Фонд за дялово инвестиране – Растеж и Етем Гестамп сключиха директен договор за покупко-продажба на зелена енергия от новоизграждаща се соларна централа

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Фонд за дялово инвестиране – Растеж и Етем Гестамп сключиха директен договор за покупко-продажба на зелена енергия от новоизграждаща се соларна централа


Фонд за дялово инвестиране - Растеж" и "Етем Гестамп" сключиха директен дългосрочен договор за покупко-продажба на зелена енергия от новоизграждаща се соларна централа. Тя ще бъде въведена в експлоатация през есента на 2022 г. и ще произвежда около 4 GWh електроенергия годишно. Това е първата подобна сделка в България между производител и индустриален потребител на електроенергия, при която консуматорът купува 100% от произведената от соларната централа зелена енергия.


Консултант по структуриране на сделката е "Елнова", консултантска компания и лицензиран търговец на електроенергия, чиято дейност е фокусирана върху разработване на устойчиви енергийни решения спрямо индивидуалните нужди на клиентите си.


"Преминаването към зелена икономика е тема, която вече е в дневния ред не само на големия бизнес, но и на цялото общество. Все повече компании въвеждат стратегии за устойчивото развитие и намаляване на въглеродния си отпечатък, като в тях естествен елемент е закупуването на доказано зелена енергия. Директният договор за покупко-продажба на зелена енергия между ВЕИ производител и потребител е много ефективен инструмент за постигане на тези цели. Това е специфичен и нов продукт на нашия пазар и именно тук се усеща сериозна липса на експертиза - какви практически са възможностите и кой е най-подходящият модел за сключване на такъв договор", каза Петя Димова, изпълнителен директор на "Елнова", една от първите консултантски компании в структурирането на такива сделки в България. "Елнова" си поставя за цел да бъде мост между бизнеса и производителите на зелена енергия, с което да улесни реализацията на техните устойчиви дългосрочни проекти."
Страните по договора са "Фонд за дялово инвестиране - Растеж" - инвеститор във ВЕИ проекти за производство на електроенергия, и "Етем Гестамп" - един от водещите европейски производители на екструдирани алуминиеви профили и компоненти за автомобилната индустрия. За срок от 10 години "Етем Гестамп" ще купува и използва енергията от соларната централа на фиксирана цена и ще получава издадените гаранции за произход, удостоверяващи, че енергията е 100% зелена.


"Използването на енергия от тази нова соларна централа е следващата ни стъпка към по-устойчиво екструдиране на алуминий със съоръжения, които се захранват с възобновяема енергия. Този ключов енергиен договор е част от нашата корпоративна стратегия за затвърждаване на позицията на "Етем Гестамп" като един от най-надеждните и устойчиви доставчици на екструдирани алуминиеви профили за автомобилната индустрия, като същевременно намалява въглеродния отпечатък на нашите инвестиции върху местните и глобалните общности", сподели Емануил Фундукис, генерален директор на "Етем Гестамп".


"Елнова" ни свърза с надеждния бизнес партньор за реализацията на проекта - "Етем Гестамп", и успя по оптимален начин да срещне интересите и на двете страни в сделката. Договорът ни дава предвидимост на паричния поток на проекта за 10 години напред, което е почти непостижимо с други пазарни инструменти. Това ни мотивира да продължим да инвестираме в нови проекти за възобновяеми енергийни източници, защото с този тип договори получаваме сигурност, стабилност и убеденост", каза Димитър Въртигов, изпълнителен директор на "Фонд за дялово инвестиране - Растеж".


С първата си сделка "Елнова" обяви и създаването на гора край Гоце Делчев. Компанията се ангажира да засажда по 10 нови дръвчета за всяка сключена сделка и за всяка от страните. Гората ще бъде залесена с уязвимия дървесен вид Черна мура, който е част от Червената книга и е типичен за избрания регион. По този начин "Елнова" заедно с клиентите си допълнително ще допринесе за грижата за околната среда.
"Елнова" е една от малкото компании в страната, която предоставя консултантски услуги в структурирането на директни договори за зелената енергия и помага на клиентите си да вземат информирано и целесъобразно решение спрямо спецификата на техния бизнес.


Като търговец на електроенергия "Елнова" познава в детайли особеностите на веригата на доставка - от производството до консумацията от крайния клиент - потребител. С дейността си компанията създава добавена стойност за клиентите и затваря кръга от дейности, които всяка компания трябва да извърши при преминаване към зелена енергия. Компанията предлага цялостно 360-градусово обслужване на всяка сделка - от структурирането на най-подходящото решение за покупка или продажба на енергия и намиране на подходяща насрещна страна до изготвянето на специфични дългосрочни договори за зелена енергия.


За "Елнова":
"Елнова" е специализирана компания в енергийния сектор, създадена през 2019 г., титуляр на лицензия за търговия с електроенергия и координатор на стандартна и комбинирана балансираща група. Компанията развива търговска и консултантска дейност на българския и регионалния енергиен пазар и предлага богато портфолио от услуги за осигуряване на устойчиво електроенергийно потребление и оптимизиране на енергийните разходи на клиентите си.


За повече информация: elnova.eu


За "Етем Гестамп":
"Етем Гестамп" е с повече от 50 години опит в алуминиевата екструзия и е една от водещите компании в Европа, произвеждащи алуминиеви профил и компоненти и които отговарят на най-високите стандарти на автомобилната индустрия. Стратегията на компанията е фокусирана върху най-модерните и актуални тенденции в сферата като електромобилност, по-леки превозни средства и нулеви емисии в подкрепа на глобалните усилия за устойчивост и въглеродна неутралност.


За "Фонд за дялово инвестиране - Растеж":
"Фонд за дялово инвестиране - Растеж" е на българския пазар от 2012 г. с основна дейност придобиване и инвестиции в стартиращи компании с фокус върху дигиталните и зелени технологии. Компанията е сред лидерите на пазара на инвестиции в нови ВЕИ електроцентрали с инсталирана мощност до 5 МW и с амбициозни планове за разширяване на портфолиото си чрез инвестиции във въглеродонеутрални активи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK