Цигари и само цигари

На българската борса продължава да се мисли само за цигари, тютюн... с други думи - за "Булгартабак". Двете най-активно търгувани и най-големи цигарени фабрики от холдинга ("Благоевград БТ" и "София БТ") и в сряда покориха нови ценови рекорди. Акциите на самия "Булгартабак холдинг" също поскъпнаха. Този път повод беше новината, че пакетите, продадени от Стопанска и инвестиционна банка преди няколко дни, са били купени от инвестиционна банка в Лондон. Пазарът видя съществена покупка от страна на голям чуждестранен инвеститор. Това беше възприето като един вид вот на доверие в нашия пазар или поне в цигарения сектор. Тази покупка обаче е наистина само повод. Пазарът вижда това, което му се иска да види. И друг път чужди инвеститори са купували акции от български дружества, без това да вдигне цената им незабавно и с много.

Другият интересен извод е, че пазарът все още гледа на трите акции от сектора като на едно. Покупката на UBS беше на акции от холдинга, но и двете дъщерни дружества също поскъпнаха. Хората приеха покупката като индикация, че и други (чуждестранни) инвеститори залагат на и вярват в скорошната приватизация на цигарения сектор. Всички са убедени, че двете най-печеливши цигарени фабрики ще бъдат продадени първи, и то скоро. Интересното сега е да се помисли дали когато тази толкова очаквана новина стане факт, акциите ще скочат още или пазарът ще реши, че тя е вече консумирана в цената и ще започне да продава. На чуждите пазари е много популярен принципът „купувай на слуха, продавай на новината". При нас може да се получи адаптация от вида „купувай в очакване на сделката, продавай при новината за сделката".

Другите две позиции, привличащи поне малко инвеститорското внимание напоследък, са "Софарма" и "Доверие обединен холдинг". Акциите на фармацевтичната компания продължават да се покачват въпреки разочароващите резултати за 2003 г. Съотношението цена/печалба вече е доста високо - около 24 пъти, ако се гледа печалбата за 2003 г. Очакванията, че консолидираните резултати ще променят картината, не се оправдаха. Човек трябва да вярва, че миналата година е била изключително лоша и че през 2004 печалбата ще се удвои, за да бъдат оправдани сегашните ценови нива. За тези, които не вярват в това, "Софарма" все повече прилича на балон.

При доверие цената се раздвижи от чисто спекулативни причини. Дълго време акциите на най-големия бивш приватизационен фонд се търгуваха около 2.20 лева. От няколко дни инвестиционен посредник, свързан с фонда и обслужващ големите акционери в него, започна да купува на пазара. Спекулациите за битка за надмощие между две различни групи акционери отдавна отшумяха. Въпреки това повишената активност на пазара от страна на ИП "Евър" накара по-спекулативно настроените инвеститори да видят потенциал за скорошно движение нагоре и да започнат да купуват. Тях вероятно ги успокоява и фундаменталната подцененост на тези акции.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK