"Делфинариум Варна" представи проекта си за разширение

Това е . Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Участници в обсъждането

Участници в обсъжданетоМнозинството от присъствалите на общественото обсъждане подкрепиха разширението на "Делфинариум Варна", който да осигури по-добър живот на делфините и тюлените. Това стана ясно при представянето във Фестивален и конгресен център - Варна, на идейния проект, на което присъстваха широк кръг представители на варненската общественост. В дискусията взеха участие арх. Виктор Бузев - главен архитект на община Варна, общински съветници от различни политически партии, еколози, представители на туристическия бранш и други. Против се изказаха представители на природозащитни организации и някои политици.


"Делфинариум Варна" представи проекта си за разширение


Разширението на "Делфинариум Варна" е свързано с належащото модернизиране и създаване на нова среда за по-добър живот на делфините. Закупен е допълнителен парцел с цел максимален комфорт на любимците и на техните почитатели. В Община Варна е внесено инвестиционно предложение за обединяването на прилежащи собствени терени, съответно 863 кв. м и 2700 кв. м. Проектът ще се реализира непосредствено до настоящата сграда, като е предвидено да се запазят обликът и зелените площи на Приморски парк, заяви Ивелин Симеонов - управител на "Делфинариум Варна". Той категорично отрече твърденията, че ще се изгражда нещо различно от съоръжение за дейността на делфинариума.
По последни публикации в Черно море са загинали над 50 000 делфина вследствие на военните действия в Украйна. Един от новите басейни ще бъде обособен за спасяване и рехабилитация на черноморски делфини в кризисна ситуация, каза Ивелин Симеонов. "Срещат се и предложения делфините да бъдат пуснати в дива среда. Ако това научно необосновано действие се изпълни, те не могат да оцелеят, защото не са пригодени да живеят в такива условия", допълни той.


"Проектирането и изграждането на такъв обект ще постигне целта за създаване на максимално добри условия за местообитание на делфините, като ще постигнем и изпреварим европейските стандарти за минималния размер на този тип съоръжения", каза арх. Николай Куцаров, проектант на разширението на "Делфинариум Варна". Проектът е съобразен с изискванията за запазване на околната среда и функционалността на Морската градина, както и с всички препоръки на Европейската асоциация за водни бозайници и Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите, допълни той.


В Европа към днешна дата функционират 24 делфинариума, а в световен мащаб са над 110. Варненският делфинариум е единствено по рода си в България съоръжение и в своята 38-годишна история се е превърнал в символ на града. Амбициозната инвестиционна програма на "Делфинариум Варна" предвижда час по-скоро изграждането на нов многофункционален басейн, обяви Ивелина Гацева, маркетинг мениджър на "Делфинариум Варна". За да бъдат обновени басейнът и залата, делфините трябва да бъдат преместени.


Главният архитект на община Варна арх. Виктор Бузев предложи да се разработят няколко варианта на проекти за разширение на "Делфинариум Варна" чрез конкурс сред архитектите, след това отново да се събере обществеността и да избере най-добрия. Според него в момента не се обсъжда проект, защото сме далеч от тази дейност, а едно инвестиционно намерение. "Събрали сме се да обсъждаме дали ще има разширение на делфинариума. Град Варна има ли нужда от него, или не го иска. Това е въпросът. Лично, като роден във Варна, израснал тук, не съм избягал и работя за града си, смятам, че трябва да има делфинариум, ако Варна ще е морска столица", отбеляза Бузев. Той подкрепи изграждането на ново съоръжение за делфините.


"Както казах и в медиите вече няколко пъти, темата е много чувствителни за варненци, но един красив и обновен делфинариум само би допринесъл за туризма в град Варна. Дори и още като депутат подкрепях идеята. Надявам се да намерите компромисен вариант", изрази своя позиция служебният министър на туризма д-р Илин Димитров, който не успя да присъства на дискусията.


"Ние отглеждаме делфините с много любов и внимание, но те заслужават да живеят в по-големи помещения и басейни, където да се чувстват по-комфортно. Надявам се заедно да осигурим по-добър живот на делфините и да запазим символа на града", каза Ивелина Жекова - дългогодишен треньор в "Делфинариум Варна". Според нея освен всички задължителни условия за нормален живот и комфорт на бозайниците новият басейн ще отвори възможности и за уникалната терапия с делфини. Делфинариумът е обект с особена социална и образователна функция. През годините хиляди деца в неравностойно положение и пациенти на социални заведения го посещават безплатно. Според световната практика контактът с тях действа изключително положително на някои заболявания на опорно-двигателната система, на пациенти с множествена склероза, инсулт, на деца с церебрална парализа, при стрес и др.


Българската общественост с нетърпение очаква започването на лечение с делфини на деца с аутизъм и детска церебрална парализа, за които са необходими специални условия. Новото съоръжение ще даде възможност за пълноценно провеждане на лечение с делфини, провеждане на образователни и научни лекции и мероприятия, както и създаване на център за спасяване и рехабилитация на черноморски делфини в кризисна ситуация, отбеляза Ивелина Жекова.


"Разширението на "Делфинариум Варна" ще има голям принос за града и ще привлече още повече туристи в региона", обяви Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм, която изпрати становище в подкрепа. Според нея делфинариумът е символ на Варна и една от най-важните туристически атракции за българското Черноморие. Считаме, че развитието и надграждането на този знаков туристически обект, ще доведе единствено до позитиви за града и туризма, допълни Карастоянова.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK