ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

"Захарни заводи" - Горна Оряховица, отбелязва 110-годишен юбилей

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

"Захарни заводи" - Горна Оряховица, отбелязва 110-годишен юбилей


Захарни заводи" - Горна Оряховица, отбелязва 110 години от основаването на един от най-големите и стари комплекси за производство на храни в България. Компанията е най-дълго функциониращият и голям производител на захар и захарни изделия в нашата страна.


Основана като българско-чешко дружество за захарна индустрия с основен фокус производство на бяла кристална захар, днес "Захарни заводи" - Горна Оряховица, е индустриален парк, в който паралелно и успешно се развива бизнес в няколко самостоятелни дивизии.


Портфолиото на холдинга включва производство на захар, захарни изделия, етилов алкохол, енергия от собствени ТЕЦ и ФЕЦ и ремонтно-механични услуги. Водеща позиция в консолидираните приходи към 31 декември 2021 г. заема дивизия "Захар" с 45%, следвана от дивизия "Етилов алкохол" с 32%, "Захарни изделия" - 17%, и "Ел. енергия и търговия с горива" - 4%. Годишният оборот на групата ЗАХАРНИ ЗАВОДИ за 2021 г. е 140 млн. лв. В навечерието на юбилея си компанията бележи увеличение от 56% на приходите от продажби за първото шестмесечие на 2022 г., сравнено със същия период на 2021 г.
"Захарни заводи" е единственият производител на захар в България с 25% дял на пазара на малки разфасовки за домакинствата и над 30% дял на пазара на покупки за индустриални цели. Марката "Сладея" - собственост на компанията, отдавна и заслужено се превърна в еталон и гаранция за качество. През последните 10 години дружеството изцяло обновява индустриалния си парк за пакетиране на захар и производство на бучки захар. Инвестициите са на стойност 5 млн. лв., включващи оборудване от Западна Европа за пакетиране на захар в хартиена опаковка, автоматизиран палетизатор за големи разфасовки захар, както и оборудване от Източна Европа за производство на бучки захар.


"Захарни заводи" - Горна Оряховица, отбелязва 110-годишен юбилей


Дивизия "Етанол" е втората по големина и важност за компанията. Основан преди близо 100 години (1923 г.), днес това е най-модерният и прогресивно развиващ се бизнес на компанията. Той генерира над 30% от приходите на групата и е изцяло експортно ориентиран към европейски пазари. През последните 10 години фирмата инвестира в изграждането на нова инсталация за производство на етилов алкохол на стойност 18 млн. лв. Благодарение на уникалната технология етиловият алкохол на "Захарни заводи" се отличава с изключително високо качество спрямо конкурентни продукти. Инвестициите в дивизия "Етанол" водят до по-висока степен на автоматизация на производството, по-добра производителност и намалени разходи за енергия. Последните заедно със затворения процес на производство, в чийто край резултатът е високопротеинов фураж - ddgs, като вторичен продукт, са част от зеления принос на "Захарни заводи" за опазване на околната среда.


Част от дестилационната система

Част от дестилационната система


Третият по големина и важност бизнес за индустриалния комплекс на "Захарни заводи" е със захарни изделия. Той генерира приблизително 20% от консолидираните приходи на групата и е "лицето" на компанията пред широката общественост. "Захарни заводи" има привилегията да притежава, управлява и развива редица легендарни и любими марки на българите, както и да работи по утвърждаването на нови. Брандове като "Лукчета", "Лимонови резанки", "Теменужка", "Чайка", "Сладки времена" и "Ментина" са малка част от богатството на компанията. Десет от артикулите на завода са носители на престижното отличие "Любима марка" на българите. Инвестициите в дивизия "Захарни изделия" през последните 10 години са на стойност 11млн. лв. и са в посока иновативност и автоматизиране на производствата и грижа за потребителите. Нова линия за производство и пакетиране на пастили с патентован състав и доказано антимикробно действие, ново оборудване за леене, формоване и опаковане на нови за българския и за европейските пазари минилокуми, нова линия за производство и опаковане на тахан и халва са само част от инвестициите в производствени мощности в дивизия "Захарни изделия".


Част от производствена линия за халва – най-новата инвестиция, инсталирана през тази година

Част от производствена линия за халва – най-новата инвестиция, инсталирана през тази година


Паралелно с оптимизиране и обновяване на производството и създаване на нови продукти компанията инвестира и в дигитализация на продажбите и управлението им. Инвестирани са средства и са внедрени програмни продукти като Bussiness Inteligence софтуер, CRM софтуер, логистичен софтуер, разработени според спецификата на работата в групата. Създадена е собствена платформа и сайт за онлайн продажби https://sladkoe.bg/, която тепърва ще се развива и придобива икономическа стойност за компанията.


Пакетираща машина за минихалвички "Сладки времена"

Пакетираща машина за минихалвички "Сладки времена"


Четвъртият по големина и важност бизнес за 110-годишния юбиляр е бизнесът с горива и производството на енергия за собствени нужди. Той генерира 4% от консолидираните приходи на групата. Адаптиране към зелена енергия - така може да се опише развитието на дивизия "Енергия". Реализирани са 10 млн. лв. инвестиции. Те са в посока адаптиране на производствените мощните на собствената ТЕЦ на компанията за използване на биомаса като суровина за производство на енергия и създаване на три собствени фотоволтаични електроцентрали за електричество за собствени нужди.


"Захарни заводи" - Горна Оряховица, отбелязва 110-годишен юбилей

През последните 10 години компанията е инвестирала повече от 50 млн. лв. в модернизация и оптимизация на производствените процеси и в устойчивото си развитие, с грижа за околната среда и обществото. През последните две години "Захарни заводи" е носител на много цененото отличие "Най-зелените компании" в България.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK