Затишие пред празник

Предпразнично настроение обхвана борсовата търговия в последния работен ден на седмицата. Оборотът на пазарите на акции се понижи до 515 хил. лв., но въпреки това SOFIX се повиши с 0.34% до 486.47 пункта. Сделки се сключиха с акции на 10 от 13-те дружества, включени в индекса. Три от тях поскъпнаха, една беше без промяна, а останалите шест отбелязаха понижение.

Нарастването на борсовия индекс се дължи основно на акциите на "Петрол" АД, които се повишиха до 2.50 при изтъргуван обем от над 20 000 акции и засилено търсене от страна на чуждестранна банка. След достигането на това ниво появилото се предлагане свали цената до 2.40 лв. Това покачване на цената стана в сесията преди третия аукцион, на който ще се предложат 1 млн. акции на най-големия дистрибутор на горива. Досегашните аукциони бяха повече от успешни - търсенето на тях превишаваше предложеното количество повече от два пъти. Предлаганият обем при тях обаче беше значително по-малък.

Изглежда „сезонът на отчетите" поне за това тримесечие приключи, макар че пазарът очаква тримесечните резултати на още някои от основните борсови позиции. Така например акциите на „Благоевград БТ" АД в последните дни се търгуват без съществени изменения в цената в очакване на отчета за първите три месеца на годината. В сряда излязоха резултатите на „Албена" АД и „Слънчев бряг" АД и докато първото дружество отчита намаляване на загубата с 323 хил. лв. спрямо първото тримесечие на 2003 г. до 4.6 млн. лв., второто отбелязва срив в резултатите си. Печалбата на „Слънчев бряг" АД намалява до 76 хил. лв. при 5.9 млн. лв. за първите три месеца на миналата година. Нетните приходи на курортното дружество се понижават с повече от 80% до 2.2 млн. лв. На практика обаче „Слънчев бряг" АД не извършва туристическа дейност и приходите му са изцяло от такси за ползване на инфраструктурата и продажби на активи. Цената на акциите на „Албена" АД се запази почти без изменение на 28.05 лв., а сделки с книжа на „Слънчев бряг" АД нямаше.


Акциите на „Алкомет" АД поскъпнаха с 6.38%, след като повече от 35 000 акции смениха собственика си на цена 7.50 лв. В сряда бяха продадени и последните акции от държавния дял на „Лукойл Нефтохим" АД на цена 14.50 лв. Търговията с тези акции на неофициалния пазар се движеше около тези нива, след като предните дни не успя да премине 15-левовата бариера. Акциите на „Неохим" АД и „Оргахим" АД продължиха да поевтиняват и приключиха седмицата съответно на 7.08 и 23.01 лв. По-лошите резултати на „Оргахим" АД за тримесечието понижиха цената му през последната седмица с повече от 6.5%.

Около компенсаторните инструменти също цареше затишие - изтъргуваните обеми в последния ден преди празниците бяха под 700 хил. лв. номинал. Цените продължиха движението надолу от последните няколко дни и вече трайно преминаха нивото 24% и на моменти достигаха следващото ключово ниво - 23%. Средните цени бяха около 23.30 - 23.50%. Забавянето на сделката за продажба на мажоритарен дял от БТК и неяснотата около срока за продажба на дял от Параходство "Български морски флот" са основните причини за спадналото търсене на компенсаторки и понижението на цените им.

След като по-привлекателните пакети, предложени на петия централизиран търг, бяха продадени, интересът на инвеститорите към инвестиционните бонове спадна драстично. Това доведе по спад в цената в сряда до 21%, или с повече от 6% спрямо предходния ден.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK