямо предпочитанията на инвеститорите за конкретен регион:

Как най-лесно да започнем?


Отскоро "Карол Капитал" вече предлагат и дистанционно сключване на договор чрез специално създаден за целта онлайн портал. Това позволява още по-лесно и удобно да направите първата крачка в инвестирането, с която да защитите спестяванията си и да получавате регулярни доходи.


Предупреждение за риска


Информацията, поместена в този материал, не представлява инвестиционен съвет, не е препоръка или инвестиционна консултация от страна на "Карол Капитал Мениджмънт" ЕАД относно каквито и да било инвестиционни стратегии или предлаганите финансови инструменти. Всички инвестиции, посочени тук, могат да включват значителен риск и да не са подходящи за всички инвеститори. Инвеститорите трябва да имат предвид, че приходите от инвестиции могат да се колебаят и стойността на дяловете на фондовете и доходът от тях може да се понижат, печалбата не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не получат пълна възвръщаемост в сравнение с първоначално инвестираните средства. Инвестициите във фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата, или с друг вид гаранция. Предходни резултати от дейността не са показателни за бъдещите резултати на договорните фондове. Настоящото представлява маркетингово съобщение. Преди вземането на окончателно инвестиционно решение, моля, прегледайте проспекта и документа с ключова информация за инвеститорите на фонда, в който бихте желали да инвестирате.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK