Табаците дърпат борсата напред

Във вторник падна и последният от българските миноритарни акционери в "Булгартабак xолдинг". Българска xолдингова компания се раздели с процента, който притежаваше в тютюневия монополист, на цена от 36.50 лв. Намеренията на бившия приватизационен фонд да осребри инвестициите си в тютюневата индустрия не бяха тайна за пазара, особено след като в средата на март БХК продаде всички притежавани пакети в дъщерните компании.

Оттогава пакетът си търсеше купувач, което донякъде охлаждаше ентусиазма за дребни покупки. След разчистването на пътя котировките на "Булгартабак холдинг" отскочиха с лев и половина до 38 лв. Голяма кросова сделка с акциите на "София БТ" също помогна на оборота с акции да надхвърли 4.8 млн. лв.

Кросовата сделка при "София БТ" вдигна цените до рекордните 120 лв. за акция, като офертите се отдръпнаха на над 125. В суматохата "Благоевград БТ" също се понесе нагоре, като достигна 107 лв. при 442 акции оборот. Извън основните позиции има сериозно развитие - ако някой смяташе местен аналог на Ръсел, движението му през последните две седмици би било доста впечатляващо. Поскъпнаха акциите на "Доверие холдинг" до 2.25 лв. при приличен обем, "Неохим" пробват срамежливо нивото 6.50 лв., цените при "Алкомет" стигнаха до 6.70 лв. при относително малък обем, но пък отъняха офертите "продава".


Централна кооперативна банка полека-лека достигна 2 лв., макар че това се дължи на паузата в масираното предлагане, което обикновено същата в качеството си на инвестиционен посредник практикува.

Индексът SOFIX, ако някой още му обръща внимание, се повиши с близо процент и прескочи "психологическата" граница от 450 с 2.66 точки.

Психологическото на границата е само това, че е кръгло число, да не си помисли някой нещо друго. Въпреки че уважавани анализатори опитват анализи върху движението на SOFIX, вероятно и те ще се затруднят да обяснят как от средата на март индексът пада, а цените на всички по-ликвидни акции (с изключение на Знаем-Коя) растат. Мистерия... За мистериите трябва да питаме Хохо, но засега котараците са само медийни експерти. Преди време опитахме да лансираме идеята официалният индекс, измерващ капитализацията на компаниите на Българската фондова борса, да претърпи корекции с оглед по-коректното му изчисление. Не е фатално - понеже пазарът празно не държи, това ще е до момента, в който някой започне да изчислява правилно нов индекс, който ще дава релевантна информация. И тогава на SOFIX вече никой няма да обръща внимание.

Оборотът при облигациите прескочи половин милион, като се търгуваха емисиите на Юнионбанк, ЦКБ и "Петрол".

При компенсаторните инструменти във вторник нямаше особени сътресения, обират се всички оферти на 25%, но пък явно поръчките са лимитирани дотам и нивото почти не се прескача. Обемите останаха ниски, като събитието беше на блоковия сегмент. Регистрираха се сделки за 13.287 млн. номинал на стойност 3.388 млн. лв., като купувач беше СИБанк. С това "пакетираните" и заредени за нови предизвикателства обеми не се променят, само сменят собственика.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK