Евгений Кожокин: Европа не се интересува от трагедиите на Русия

Евгений Кожокин

© Спас Спасов

Евгений КожокинЕвгений Кожокин е сред най-известните имена в руската политика. Той е професор, доктор на историческите науки, заместник-ректор на Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО). Член е на Комитета на Върховния съвет по въпросите на отбраната и сигурността, както и на Конституционната комисия на Руската федерация. Бил е председател на Руския институт за стратегически изследвания, преди този пост да бъде поет от генерал Решетников. Кожокин е писател, политически анализатор, режисьор и продуцент.


Освен всичко изброено до тук Кожокин е писател, политически анализатор, режисьор и продуцент.


През миналата седмица той беше лектор в майсторския клас "Международни отношения и информационни политики" на Варненския свободен университет. С него разговаряхме за западния либерализъм, сблъсъка на цивилизациите и отстояването на националната идентичност, миграционните и демографски процеси в Европа и Евразия, тероризмът и ислямските революции.
Една от лекциите ви в рамките на майсторския клас, който водихте, беше озаглавена "проблеми на западния либерализъм". Как изглеждат те от гледната точка на Русия?


Ако вземем за пример динамиката в развитието на западноевропейското общество, там защитата на човешките права постепенно се е разпростирала върху все по-големи групи от населението. Процесът започва със средната класа, след това повече права получават бедните, накрая – и жените. Така всички получават равни права, но обществото е искало да стигне по-далече.


Така в центъра на класическия либерализма на XVIII и XIX в. се оказват не отделни обществени групи, а човекът, индивидът сам по себе си. В края на XX и през XXI в. на Запад в този фокус все по-често започват да попадат различни малцинствени групи. Оформя се мнението, че либералната система, в която доминира мнозинството, е дебалансирана, несвършена. Така на малцинствата започват да бъдат предоставяни все повече и повече права.


Създава се ситуация, при която в системата на съвременния западен либерализъм се създава "култ към малцинствата" - както към националните, така и към сексуалните. Причината за това е схващането, че на мнозинството вече всичко му е наред. В резултата на това в средствата за масова информация започнахме да наблюдаваме прояви на агресия на малцинствата към мнозинството просто защото то има повече права.


В едно нормално семейство например бащите приемат, че дъщерите им трябва да имат мъже и двамата да създадат деца. Но това искане на бащите може да бъде интерпретирано като нарушаване на правата на хомосексуалните. По тази причина смятам, че съвременният либерализъм, който измести фокусът на вниманието си към малцинствата, стигна до ситуацията, в която започна да нарушава индивидуални права. Защото в крайна сметка, мнозинството е съвкупност от индивиди, от отделни личности.


Вие стоите ли зад идеята, че хомосексуалността е придобита, а не вродена?


Хомосексуалността е добре проучена. Както сексолозите, така и социолозите, които се занимават със социалното поведение, смятат, че тя е два вида, че има две проявления. Едната е генетическа, а другата е тази, която получава развитие в следствие на възникването на хомосексуалната култура. В тази втора група попадат много лица, които са нормални, но това е модерно. Така хомосексуалността става социокултурен феномен.


И още един феномен, който има политически характер: Добре изучено от социолозите е, че хората с "нетрадиционна сексуална ориентация" имат няколко пъти повече сексуални партньори, от тези, които има един доста активен нормален мъж. Така възниква паралелно общество, построено върху сексуалните връзки. Но членовете на това паралелно общество започват да отстоява правата си в средствата за масова комуникация и дори в областта на политиката, тъй като делят света само на "наши" и "ваши".


"Нашите" трябва да бъдат придвижване напред в структурите на властта, в медиите. Това е хомосексуално малцинство, което се защитава по този начин. Но защитавайки правата си, сексуалната група започва да се превръща в политически фактор. Това на практика е нарушение на принципите на демокрацията защото тук не става дума за политическа партия или дори за неправителствена организация.


Щом искате да се занимавате със секс по този начин, правете го! Но не се занимавайте с пропаганда и политика защото това е нарушаване на правата на други хора с традиционна сексуална ориентация. В момента в много европейски страни хората с традиционна сексуална ориентация не могат да отстояват своите права, тъй като нямат достъп до средствата за масова информация, или ако се доберат до тях, веднага биват обвинени в недемократичност и ретроградност.


Евгений Кожокин: Европа не се интересува от трагедиите на Русия

© Спас Спасов


Казвате, че в страните от бившия съветски блок промените в съзнанието на хората изостава от тези в политическата и икономическата среда. Не разчита ли Русия точно на това носталгично мислене в усилията си за възстановяване на загубени позиции в Източна Европа?


Има определени регионални интереси на Русия, които трябва да бъдат формулирани и отстоявани. Целият този регион от Естония, през Латвия, Литва, Полша, Украйна, до България и Румъния има проблем с емиграцията на професионалисти и млади хора. Русия има идентични проблеми. Това е въпрос за бъдещето на този огромен регион. Носталгията няма нищо общо с това, трябва да дефинираме проблемите - нужни са съвместни усилия, за да не си заминават младите.


Ние например сме заинтересувани от високотехнологичните производства. Но, за да ги има в Прага, в Краков, в Резан или в Талин са нужни концентрация на капитали, привличане на специалисти. Тези проблеми не могат да бъдат решени нито от Естония, нито от България. Русия дори не може да ги реши сама. За да се решават такива сериозни задачи е необходимо регионално сътрудничество. Още повече, че ние сме съседи, това е нашият регион. Това, че ние искаме целият този регион да бъде по-силен и по-богат, няма абсолютно нищо общо с някакви си там архаични "имперски амбиции".


Казахте по време на лекциите си, че историците не могат да променят миналото, а само да го превеждат на езика на съвременниците си. Само че в този превод често и удобно се губи истината за миналото, не мислите ли?


Това зависи от професионализма на историците и инструментариума, който той използват. "Превеждането" на историята чрез използването на съвременен инструментариум ражда монографии на теми като "античната интелигенция". Но чакайте! В античността интелигенция изобщо не е съществувала!


Или Княз Игор, който е живял в деветнайсти век се оказва украински княз. Но по това време Украйна просто не е съществувала. Нито в един византийски, арабски или западноевропейски източник от IX, X и XI в. не пише нищо за Украйна, пише за Русия. Но ние четем точно обратното в трудове, в учебници...


Като историк, как обяснявате "феномена Путин"?


Една от лекциите, които изнесох във Варна, беше за ислямския тероризъм и арабските революции. Началото на този процес е войната в Афганистан. Вторият – гражданската война в Алжир, в средата на 90-те години и събитията в Чечня – невероятно унижение за Руската армия и целия и офицерски корпус.


Макар, че за това нямаше нищо в медиите, обикновените хора много добре знаеха какво ставаше в Чечня с руснаците, които останаха там. Бедните руснаци бяха превръщани в роби, а тези, които имаха имущество и роднини, трябваше да плащат извънмерни откупи. Всичко това имаше масов характер.


В резултата на Втората чеченска война Путин успя да прекрати всичко това. Точният му израз от онова време беше: "Терорист ли е – в кенефа да го хванем, в кенефа ще го удавим!". И това не бяха просто думи, това бяха дела. Той започна мандата си с това, че ще се захване с този проблем. На дело!


Освен това през 90-те години, без каквото и да е конституционно основание, от Елцин бяха подписани ред съглашения между Москва и различни субекти на федерацията, които представляваха юридическа база за нейната дезинтеграция. Путин ги отмени и направи най-нормалното – наложи спазването на Конституцията.


И още нещо: 2008 г. беше изключително тежка за нас. Ние нямахме никакво, ни най-малко желание да използваме сила в Грузия. Но когато в Южна Осетия въз основа на международни договорености бяха разположени руски миротворци, повтарям – миротворци, тях започнаха да ги разстрелват. Нито един държавен глава не може да си позволи да не реагира, когато започнат за убиват неговите войници и офицери.


Северен Кавказ винаги е бил напълно солидарен с Южна Осетия. Ако ни е не бяхме реагирали в Осетия, властите в Северен Кавказ щяха да загубят изцяло авторитета си. Това щеше да бъде възприето като демонстрация на изключителна слабост и знак за засилване на сепаратизма. В чужбина всичко това никого не го интересува. Но след преврата в Киев властта попадна в ръцете на хора, чиито изказвания по отношение на руснаците бяха добре известни. Беше известно и това, че активисти на "Десен сектор" отидоха в Крим, за да правят пропаганда там, но се наложи да бъдат защитавани от милицията. Хората не искаха да ги слушат и всичко това беше показано по телевизията.


Ние отлично помним какво казваха тези хора: "Ние ще се върнем!". Е, те дойдоха на власт в Киев и всички очакваха те да се върнат в Крим. Но когато вместо тях там се появиха "учтивите човечета" всички разбраха, че в Крим ще бъде спокойно и "Десен сектор" няма да се върне.


Международната общност на Запад изобщо не се интересува от тези наши проблеми, от нашите трагедии, от проблемите на руснаците. И тук отново опираме до проблемите на либерализма – та нали в центъра на либералните идеи стои човекът? Личността с руска националност второ качество ли е? Нейните трагедии, унижения и дори смърт не представляват драма ли?


Евгений Кожокин: Европа не се интересува от трагедиите на Русия

© Спас Спасов


А антагонистично ли е противопоставянето между западноевропейския либерализъм и идеята на Владимир Путин за "суверенната демокрация"?


"Суверенната демокрация" не е идея на Владимир Путин. Тя се появи в медите, беше обсъдена и отхвърлена. Даже помощникът на Путин Владислав Сурков публично критикува тази идея. Просто този въпрос у нас не е актуален, тъй като никой вече не говори са "суверенна демокрация".


Русия се оказа необяснимо привлекателна за привържениците на десни екстремистки организации в Германия, Словакия, Унгария и Полша. Става дума за организации като "Алтернатива за Германия", "Народно милиция", "Йобик".... В България също има примери за това - "Войнски съюз". Как си обяснявате тези симпатии?


Това са много различни организации. "Алтернатива за Германия" не е екстремистка структура. Тя просто търси пътища за защита на мнозинството, но не предлага някакви крайно радикални мерки за това. Що се отнася до "Йобик" и Унгария, анализите показват, че най-силни симпатии към Русия демонстрират привържениците на "Фидес".


Симпатии към Русия изразяват както крайно левите, так и крайно десните в Европа. Дори и по време на изборите във Франция крайно левите също демонстрираха подобни симпатии – и Меланшон, и Льо Пен и Фийон. Това бяха трима съвършено различни кандидати, които по различен начин говореха за подобряване на отношенията с Русия, за отмяна на санкциите...


Русия е плуралистична държава. За това у нас има политици и политически групи, които симпатизират на Европа и търсят съмишленици там. Дори в партията "Единна Русия", която в момента е управляваща има либерално крило и друго – със социаледомкратическа ориентация.


Зададох този въпрос защото слушах интервю на Александър Дугин – журналист, философ, политолог, известен със своята близост до Кремъл. Той формулира идеята за съществуването на "втора Европа" - "на народите и традиционните им ценности". Според него тази Европа е алтернативният партньор на Русия в политическия й сблъсък със западния либерализъм. Ефективен ли е подобен модел на външна политика според вас?


В Москва Александър Дугин е маргинал и никой не го допуска никъде. Той е много популярен на Запад. Московската интелигенция – и лявата и дясната, издига едно обвинение срещу Дугин – че във възгледите на този господин присъстват елементи, които напомнят за нацистката идеология. За московската, петербургската и новосибирската интелигенция няма по-лош знак от този.


В свой анализ от края на юни м.г., публикуван във в. "Известия" казвате, че след Брекзит Русия остава последния стратегически, геоикономически и геополитически ресурс за ЕС. Все още ли държите на това свое мнение след срещата между Владимир Путин и новоизбрания френски президент Еманюел Макрон?


В средата на миналия век Франция, Германия, Великобритания и Италия бяха сред двадесетте най-гъсто населените страни в Света. През 2000 г. от тях останаха само две – Германия и Франция. Според прогнозата на демографите в средата на XXI в. - към 2050г. нито една европейска страна няма да има тези параметри.


Ако разгледаме различни икономически показатели – от брутния вътрешен продукт, до показателите на банките ще видим, че нито една европейска страна няма ресурс за развитие. Това означава, че Европейския съюз губи позиции в световната икономика. Същото се случва и с Русия. По тази причина аз твърдя, че в стратегически план ние извършваме престъпление сами спрямо себе си, тъй като сме разединени в социо-културно отношение.


Аз продължавам да смятам, че ние не сме достатъчно силни, за да си позволим да сме в конфликт едни с други. Така преднина набират други, които стават по-силни, а по тази причина и по-агресивни. Нека погледнем демографския потенциал на Близкия Изток, на Африка – той расте стремително. Според икономистите този бурен демографски ръст неминуемо ще доведе и до ръст на икономиката.


Хората са основен ресурс. За каквото и да си говорим в сферата на икономиката, на отбраната, на политиката – в крайна сметка всичко опира до човешкия фактор. А хората стават все по-малко!

Ключови думи към статията:

Коментари (120)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  Целият този регион от Естония, през Латвия, Литва, Полша, Украйна, до България и Румъния има проблем с емиграцията на професионалисти и млади хора."Ами този регион иска да си реши проблемите които ги има без участието на Русия.

 2. 2 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Не знам дали да се отвращавам или да ги съжалявам руснаците заради тази болест, която ги тресе. Путлеристка Русия им се вижда нещо нормално, Путин бил защитил конституцията, Русия била плуралистична държава, войната в Чечения не била имперско зверство, а защитила руското достойнство... Няма надежда за руското общество.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 244 Весело

  Поредни, безкрайни, нагли и безочливи руски лъжи.
  Как пък веднъж не видяха гредата в окото си, а все в чуждата паница се фокусират?

  Върти, суче, пак за отмяна на санкции говори, които между другото са наложени от потлер на руския народ. Пак зове за 'обединение' и 'равноправие', само дето ние много добре знаем какво има предвид с това - да сме им подчинени. В калната локва на север от Монголия имат различно от останалия свят разбиране за 'приятелство, равноправие и независимост'. Всичките тези думи всъщност значат васално положение спрямо тях.

  Не открито, разбира се, тайно, лицемерно и колкото се може по-арогантно и унизително.

  На такива като този трябва да му забранят достъп до Западната цивилизация. Да ходи да си проповядва фашистките идиологии в безкрайната сибирска шир.

  Ехх забравих, неговия основен проблем е че ходещите консумативи привършват в техния 'руски свят'.

 5. 5 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Личността с руска националност второ качество ли е?

  Да , защото Руснака го желае за да има повод да обвинява запада . В цялата си история Руснака показва мазохистичната си природа , обича да бъде мачкан за да има повод да мачка . Толерантното отношение към Руснака се счита от самия Руснак за проява на слабост , затова е спечелил прозвището Чогун , и такъв ще си остане

 6. 6 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Типична манипулация, съставна от части от истната и полуистини... В най-добрите традиции на Гьобелс.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5981 Неутрално

  Несериозно е да се иска от Европа да подпомага Русия. Все едно да подпомага Канада или Австралия...
  А за да се интересува е необходимата прозрачност в самата Русия и желание в самата Русия...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Още руски провокатори...

 10. 10 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Да видим,какво са научили форумните идиоти от лекцията на великия православен професор...

 11. 11 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  След разпада на СССР, точно Европа и САЩ помогнаха на Русия да си стъпи на краката, с технологии и включване в международната търговия. На Путинци обаче това не им стигна, пожелаха да станат пак империя, воюваше им се. Ми да си понасят последствията. Проблемът ВА България са пак русофили чете, рувладжии и наследствените команета.

  chavo64
 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5981 Неутрално

  Невероятно е колко много индоктринирани фалшиви съобщения ни изпраща професорът само е едно интервю. На мястото на Сп. Спасов аз бих го публикувал с коментар на всяко такова място. Вярно, че статията ще стане два пъти по-дълга, но пък по-точна :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Великият професор ще учи родните рубладжии на дипломация, за това ни наричат Троянски кон...

 14. 14 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  трябва да се провери какъв е този "майсторски клас "Международни отношения и информационни политики" на Варненския свободен университет"

  Birds of a feather flock together.
 15. 15 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  това е едно от нещата които научих от Русия :)

  Birds of a feather flock together.
 16. 16 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "провери" често е евфемизъм за "да им се направи досие, да се разтурят и да им се разгони фамилията"

  Birds of a feather flock together.
 17. 17 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "провери" често е евфемизъм за "да им се направи досие, да се разтурят и да им се разгони фамилията"

  Birds of a feather flock together.
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 309 Неутрално

  трябва да се провери какъв е този "майсторски клас "Международни отношения и информационни политики" на Варненския свободен университет"
  —цитат от коментар 14 на Xumpomo name


  Каво има да се проверява - СИП в техникума за идиоти...

 20. 20 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 309 Неутрално

  трябва да се провери какъв е този "майсторски клас "Международни отношения и информационни политики" на Варненския свободен университет"
  —цитат от коментар 14 на Xumpomo name


  Каво има да се проверява - СИП в техникума за идиоти...

 21. 21 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 309 Неутрално

  трябва да се провери какъв е този "майсторски клас "Международни отношения и информационни политики" на Варненския свободен университет"
  —цитат от коментар 14 на Xumpomo name


  Каво има да се проверява - СИП в техникума за идиоти...

 22. 22 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 714 Неутрално

  След разпада на СССР, точно Европа и САЩ помогнаха на Русия да си стъпи на краката, с технологии и включване в международната търговия.
  —цитат от коментар 11 на Chavo64

  Какви технологии , каква международна търговия?
  Голяма част от мозъците изтекоха в направление САЩ и Европа, тези които останаха работеха пак за западни компании, примерно Boeing. Технологии като тази на Як-141 пък се оказаха на разположение на Lockheed Martin.
  Кога Русия бе приета в Световната търговска организация? През 90-те или едва през 2011 г.?
  През 90-те Западът инвестираше в създаването на нестабилност и отслабване на Русия. Поощряваше Елцин да разстрелва парламента, да дезинтегрира страната и да отстъпва суверенитет. Пледираше за защита на чеченските терористи (както сега защитава чеченските хомосексуалисти).[/quote]

 23. 23 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Весело

  ако сайта на "Дневник" не отговаря навреме, не е добра идея да се дава рефреш май...
  също така бутона изпращане прима по няколко клика...

  Birds of a feather flock together.
 24. 24 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 852 Любопитно

  До коментар [#3] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Въпросът е:
  Защо се случва всичко това?
  Защо телевизиите в България, осигуряват толкова голямо поле за изява на разните му "ЛОРД-Трамвай"-Евгени Минчев; разните му други активисти на миналите под дъгата?
  Защо поощряват това агресивно демонстриране на извратеността им?
  Въпрос на време е махалото да обърне посоката си на движение, но това няма да е приятно за тия!
  ....................................
  А относно това, че Александър Дугин бил маргинал...
  Аз бих добавил луд "маргинал" , радващ се на подкрепата на официален Кремъл!

  Да разлая троловете!!
 25. 25 Профил на BürgerBürokrat
  BürgerBürokrat
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Травмата на Русия е, че тайно много силно иска да бъде част от Европа, но не е, нито пък е готова да положи усилия за да стане. Поради това травмата й избива в завист, гняв, безсилие, и омраза към мирна, благоденстваща, хуманна и либерална Европа и се държи като отхвърлен ухажор – грубиянски и гаменски. По-отмъстителна от руската завист няма!

 26. 26 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 852 Любопитно

  До коментар [#22] от "Virgin":

  Още малко и ще кажеш, че "Интел" е загинал, ако "не са руските специалисти в него", а?
  Не ме разсмивай! Надценяваш ролята на емигриралите! А и голяма част от тях, емигрира в Китай!

  Да разлая троловете!!
 27. 27 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Европа на се интересувала от трагедиите в Русия - нали не искате да ви се бъркат в живота? Съвсем се обърка този велик професор...

 28. 28 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#25] от "BürgerBürokrat":

  Бих казал, че Русия иска да е част от Европа, но иска да наложи своите правила в тая Европа!
  Или: Русия иска Европа да стане част от Русия!
  Знаеш, че още руските революционери от 19-ти век са поддържали тезата, че задачата им е "да спасят Европа от самата себе си"!

  Да разлая троловете!!
 29. 29 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 244 Любопитно

  Травмата на Русия е, че тайно много силно иска да бъде част от Европа, но не е, нито пък е готова да положи усилия за да стане. Поради това травмата й избива в завист, гняв, безсилие, и омраза към мирна, благоденстваща, хуманна и либерална Европа и се държи като отхвърлен ухажор – грубиянски и гаменски. По-отмъстителна от руската завист няма!
  —цитат от коментар 25 на BürgerBürokrat


  Това е една от трагедиите на руснаците - хем са роби по дух, хем им се иска да са свободни хора. Едно от многото противоречия, с които живеят и които са ги докарали до това състояние на перманентна истеричност и тревожност, че някой нещо лошо им готви. А всъщност те самите си се 'готвят' и си правят 'котели' от които няма излизане с вечния им комплекс за малоценност и готовност за снижаване пред началника милиционер.

  От хубаво ли са пропили одеколони, препарати за вана и всякакви дурги боклуци, които могат да замъглят съзнанието? Само си представете какво е ежедневието на един обикновен колхозник: От една страна по телевизора те убеждават денонощно, че живееш безаналогово, че родината ти е най-богатата и щастлива страна. От друга обаче, като излезеш от вас виждаш външния си кенеф и разораната улица, по която освен БТР друго не може да мине. Връщаш се на закрито и виждаш килима си закачен за стената, отваряш хладилника и от там само 'безаналогови' аналози на храни и 'напитки'. Чудиш се, защо препаратите за почистване и дезинфекция стоят в хладилника, но после се досещаш - хубаво е да имаш изстудени напитки, защото В РУСИЯ Е ТАКА!

 30. 30 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Оф, още в първите абзаци куп глупости. Примерно:

  "Създава се ситуация, при която в системата на съвременния западен либерализъм се създава "култ към малцинствата" - както към националните, така и към сексуалните. "

  Не, няма такъв култ. Има постоянен обществен дебат. За какъв култ говорим, след като в много западни страни до скоро не можеше да сключиш еднополов брак?

  И защо питат за мнението му за Путин, след като той не може да изкаже свободно мнение?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 31. 31 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#25] от "BürgerBürokrat":

  Русия иска Европа да е част ор Русия. Териториално :)
  Русия хочет мир, весь мир.

  Birds of a feather flock together.
 32. 32 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#30] от "stupid_american":

  почвам да си мисля че това е платена статия :)

  Birds of a feather flock together.
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3350 Весело

  Доживяхме и това !
  Високопоставен руски царедворец-ПУТИНИСТ
  да проповядва в стила на "лечителите"-шарлатани
  от породата на Кашпировски и Сибирските Старообредници,
  само,че този път под формата на "МАЙСТОРСКИ КЛАС" ?!?!?!?! ха-хаааа
  Оттук до проповеди на стадионите е един х.й място.
  Един хвърлей място,исках да кажа.
  Зачетете се внимателно.
  ПУТИН си праща ПРОПОВЕДНИЦИТЕ ДА МОЛЯТ ЗА МИЛОСТ
  И СВАЛЯНЕ НА САНКЦИИТЕ....
  ВЕСЕЛБАТА,обаче е в това,че воплите и мяученето им
  кънти самотно и кухо, на фона на всеобщото
  ПРЕЗРИТЕЛНО МЪЛЧАНИЕ, с което са посрещнати....
  Това да се чува !!!
  Това да се чува !!!

 35. 35 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3350 Весело

  До коментар [#30] от "stupid_american":почвам да си мисля че това е платена статия :)
  —цитат от коментар 32 на Xumpomo name


  По-скоро ПЛАТЕНА ПРОПОВЕД

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  Умен човек, но и путински пропагандатор :) Казва много истини, но ги представя по досъта удобен за Владимир Владимирович начин

 38. 38 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Голямата драма на Русия, както и на България, че хора с претенции на много учени (тоя е и философ, и политолог, че и режисьор, че и кво ли не) са на нивото на обикновен форумец. Същите тъпотии, които тоя ги приказва, мога да ги чуя от средностатичстическия българин, или руснак. Нормално за страни, в които званието "интелектуалец" се раздаваше по феодално-партийна линия.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 39. 39 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3350 Неутрално

  Умен човек, но и путински пропагандатор :) Казва много истини, но ги представя по досъта удобен за Владимир Владимирович начин
  —цитат от коментар 37 на uq


  Там е работата,че НЕ КАЗВА ИСТИНИ.
  Истина ли е,че Русия била плуралистична държава,ха-хаааа
  Истина ли е,че ДЪРЖАВНИЯТ ПРОПОВЕДНИК ДУГИН бил "маргинал" ха-хаааа

  Високопоставеното ПУТИНСКО ЧЕНГЕ премълчава истини.
  Като тази, че ПУТИН ПЛАЩА ТРИБУТАРЕН ДАНЪК НА ЧЕЧЕНИЯ
  Че ПУТИН С ПАРИТЕ на руските данъкоплатци
  ФИНАНСИРА И ОТГЛЕЖДА ШЕРИАТСКИ ИСЛЯМСКИ ХАЛИФАТ В ЧЕЧЕНИЯ

 40. 40 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Не виждам, какви въпроси могат да се задават, изобщо, на глупак като този...
  —цитат от коментар 33 на bez_ime2


  Да, Спас безспорно или се е измъчил, или се е забавлявал с глупостта на тоя.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 41. 41 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Като прочете човек, че е професор, доктор на историческите науки, заместник-ректор на Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО), нанананан, ... е и писател, политически анализатор, режисьор и продуцент...става ясно, че има нещо сбъркано в индивида!

  Имало едно време ссср...
 42. 42 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 309 Неутрално

  [quote#40:"stupid_american"][/quote]

  И аз се забавлявах, вчера, като му слушах лъжите, барон Мюнхаузен пасти да яде...

 43. 43 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Всеки религиозен проповедник трябва да се учи от този велик професор...

 44. 44 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#39] от "Hawaii":

  А това истина ли е?
  "Аз продължавам да смятам, че ние не сме достатъчно силни, за да си позволим да сме в конфликт едни с други. Така преднина набират други, които стават по-силни, а по тази причина и по-агресивни. Нека погледнем демографския потенциал на Близкия Изток, на Африка – той расте стремително. "

  "Създава се ситуация, при която в системата на съвременния западен либерализъм се създава "култ към малцинствата" - както към националните, така и към сексуалните. Причината за това е схващането, че на мнозинството вече всичко му е наред."

  Мога и още да ти извадя

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Умен човек, но и путински пропагандатор :) Казва много истини, но ги представя по досъта удобен за Владимир Владимирович начин
  —цитат от коментар 37 на uq


  Ако е умен, добре го прикрива...

 47. 47 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 244 Любопитно

  До коментар [#39] от "Hawaii":А това истина ли е?"Аз продължавам да смятам, че ние не сме достатъчно силни, за да си позволим да сме в конфликт едни с други. Така преднина набират други, които стават по-силни, а по тази причина и по-агресивни. Нека погледнем демографския потенциал на Близкия Изток, на Африка – той расте стремително. ""Създава се ситуация, при която в системата на съвременния западен либерализъм се създава "култ към малцинствата" - както към националните, така и към сексуалните. Причината за това е схващането, че на мнозинството вече всичко му е наред."Мога и още да ти извадя
  —цитат от коментар 44 на uq


  По въпроса дали са достатъчно силни - за подобно изказване според сегашния кремълски светоглед въпросния коментатор заслужава обесване, дори не разстрел защото струва пари. Направиха всичко възможно да ни убедят, че сме на косъм от ядрения апокалипсис, който русия ще стовари върху останалия Свят ако не й се подчини, а сега пеят друга песен. Шизофрения ли бе да я опишеш???

  По въпроса за малцинствата по-добре да се хванат и да си решат собствените проблеми, а да не дават съвети как другите да си ги решават. Както си поставихме НАТОвска ПРО, така ще се справяме и с другите си проблеми - игнорирайки руските напъни за манипулации и истеричните им крясъци. Рано или късно ще отворят Боярищника и всичко ще се кротне.

  Продължавай с аргументите, заБАВЕН си..

 48. 48 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3350 Неутрално

  До коментар [#39] от "Hawaii":А това истина ли е?"Аз продължавам да смятам, че ние не сме достатъчно силни, за да си позволим да сме в конфликт едни с други. Така преднина набират други, които стават по-силни, а по тази причина и по-агресивни. Нека погледнем демографския потенциал на Близкия Изток, на Африка – той расте стремително. ""Създава се ситуация, при която в системата на съвременния западен либерализъм се създава "култ към малцинствата" - както към националните, така и към сексуалните. Причината за това е схващането, че на мнозинството вече всичко му е наред."Мога и още да ти извадя
  —цитат от коментар 44 на uq


  Подсъзнатело таваришчът ИЗДАВА ЧЕТАТА.
  КОЙ ТИ ГОВОРИ ЗА КОНФЛИКТ,бре тавариш ?!?!?!
  РУСИЯ е тази,която ПРЕДИЗВИКВА и ПРОВОКИРА КОНФЛИКТИТЕ
  КАКЪВ "КУЛТ" към малцинствата,кви пет лева ?!?!
  АКО ИМА КУЛТ към малцинствата,това е
  КУЛТЪТ КЪМ ЧЕЧЕНСКИЯ КЛАН НА РАМАДАН кадиров
  СЪЗДАДЕН ОТ ПУТИН и ПОДДЪРЖАН ОТ ПУТИН
  с цената на МИЛИАРДИ ДОЛАРИ ДАНЪК всяка година
  ПЛАЩАНИ от ПУТИН на РАМАДАН кадиров.

  И после...
  ЕДНА ТРЕТА от проповедта на ПУТИНСКОТО ЧЕНГЕ
  е посветена на ХОМОСЕКСУАЛИЗМА и ГЕЙОВЕТЕ ?!?!?!?!?!
  Такава БОЛЕСТНА ФИКСАЦИЯ,която наблюдаваме
  на ВСИЧКИ НИВА на ПУТИНСКАТА ПРОПАГАДНА
  вече минава границата на нормалността !!!!!!
  Вече става дума за ДЕВИАЦИЯ,каквото и да означава това !!!!

 49. 49 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "В тази втора група попадат много лица, които са нормални, но това е модерно."

  Има ли тук хетеросескуални мъже? Вероятно. Е, добре, кажете ми - някой от вас може ли да си представи, че ще си легне с мъж, щото е модерно? Аз смятам, че подобни идеи издават скрита хомосексуалност. Само скрит хомосексуалист или би-сексуален би си представил такова нещо като реална възможност.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 50. 50 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3022 Неутрално

  Значи издигането в култ на гей кулрирата не е много добре, но ще го правим на пук на руснаците или как ?

  До коментар [#3] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Въпросът е:Защо се случва всичко това?Защо телевизиите в България, осигуряват толкова голямо поле за изява на разните му "ЛОРД-Трамвай"-Евгени Минчев; разните му други активисти на миналите под дъгата?Защо поощряват това агресивно демонстриране на извратеността им?Въпрос на време е махалото да обърне посоката си на движение, но това няма да е приятно за тия!....................................А относно това, че Александър Дугин бил маргинал...Аз бих добавил луд "маргинал" , радващ се на подкрепата на официален Кремъл!
  —цитат от коментар 24 на lone_wolf


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 51. 51 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 244 Весело

  "В тази втора група попадат много лица, които са нормални, но това е модерно."Има ли тук хетеросескуални мъже? Вероятно. Е, добре, кажете ми - някой от вас може ли да си представи, че ще си легне с мъж, щото е модерно? Аз смятам, че подобни идеи издават скрита хомосексуалност. Само скрит хомосексуалист или би-сексуален би си представил такова нещо като реална възможност.
  —цитат от коментар 49 на stupid_american


  Лицето просто разсъждава от гледната точка на редовия руснак, който е роб по дух. Той предполага, че всички хора по Света са такива, за да може да оправдае собствения си хал.

  Сега си представи, че макар хетеросексуален си имал нещастието да се родиш в русия и за да прогресираш в което и да е НАПРАВЛЕНИЕ е нужно да се надупиш. На отговорни позиции са предимно мъже, с хомосексуална ориентация, стигнали до там по същия път, който и ти си начертал. Нормално и естествено за руското общество е да си събуеш гащите и да се дадеш на всеки с по-висока позиция от твоята - така се случват нещата в руския свят!

  А после се чудят, защо жените им ходят по чужно, а децата им все не приличат на тях?!

 52. 52 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 244 Весело

  Значи издигането в култ на гей кулрирата не е много добре, но ще го правим на пук на руснаците или как ?
  —цитат от коментар 50 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Много ясно, всичко е напук на руснаците и в тяхна вреда!

  Целия свят ги е заобградил и те като обсадена кула се борят и пазят от отвсякъде прииждащите гейове, желаещи да ги онодят!

  То си е стрес, разбирам защо сите руски роби сте така истерични в своята шизофрения!

 53. 53 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 852 Любопитно

  До коментар [#50] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Ъъъъъъ...........
  Нещо не си ме разбрал?
  Май действаш като кучето на Павлов, като видя ника ми?
  Съгласен съм с вас, и питам защо се случва всичко това!
  Защо позволяваме на "прайд" (стадо (herd🤔) кресльовци, да си развяват байряка!
  Защо се поощрява цялата тая недомислица!

  Да разлая троловете!!
 54. 54 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Този е изключително нагъл!
  Ето такива надъхват каченото на високи токчета и го карат да напада съседите!

  Изпратили били миротворци в Южна Осетия?!
  Миротворци?!
  Егати москала!

  pump it!
 55. 55 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Приказки за лека нощ.

  Every cradle is a grave.
 56. 56 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Дневник, моля дя сложите голям жълт, червен или пимбя банер "БОЗАААААААААААААААААААА" на това интервю!!

  Тоя господинчо няма връзка с главния.

  Защо тази личност се кани да изнася лекции в свободна България, пред български студенти?

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 57. 57 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Няма надежда за руското общество.
  —цитат от коментар 2 на spiegel

  И аз мисля, че са обречени. Тотална липса на каквото и да било разкаяние. Без грам връзка с реалността. Дори дисидентите им са бесновати.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 58. 58 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#47] от "minuva4a":

  вчера показаха карта на бомбардировките на Лондон през ВСВ. Мюсулманските терористи могат само да плашат гаргите, ако не им помагаха глупавите медии.
  За съжалени истерията се раздухва, защото явно е угодно на политическата върхушка

  Birds of a feather flock together.
 59. 59 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  Ей Дневник, браво на вас!!! Перфектна статия, връх, няма друго място, където да прочета такава. И толкова съдържателна, че даже няма какво да се коментира. И все пак...
  "Международната общност на Запад изобщо не се интересува от тези наши проблеми, от нашите трагедии, от проблемите на руснаците."
  Западната общност е суперегоистича. Тя мисли само за собствения си търбух и се оглежда подозрително дали някой няма да му намали съдържанието. За Европа Русия може да е само от полза. Тя има какво да даде и никого няма да напада. Но са казали янките, че Русия е врагът с голямо "В" и крякат евроатлантиците като патки.

 60. 60 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#32] от "Xumpomo name":

  Естествено че е платена. Платена е от Путин, който вероятно субсидира целия им “мастер клас" по политика и информация. Не се учудвам на откровената проруска пропаганда и откровени лъжи, защото т.н. Варненски свободен Университет е създаден от бивши АОНСУ "преподаватели" и реално си е гнездо на антибългарска, проруска пропаганда. Помислете какви каши се забъркват в главите на слушателите на този "професор". Русия си прави своята пропаганда, но къде е държавата България да противодейства на това нагло промиване на мозъци.

 61. 61 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Мисля, че Гьобелс има много да научи от горния 'политрук'.
  А иначе..
  Иначе руската сатрапия се домогва до още кръв. На тези измекяри ВСЕ НЕ им стигат територии и земи.
  Между купчината лъжи, които е наговорил ще си направя усилието да отлича лъжата, че Киевска Рус и Московското княжество, което е основата на 'руското' царство, а след това империя имат едва ли не наследствена връзка.
  Да, ма не.
  Зорът да се лъже много на подобява македонския такъв.
  Киевска Рус е славянска държава създадена и управлявана от викинги.
  Московското княжество има в основата си угро-фински етнос и впоследствие приобщените ханства също управлявани от викинги.
  Сегашната държава Русия има точно толкова основание да претендира за историческото наследство на Киевска Рус, колкото и Украйна и Беларусия.

 62. 62 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  "Между купчината лъжи, които е наговорил ще си направя усилието да отлича лъжата, че Киевска Рус и Московското княжество, което е основата на 'руското' царство, а след това империя имат едва ли не наследствена връзка. Да, ма не."
  До коментар [#61] от "ali_ibn_isa":

  Викаш, те са кръвни врагове откакто са се пръкнали. Защото са порочно заченати. Което напълно съответства на конспиративните западни теории и стратегии. Защото върховният техен принцип е "Разделяй и владей". Абе ти що за субект си?

 63. 63 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "Или Княз Игор, който е живял в деветнайсти век се оказва украински княз. Но по това време Украйна просто не е съществувала."

  Както са казали по-запознатите:

  "Има две Русии. Първата - Киевска Рус, има своите корени в световната, а минимум в европейската култура. Идеите за доброто, честта, свободата, справедливостта в тази Рус се разбират така, както се разбират и в целият западен свят. Но има и втора Рус - Московската. Това е Русия на тайгата, монголска, дива, зверска. Тази Русия направи свой национален идеал кървавата деспотия и дивата ярост. Тази Московска Рус отдавна е била, е и ще бъде пълно отрицание на всичко европейско и заклет враг на Европа."

  Очевидно е от коя Русия идва господинът. Хайде марш обратно в кочината! Майсторски класове ще изнася, и то точно на България, без която дори нямаше да четат и пишат диваците.

 64. 64 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Русия щяла да сътрудничи на европейски държави за високотехнологични производства. Божкееее.... че какво може да ни даде тази варварска страна - мужици ли, които са пияни 24/7/365? Щото което е "сделано" в Русия, в най-добрия случай ти остава в ръцете още преди да е пуснато в експлоатация, а в най-лошия случай се разпада по по-зрелищен начин, като причинява човешки и материални загуби.
  Освен това никакви съседи не сме с вас. Нищо общо нямаме и не трябва да имаме.

 65. 65 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  "Между купчината лъжи, които е наговорил ще си направя усилието да отлича лъжата, че Киевска Рус и Московското княжество, което е основата на 'руското' царство, а след това империя имат едва ли не наследствена връзка. Да, ма не."До коментар [#61] от "ali_ibn_isa":Викаш, те са кръвни врагове откакто са се пръкнали. Защото са порочно заченати. Което напълно съответства на конспиративните западни теории и стратегии. Защото върховният техен принцип е "Разделяй и владей". Абе ти що за субект си?
  —цитат от коментар 62 на Judjuk


  Не бре, ушанка.
  Няма нищо конспиративно. Просто не дотам приятни исторически факти, които съветско/руската сатрапия всячески фалшифицира.
  А относно 'Разделяй и владей' видяхме пресен пример от Путлер и македонските му изцепки. Все пак, нали Расия се напъва да е 'третия Рим' и от 200 години интригантства и разделя балканските нации. Македонската 'нация' е пряко следтсвие от сръбско-руската интервнция спрямо българския народ и държава. БКП, Коминтерна и много такива, като тебе са просто местни прислужници.

 66. 66 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "Международната общност на Запад изобщо не се интересува от тези наши проблеми, от нашите трагедии, от проблемите на руснаците. И тук отново опираме до проблемите на либерализма – та нали в центъра на либералните идеи стои човекът? Личността с руска националност второ качество ли е? Нейните трагедии, унижения и дори смърт не представляват драма ли?"

  Да си руснак е диагноза. Малкото свестни руснаци са изключително комплексирани и ги е срам от това, което представлява родината им. И има защо.
  Западът и България са изживели своя Ренесанс, своето Възраждане, ако руснаците не могат да го направят и в 21-ви век, Западът ли им е виновен? Как точно да помогнем на мужиците, като си избират государь, който да мисли вместо тях?

 67. 67 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#29] от "minuva4a":

  Робът не мечтае и не иска свобода,а да е господар и да има роби

 68. 68 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  Защо тази личност се кани да изнася лекции в свободна България, пред български студенти?
  —цитат от коментар 56 на mi6kro  Русия си прави своята пропаганда, но къде е държавата България да противодейства на това нагло промиване на мозъци.
  —цитат от коментар 60 на Oggie Petkov


  Мисля , че тези въпроси трябва да коментираме , а не лъжите и манипулациите на този професионален путинов пропагандатор.
  Впрочем вижда се колко елементарна и глупава е путиновата пропаганда, прекрасно опровергана и подиграна от съфорумците по-горе. За което поздрави към тях.

 69. 69 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Големият брой на населението не е фактор за растеж,а проблем.И в уж засегнатата от "демографска криза" Европа и България в това число излишни на пазара на труда хора се срещат по-често от излишък на работни места и липса на хора,а където го има е за квалифицирани специалисти,като лекари и ИТ.Нито на европейците ни е проблем да се наплодим като добитък,нито тези които го правят,ще видят добро от това.

 70. 70 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Какво ли е преживял некогашният русофил Драган Цанков за да събере куража и да завърши отвореното си писмо с думите:

  "Не бях довършил настоящето писмо, когато ми донесоха някакъв си "Голос Русского", който се явява за българския народ апостол на неговото спасение. На тоя безименен "Голос" аз ще отговоря с глас на именен. И ще му кажа само това: че такива и подобните тем руси заставят и българите, както заставиха и сърбите, да си припомнят думите, които един древен мъдрец отправи към пчелата: "Не ща ти нито меда, нито жилото"..."

  Аз не зареждам в Лукойл.
 71. 71 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1485 Гневно

  Още с изчитането на биографията на този човек и постовете, които заема, ми беше ясно какво ще каже и как ще обвини кой ли не за всички проблеми на Русия, която, разбира се, е невинна, чиста и неопетнена, а лошите са Украйна, Запада и хомосексуалното общество.
  Пфу!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 72. 72 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Как трогателно-пасторално е описал окупацията на Крим... направо самата благородност. Подминаване на факти,лъжи,напасване на събития-какво друго да се очаква. Една от особеностите на арогантността (особено на една група от хора) е че те си вярват че не се такива.Този е прекрасна илюстрация на това... Признавам обаче че човек трябва да има слодна култура и познания и да е видял доста за не попадне в капана на такав поръчков "политолог-анализатор". В капана на този могат да попаднат доста хора

 73. 73 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Европа не се интересувала от трагедиите на Русия - това което Русия си причинява , никой не може да компенсира! Съжаляваме ви с отвращение !

 74. 74 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Сега се сещам на кого ми напомня годподинът. Преди 7-8 години присъствах на публична лекция на Горбачов в един европейски град. С вълнение очаквах да видя и чуя един герой от моето детство. За голямо мое разочарование обаче на основателните въпроси на публиката за агресията на кремълския режим той отговаряше уклончиво, защитаваше дребния нацист и повтаряше, че "Русия трябва да бъде разбрана". Нямат оправяне тези.

 75. 75 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#2] от "spiegel":
  До коментар [#4] от "minuva4a":
  До коментар [#6] от "Nil satis nisi optimum":
  До коментар [#9] от "bez_ime2":
  До коментар [#12] от "penetrating":
  До коментар [#14] от "Xumpomo name":
  До коментар [#25] от "BürgerBürokrat":
  До коментар [#30] от "stupid_american":
  До коментар [#34] от "Hawaii":
  До коментар [#54] от "pump it!":
  До коментар [#55] от "Ватник":
  До коментар [#56] от "mi6kro":
  До коментар [#57] от "Митко":
  До коментар [#60] от "Oggie Petkov":
  До коментар [#65] от "ali_ibn_isa":
  До коментар [#66] от "solange":
  До коментар [#68] от "tacheaux":
  До коментар [#71] от "Cassi":
  Обръщам се към всички вас( в коментар 72 съм описал моята позиция) за да изразя репекта си към това че от различни ъгли сте същественото въпреки опита за замаскиране-... Колкото повече хора в БГ мислят като вас толкова по добре за страната!+++++++

 76. 76 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5112 Неутрално

  До коментар [#8] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Либерализмът е новото оправдание за собствената ти некадърност.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 554 Любопитно

  а трагедиите , които Русия е режисирала в останалия свят....
  Извода е един : Картаген трябва да бъде разрушен!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 79. 79 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Кожокин е един от най-интелигентнитетеоретици на новия руски империализъм и затова един от най-опасните. Горният материал е например, едно изключително удачно съчетание от истини и полуистини, които имат за цел да втълпят на читателя явни лъжи...

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 80. 80 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 584 Весело
 81. 81 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Гневно

  с много малки изключения, руснаците са едни долни и пропаднали боклуци.

  впиянчени, некадърни, крадливи, завистливи и живеещи с отминали времена на предишно "величие", което се е крепило само на колонизираните народи в Северна Азия и Източна Европа.

  Россия от години създава само и единствено нестабилност, защото не може да създаде нищо градивно. нищо съзидателно не е тръгнало от тази страна в нито една част от вековната й история, и до ден днешен продължава да бъде люлката на крепостничеството в 21 век.

  мисля, че е време да я унищожим и да я оставим да почива в мир.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 82. 82 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Аз като европеец единствено се интересувам кога ще се затриете като нация от алкохолизъм и спин.
  По-големи наглеци от вас трудно се срещат.

 83. 83 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3337 Неутрално

  На простичкия въпрос "Като историк, как обяснявате "феномена Путин"?" Кожокин отговаря многословно, но не дава конкретен отговор. Не просто не отрича политиката на ВВП, но и ни внушава своето одобрение. Ех, Женя, октомвриец съвсем не млад, лекциите и интервютата ти биха развълнували слушатели от академията на АОНСУ, сега дори на "Позитано" 20 се подсмихват снизходително. Моето учудване е по каква причина национални медии обръщат специално внимание на личността и изречените думи на този таваришч.
  Съвсем не на шега - мисля, че въпросният професор ще се хвали, че е дал "пространно" интервю за "Дневник" и то дори е публикувано. :)

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 84. 84 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3337 Неутрално

  До коментар [#67] от "slonsco":

  "Робът не мечтае и не иска свобода,а да е господар и да има роби"

  Поетът Борис Христов е написал тристишието "За робството", отнася се за всички роби по душа:
  "Не лишавайте от радостта да бъде роб
  този,
  който не иска да е свободен."

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 85. 85 Профил на alan
  alan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Горките студенти от Варна. Невероятна каша от истини, полуистини, открити инсинуации, леки лъжи и нагли изопачавания. Изнасилване на факти, липса на исторически контекст. Този човек е сгъстена форма на всичко уродливо, което съветската политическа наука и практика ражда от времето на Коминтерна до днес. Превръщането на една утопия (независимо от названието и) в насилствено имплементиран паралелен свят с катастрофални последици за структурите (разбирай обществата) и за единиците (разбирай индивидите). В медицината, ако не се лъжа, на такъв процес му казват ракообразуване.

 86. 86 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 279 Неутрално

  САМО НЕ РАЗБРАХ, КОЙ КАНИ ПОДОБНИ ГАДОВЕ ДА ХРАЧАТ В БГ УНИВЕРСИТЕТИТЕ!?ТЕ СА ЗА НЕЗАБАВЕН СЪД ,КАТО ВРАГОВЕ НА НАРОДА И ДЪРЖАВНИ ПРЕДАТЕЛИ!!!

 87. 87 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 556 Неутрално

  IX,X век няма никаква Русия,има Киевска Рус.Това са съвсем различни неща.И тия са крали история като "македонците".

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 88. 88 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3209 Неутрално

  Лъжец! Русия е мафиотска държава и цивилизованият свят няма как да легитимира мафитските правила там.

  Всичко останало за геьове, лезбийки, малцинства и так далее са просто празни приказки.

  Русия би влезла в европейските структури ако започне да прави честни избори и защитава личните права на гражданите си и върховенството на закона.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 89. 89 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3209 Неутрално

  И най- вече, зачита международното право и договорите които сама е подписала и в които участва.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 90. 90 Профил на милко моллов
  милко моллов
  Рейтинг: 388 Весело

  ЗАЩО ЛИ МЕ КЕФИ ТОВА ИТТЕРВЮ??????????????? ДАЙ БОЖЕ ОЩЕ 10 ТАКИВА, ОЩЕ 5-6 ИЗКАЗВАНИЯ НА ПУТИН, ЖИРИНОВСКИ ВДИГАНЕТО НА ЦЕНАТА НА ГАЗТА И БЪЛГАРСКИТЕ РУБЛАДЖИИ ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ

 91. 91 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 551 Неутрално

  трябва да се провери какъв е този "майсторски клас "Международни отношения и информационни политики" на Варненския свободен университет"
  —цитат от коментар 14 на Xumpomo name


  Директно в затвора за държавна измама.

 92. 92 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Доживяхме и това !Високопоставен руски царедворец-ПУТИНИСТда проповядва в стила на "лечителите"-шарлатаниот породата на Кашпировски и Сибирските Старообредници,само,че този път под формата на "МАЙСТОРСКИ КЛАС" ?!?!?!?! ха-хааааОттук до проповеди на стадионите е един х.й място.Един хвърлей място,исках да кажа.Зачетете се внимателно.ПУТИН си праща ПРОПОВЕДНИЦИТЕ ДА МОЛЯТ ЗА МИЛОСТИ СВАЛЯНЕ НА САНКЦИИТЕ....ВЕСЕЛБАТА,обаче е в това,че воплите и мяученето имкънти самотно и кухо, на фона на всеобщотоПРЕЗРИТЕЛНО МЪЛЧАНИЕ, с което са посрещнати....Това да се чува !!!Това да се чува !!!
  —цитат от коментар 34 на Hawaii


  ++++

 93. 93 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 551 Неутрално
 94. 94 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "В тази втора група попадат много лица, които са нормални, но това е модерно."Има ли тук хетеросескуални мъже? Вероятно. Е, добре, кажете ми - някой от вас може ли да си представи, че ще си легне с мъж, щото е модерно? Аз смятам, че подобни идеи издават скрита хомосексуалност. Само скрит хомосексуалист или би-сексуален би си представил такова нещо като реална възможност.
  —цитат от коментар 49 на stupid_american


  Аааа, в Русия е заразно. :)

 95. 95 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Между купчината лъжи, които е наговорил ще си направя усилието да отлича лъжата, че Киевска Рус и Московското княжество, което е основата на 'руското' царство, а след това империя имат едва ли не наследствена връзка. Да, ма не."До коментар [#61] от "ali_ibn_isa":Викаш, те са кръвни врагове откакто са се пръкнали. Защото са порочно заченати. Което напълно съответства на конспиративните западни теории и стратегии. Защото върховният техен принцип е "Разделяй и владей". Абе ти що за субект си?
  —цитат от коментар 62 на Judjuk


  Някой който не е на заплата от пасоля като теб Фати.

 96. 96 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Не ни стигат комунистически пропагандатори в България, че и руснак довели да промива мозъците на младите. Те и без това трудно се ориентират. Една вярна дума няма в това, което говори, само лъжи. И досега не бях чувала някой да води майсторски клас по международни отношение и информационни политики. Но не може да му се отрече , че е майстор на полуистините.

 97. 97 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1770 Неутрално

  "Хората са основен ресурс. За каквото и да си говорим в сферата на икономиката, на отбраната, на политиката – в крайна сметка всичко опира до човешкия фактор. А хората стават все по-малко!" -наистина ясна и точна констатация.
  Въпреки увуртанията на господина по някои теми, които са неудобни за Русия, той все пак показва значителна прозорливост.

 98. 98 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  Дневник, не ни пробутвайте интервюта с путиноиди. Режимът на Путин анексира Крим, окупира част от Донбас, разпали война в която загинаха 10 хиляди души и изби стотици в Алепо, той ще ми плаче че не разбирли Русия. Я марш от тука.

 99. 99 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  WOW!!!!!!! Хвръкна ми шапката!
  Как може в БЪлгария да се дава форум на такъв откровен подлец и апологет на имперските амбиции на Путин и Русия?
  Аз се обзалагам че 80% от хората в България ще ми отговорят - "Ама той ти казва че Русия няма имперски амбиции, бе." Затова аз пък ви казвам - "България поне още 40 години няма да има своя вътрешна или външна политика. Политците ще са национални предатели и мошеници. Русия ще прави каквото си иска в България. И Българите ще бъдат най-бедните в Европа." Запомнете - още, поне 40 години!

  California Über Alles
 100. 100 Профил на sasvirco
  sasvirco
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Дават трибуна на този галфон, чиято единствена цел е да проповядва новата религия на рашизма.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK