Нашият фокус е да бъдем най-предпочитаното място за спестяванията на българите

Това е . Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Лукас Турса - изпълнителен директор на tbi

Лукас Турса - изпълнителен директор на tbi
През последните няколко години българите се сблъскват с изключително необичайна ситуация в банковата сфера. Най-големите банки в страната се опитаха да разубедят хората да спестяват под формата на депозити. Те не просто предлагаха нулеви лихвени проценти по депозитните си продукти, някои прекратиха изцяло предлагането им, а други въведоха такси и комисиони, като по този начин на клиентите им се наложи да плащат, за да държат парите си в банка. В тази обстановка tbi bank доказа, че клиентите са най-важни, като непрекъснато им предлага нови възможности в стремежа си да се утвърди като предпочитано място за спестяванията на българите. Разговаряме с Лукас Турса, изпълнителен директор на tbi, за успеха на банката, бъдещите планове и българския пазар с фокус върху спестяванията.


Г-н Турса, каква беше 2022 г. за tbi bank?


Дотук 2022 се очертава като най-успешната година по отношение на растежа на бизнеса и финансовите резултати от придобиването на банката през 2016 г. насам. Постигнахме ръст над средния за пазарите, на които развиваме дейността си - България, Румъния и Литва. През тази година навлязохме в Гърция и сме приятно изненадани от развитието на бизнеса ни там, както и от потенциала на местния пазар. Ще ви дам един пример - само за първите 6 месеца от старта ни установихме партньорства с близо 1500 търговци, чрез които предоставяме финансиране на крайните потребители.
Израснахме много и като екип, което ни позволява да сме ефективни в постигането на основната ни цел - да улесним ежедневието на клиентите си, като предоставим удобство при пазаруване, съчетано с лесно управление на личните финанси. За първите девет месеца на настоящата година постигнахме нетна печалба от 30.2 млн. евро, което вече надвишава резултата ни за цялата 2021 г. Разбира се, не мога да не спомена и нашите предложения по депозитни продукти. Те станаха толкова популярни, че успяхме да се противопоставим на негативната пазарна тенденция. Докато пазарът на срочни депозити за физически лица се свива (с 6% според данните на БНБ за периода от декември 2021 до септември 2022), ние увеличихме депозитното си портфолио с над 30%.


Защо депозитите са все още толкова популярни въпреки исторически ниските лихвени проценти?


Наистина наблюдаваме повишен интерес към нашите спестовни решения. Защо това е така? Главно заради доверието и удобството. Повечето хора търсят нисък риск и висока сигурност за своите спестявания. Освен това депозитите са много лесен и същевременно гъвкав продукт, предлагащ фиксирана възвръщаемост и предвидимост. Да, лихвените проценти все още не надвишават инфлацията, но могат да намалят негативният й ефект, особено при по-дългосрочните депозити. Ако искате да спестявате за по-голяма покупка или да заделите пари за непредвидени ситуации, депозитите все още са много удобен инструмент. Все повече клиенти осъзнават, че спестяванията до 100 хиляди евро са защитени, което прави банковите депозити едно от най-сигурните решения за спестяване, с ниво на риск близо до това на държавните облигации.


Защо големите банки не увеличават лихвите по депозити, въпреки че Европейската централна банка повиши нивата?


- Обяснението е много просто. В настоящата среда на повишаване на лихвените проценти, банките имат финансова изгода поради различнaта методика при ценообразуване на техните активи и пасиви. По-голямата част от предлаганите кредити са с плаващи лихвени проценти, обвързани пряко с основния лихвен процент на централните банки (БНБ или ЕЦБ). По отношение на депозитите обаче тази възходяща корекция може да бъде умишлено задържана във времето (депозитните продукти са с фиксирани лихвени проценти, непряко зависими от базовия лихвен процент), като по този начин банките временно увеличават нетния си лихвен марж, което от своя страна допринася за увеличаване на печалбите им. Въпреки това въпрос на време е и все повече банки да започнат да повишават лихвите по предлаганите от тях депозити. Основен двигател на промяната ще бъдат очакванията на клиентите, тъй като те все по-масово ще започнат да търсят по-добри предложения за своите спестявания на друго място.


Разкажете ни повече за новите предложения на tbi.


- На първо място, въведохме изцяло нов продукт - 5-месечен депозит в лева и евро с 1.5% лихва. С него даваме възможност на клиентите да получат висока доходност, без да се налага да "заключват" спестяванията си за дълъг период от време. Това предложение е валидно за новите ни клиенти до края на годината. Наскоро повишихме лихвите и по дългосрочните ни депозити в лева и евро, като вече предлаганите от нас депозити достигат до 3% на годишна база за 5-годишни депозити. Депозитите ни в щатски долари също предлагат едни от най-високите лихвени проценти на пазара.


Какво отличава депозитите на tbi bank от тези на конкурентите?


- Нямаме такси за откриване, поддържане и теглене на датата на падежа. Даваме възможност за довнасяне през първите 30 дни след откриването. Портфолиото на tbi включва депозити със срочности между 1 и 60 месеца. Проучванията ни на пазара показват, че хората предпочитат да имат подобна гъвкавост. Към всичко споменато трябва да добавим и едни от най-високите лихвени проценти в България. Но освен доходността, тук става дума и за фокуса върху клиента, който стои в основата на нашия бизнес и е ключът към успеха ни. Нашите продукти са лесни и удобни. Получавате това, което виждате - няма дребен шрифт в края на страницата. Хората могат да ни се обадят или да ни пишат с всякакви въпроси. Ние се радваме, когато клиентите ни са ангажирани и ни предизвикват да подобряваме услугите си.


Как можете да обясните конкурентните лихвени проценти по депозити, с които се отличавате на пазара?


- От години ние сме сред най-ефективните и печеливши банки в България, според класацията К10 на Капитал, което се дължи на успешния ни бизнес модел. Високата ефективност на дейността ни позволява да споделяме финансовия си успех с клиентите ни, което на практика намира израз в по-високи лихвени проценти по депозити и оттам в по-добра възвръщаемост за тях. Стремим се да бъдем най-предпочитаното място за спестяванията на българските клиенти, като предлагаме най-изгодните лихви по депозити, прозрачни продукти и удобно обслужване чрез нашия phygital модел - комбинация от физически и дигитални канали. Ако не сте доволни от услугите на банката или имате предложения как да ги подобрим, не се притеснявайте да се свържете с мен чрез лично съобщение в LinkedIn


Определено tbi е шампион в предоставянето на финансиране чрез phygital модел. Това означава ли, че ще предлагате и спестовните си решения в дигитална среда?


- В Румъния и Германия дигиталните платформи за депозити за наш фокус от много години насам. През 2023 г. и българските ни клиенти ще могат да се възползват от този достъпен и гъвкав канал.


И накрая, какво да очакваме от tbi bank през 2023 г.?


- Да го кажа така - екипът на tbi ще работи здраво по реализирането на идеи в името на клиентите ни. Ще останем фокусирани върху разработването на нови дигитални функционалности и предлагането на иновативни решения в различните ни дистрибуционни канали както за нашите крайни клиенти, така и за търговските ни партньори. Една от основните ни цели ще бъде да предложим на българските клиенти достъпна услуга за ежедневно мобилно банкиране, което вярваме ще бъде глътка свеж въздух за тях в среда на постоянно нарастващи банкови такси и комисиони.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK