SOFIX продължава с рекордите

Лятното настроение обхванало борсовата търговия в последните седмици, изглежда, не пречи на индекса на фондовата ни борса да бележи рекорд след рекорд въпреки ниските обеми на търговия. За вторник стойността му при приключването на търговията беше 519.86 пункта - минимално повишение от 0.11% спрямо предходния ден. Акции на стойност 505 хиляди лева смениха собственика си по време на търговията. Това значително покачване на изтъргуваните обеми спрямо обичайните за последните дни се дължи на кросови прехвърляния на големи пакети от акции на „Софарма" АД (40 000 на 3.88 лв.) и „Мануела" АД - Хасково (152 771 на 0.40 лв.). Прехвърляне имаше и на голям пакет акции на „Албена инвест холдинг" АД, което увеличи изтъргувания обем по позицията до 23 865 акции. Своя принос за повишаване на активността даде и „Неохим" АД, чиито акции се радват напоследък на засилен интерес от страна на инвеститорите. При изтъргувани 8286 акции цената им се покачи с 6.19% и достигна при затварянето на сесията 7.97 лв. За последната седмица цените се повишиха с над 11.6%.

Активна беше и търговията с акции на „Петрол" АД, като изтъргуваният обем беше 11 388 акции на средна цена 3.03 лв. Търсенето от страна на един посредник, който в определени моменти се изявяваше и като продавач, повиши цената до 3.07 лв. За разлика от тях тютюневите акции бяха много слабо търгувани - едва 28 акции на благоевградската фабрика и 38 от „София БТ" АД смениха собственика си на средни цени съответно 123.16 и 132.68 лв. Акциите на другите две дружества от сформираните пулове - „Пловдив БТ" АД и „Слънце Стара Загора БТ" АД изглежда засега стабилизираха цените си на нива от около 15 лв.

Продължи успешното пласиране на акциите на „Инвестор БГ" АД - над 30 хил. акции бяха записани от пет инвестиционни посредника и техните клиенти на средна цена 3.33 лв. Така след приключването на половината от етапите на публичното предлагане са записани почти всичките предложени акции (останалото незаписано количество се дължи на особеностите на провеждането на аукционите).

В края на борсовата сесия настъпи раздвижване и при компенсаторните инструменти - там основният купувач от последните седмици обра цялото предлагане до 24.85% при компенсаторните инструменти и ПКБ. Преди това търговията беше сравнително активна, но при доста по-ниски нива - 24.10-24.30%. Прави впечатление, че за разлика от предходните дни, когато офертите „купува" на високите нива се поставяха след приключването на търговията, бяха поставени минута преди края й и така те бяха удовлетворени още в рамките на деня. Жилищните компенсаторни записи продължиха да поевтиняват и се търгуваха на 20.70 - 80%. Така разликата в цените на тях и останалите компенсаторни инструменти продължи да се увеличава. Инвестиционните бонове отбелязаха понижение, но цената им се задържа над 18%. Утре започва петият неприсъствен публичен търг, но това едва ли ще се отрази силно на цената им, тъй като повечето дружества ще се продават срещу пари, а и предлаганите дялове не са особено атрактивни.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK