Филм на "bTV Репортерите" с втора международна награда

Това е . Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Добромир Иванов (оператор) и Радиана Божикова (автор)

Добромир Иванов (оператор) и Радиана Божикова (автор)Документалният филм "Аз съм Бурнеша. Последните клетвени девици на Албания" на Радиана Божикова и оператора Добромир Иванов получи на 3 декември наградата "Най-добър документален филм" на международния кино фестивал "Изкуство без граници" в Прищина, Косово. Българските журналисти представиха лично специалната фестивална версия на филма пред пълна зала и бяха отличени от министъра на културата, младежта и спорта на Косово.


Това е втора международна награда за този филм, след като преди две седмици той бе определен за "Най-добър късометражен документален филм" от "What if? Women in Film Festival"/"Какво, ако? Жените в киното". Кинофестивалът се провежда ежегодно в Цюрих, Швейцария, и е направен за филми, създадени от жени за жени. Цели да вдъхновява дамите по цял свят да бъдат смели, решителни и устойчиви; да отстояват своите права и да не се страхуват да изразяват себе си.


Радиана Божикова (автор)

Радиана Божикова (автор)
Специалната 30-минутна фестивална версия на филма "Аз съм Бурнеша" има версии на 4 езика - албански, български, английски и немски. Той е избран сред 840 кандидати и 32 селектирани филма от цял свят от 4-членно жури, съставено от имена със световен принос в документалното кино и телевизионната документалистика. Сред тях е и режисьорът и продуцент Гейл Киршенбау, носител на "Еми", понастоящем член на гилдията на американските продуценти и жури на престижните награди "Еми" и PGS. Освен 32-та филма, част от официалната селекция, фестивалът в Цюрих включваше и 10 вълнуващи панела с разговори на различни теми, свързани с проблемите и бъдещето на жените. Радиана Божикова беше специален гост на сесията, посветена на равенството между половете, където имаше възможност да представи филма лично пред публика.


"Селекцията беше толкова добра, че в края на първия ден сe запитах: "Как попаднах тук?" Много глупав въпрос, защото още със следващия филм си припомних, че когато разказвам, ние даваме глас - на някого, на нещо, и това е много, много, много важно. Смисълът не е в това, че са те отличили с награда, а че това, което си имал да кажеш, е чуто и видяно от още един и още един, и още един", сподели развълнувана Радиана Божикова след наградата.


Филм на "bTV Репортерите" с втора международна награда


Документалният филм "Аз съм Бурнеша", който bTV излъчи в поредицата "bTV Репортерите" през април тази година, получи специална награда за телевизионна документалистика от българския фестивал за операторско майсторство "Златно око", както и наградата за чиста журналистика "Web Report" на Dir.bg.
През септември филмът беше включен и в официалната селекция на фестивала на продуцентското студио Pinewood във Великобритания.


Повече за филма:
В прокълнатите планини на север в Албания живеят мъжки живот последните клетвени девици в Европа. Във филма ще научим какви са мотивите едно момиче да реши да се превърне в бурнеша - жените, които избират да изживеят живота си като мъже.


Патриархалните времена в Северна Албания раждат феномен - замяна на мъжа начело на семейството с жена. Това са времена, в които мъжете взимат решения. Жената е длъжна да се грижи за бита и отглеждането на децата. Но се появяват девойки, които се чувстват заключени в тези социални роли, готови са да тръгнат по пътя на честта, изоставяйки своята женска идентичност. Искат да бъдат уважавани жени със силата на мъж, но не за себе си, а за другите, които имат нужда от тях. Доброволно се отказват от брак и сексуални отношения и избират да изживеят живота си като мъже. Вършат мъжка работа, обличат се и се държат като мъже и имат глас в управлението на общността.


Така се появяват т.нар. клетвени девици, или бурнеши. Падането на режима отваря страната към модерния свят, но нито комунизмът, нито зараждащата се демокрация успяват да променят вековните традиции в по-откъснатите планински райони на Албания.
Целия филм може да гледате тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK