Мартин Митев: Все повече столичани и граждани на ЕС се лекуват в Плевен, от Истанбул също реферират към нас

Това е . Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Административният директор на болничния комплекс в Плевен Мартин Митев обобщава изводите от годишния доклад на "Сърце и Мозък"

Административният директор на болничния комплекс в Плевен Мартин Митев обобщава изводите от годишния доклад на "Сърце и Мозък"
Мартин Митев е административен директор на високотехнологичния болничен комплекс "Сърце и Мозък" - Плевен. Вече 26 години работи в управлението на здравеопазването, като е преминал през всички ръководни нива в системата. Експертизата му включва мениджмънт на болничните процеси и управление на здравноосигурителната система.


Какви акценти можете да откроите в годишния доклад на "Сърце и Мозък"?


За екипите на "Сърце и Мозък" няма нищо изненадващо в установената тенденция - при нас се лекуват все повече пациенти от различни градове на България, включително и от столицата. В последните няколко месеца наблюдаваме и постоянен ръст на чуждестранни пациенти от Европейския съюз. Според мен "публичната тайна" е в симбиозата между висока медицинска експертиза, модерни технологии, дисциплина и най-вече - уважението към пациента. Ежедневната ни работа е настроена така, че в центъра на всичко винаги стои именно пациентът. За да предоставим най-добрата здравна услуга, сме осигурили постоянна възможност и насърчаваме нашите пациенти да дадат своята оценка, коментар или препоръки както в преки интервюта, така и чрез телефонно обаждане, имейл или онлайн. Създали сме цял отдел, който следи, извършва проверки и задължително отговаря на сигналите. Лекарите и екипите са в очакване и с настройка за преосмисляне на всеки елемент и подобряване на медицинската практика. Точното спазване на часовете за преглед въпреки огромния брой пациенти, персоналното внимание към всеки, компетентните и добре организирани диагностика и лечение са важни фактори за високия процент на удовлетвореност. Нидерландската система за пълно внимание към пациента е внедрена при нас.
Разполагате с единствения в България гама нож. Защо тази огромна инвестиция е важна?


Преди всичко е важно да кажем на пациентите - въпреки че се нарича "нож", това не е операция - няма разрези и няма болка. Използваме супер модерна технология с гама лъчи, точни до милиметър, а същественият риск от смърт и инвалидизация при старите, тежки и травматични оперативни методи с отваряне на главата не съществува. Уникалната безкръвна технология, единствена за страната и голяма част от Балканите, прави възможно "стопяването" на множество малки тумори едновременно. Това е и единственият начин да се запазят неувредени важни центрове в мозъка. Пациентът може да се прибере вкъщи веднага след радиохирургията, а освен това не се налага да заплаща десетки хиляди левове за лечение в чужбина, защото работим по клинична пътека. Знаете за продължилата години порочна практика на събиране на големи суми от групи семейства - при тези диагнози това приключи. Много сме горди, че експертизата на радиохирурзите ни е на световно ниво - пациенти се реферират към нас от чужбина, включително от Истанбул.


Мартин Митев: Все повече столичани и граждани на ЕС се лекуват в Плевен, от Истанбул също реферират към нас


Кои екипи бихте отличили?


Неочаквано за мнозина може би, но обективният отговор на този въпрос е извънредно труден при толкова много отлични екипи в отделните специалности. И все пак нашата кардиохирургия е известна в страната и чужбина. През 2022 г. в "Сърце и Мозък"- Плевен и Бургас, бяха реализирани 24% от всички 5682 големи кариохирургични операции в страната, при това при много ниска вътреболнична смъртност, което е особено важно.


През февруари 2023 г. световнопризнатият кардиохирург проф. Тиери Карел, инспектиращ работата на клиниката, беше категоричен: "Сърце и Мозък" е болница на световно ниво. Оперативните зали са оборудвани отлично, създадената организация на работа е безупречна. Дейността на клиниките е организирана на най-високо ниво. Знанията и уменията на екипите са впечатляващи, а желанието да научат повече и придобият нови умения са забележителни. В България има чудесни инвеститори в здравеопазването. Българските политици трябва да ги ценят и подкрепят."


Цитирам швейцарския професор точно, защото считам тази висока оценка за особено полезна, много насърчителна и всеобхватна. По-нататък, отново по данни за 2022 г., публикувани в "Индекс на болниците", клиниката по неврохирургия е извършила най-много големи гръбначно-мозъчни операции (316), при които се прилага невронавигация и 3D-интраоперативен образен контрол и е регистрирана най-ниска болнична смъртност. Това представлява три пъти повече операции, отколкото във всички други клиники в България, събрани заедно! Впечатляващо, нали?! И тук очакваме инспекция от светила от Европа и САЩ.


Освен това нашата гръдна хирургия е притегателно място за обучения и демонстративни операции на сложни клинични случаи. В последните два месеца двама световнопризнати специалисти - проф. Шупник и проф. Ривас, работиха рамо до рамо с българските си колеги от "Сърце и Мозък" - Плевен и Бургас.


Само след броени дни китайският проф. Шу ще инспектира работата на клиниката по съдова хирургия.


Тази интензивна практика на инспекции и консултиране от световни имена в медицината на място в България изглежда нещо ново за нашето здравеопазване.


Самият феномен не е нов, но масовото приемане на покани в почти всички профилни специалности е непознато за другите лечебни заведения у нас. За да е ясно, водещите професори наистина са извънредно заети и много внимателно избират местата за демонстрация на медицински технологии или контролни участия. Двете ортопедични клиники на "Сърце и Мозък" в Плевен и в Бургас например са лидер в тазобедреното и колянно-ставното протезиране с 1204 алопластики през 2022 г. Извършени са общо 2732 ортопедични операции, от които 136 са с особено голям обем и сложност. Нашите български лекари работят в тясно сътрудничество с клиниките на едни от най-добрите специалисти в Европа - д-р Васмер и проф. Рьотингер от Германия и проф. Дреер от Швейцария.


Само през месец април извършихме 14 роботизирани коремни операции със среден и голям обем на сложност. Екипите преминаха интензивна подготовка по роботизирана хирургия във водещи центрове в Европа. Благодарение на системите da Vinci в Плевен и в Бургас извършваме изключително сложни минимално инвазивни операции с най-ниски нива на травматичност. Имаме договор с НЗОК за реимбурсиране на тези роботизирани операции.


Генетичните консултации са част от мултидисциплинарния ни подход. Специалистите генетици работят с раково болни пациенти със спорадични и наследствени форми на онкологични заболявания (рак на гърдата, на дебелото черво, редки наследствени ракови предразположения) или с техните родственици; семейства и деца с вродени малформативни състояния, метаболитни нарушения, цялостно засягане на развитието, забавено физическо и/или моторно развитие, микроделеционни синдроми; жени с патологична бременност или бъдещи родители, притеснени за наследствени заболявания в техния род; семейства с репродуктивни неблагополучия; пациенти с неврологични заболявания (наследствени форми на епилепсия, вродени нервно-мускулни дегенеративни заболявания) или с кардиологични заболявания (наследствени кардиомиопатии и аортопатии); пациенти с наследствена предразположеност към венозни тромбози; наследствена глухота и много други. Генетиците ни работят и за внедряването на изследвания за деца от аутистичния спектър. Така нашите пациенти могат да бъдат бебета, деца, възрастни хора, бременни жени, хора с генетично или онкологично заболяване или обезпокоени здрави близки родственици.


Бурно се развиват клиниките по хематология, хемодиализа, гастроентерология и ендокринология и в скоро време ще трябва да планираме ново трето голямо разширение.


Мартин Митев: Все повече столичани и граждани на ЕС се лекуват в Плевен, от Истанбул също реферират към нас


Какво предстои?


На първи юни официално отвори врати клиниката за майчино и детско здраве "Мама и Аз", която заема първия от 55-години насам новоизграден специално за тази цел корпус на "Сърце и Мозък", Плевен. Знаете, че за съжаление детската смъртност у нас е една от най-високите в Европейския съюз - по данни на Световната банка за 2021 г. - 6 деца (под 5 години) на 1000 раждания умират при средно четири за ЕС. Убедени сме, че ключът към промяната на тази ужасна тенденция е модерната медицина и отдадената работа на нашите специалисти, за които пациентите - и малки, и големи - винаги стоят на първо място!


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK