SOFIX си взе малка почивка

След покоряването на многобройните върхове SOFIX реши да поотдъхне. Въпросът дали това ще е просто нов базов лагер за българския алпинист и дали това е изкачване без кислородна маска в тези летни жеги все още стои. Този път почивката се дължеше най-вече на запасите с "Петрол", чиито цени на нашия пазар реагираха в обратна посока от световните тенденции. Подкрепата на тютюневите дружества не бе ясно изразена, но в крайна сметка водещите "Благоевград" и "София БТ" успяха към края на деня да завоюват позиции, близки до тези отпреди раздаването на дивиденти. Темпото на техния поход вероятно ще продължи със същата скорост и посока през този месец.

Интересен развой се получи при напоследък доста атрактивните акции на Централна кооперативна банка. След като дългоочакваното разрешение от БНБ за придобиване на 95% от банката от групата "Химимпорт" стана факт, доста учудващо бяхме свидетели на разпродажби. В крайна сметка пазарът отдавна беше инкорпорирал това решение и би следвало да наблюдаваме задържане или покачване на цената, а не обратното. Всъщност при новината за увеличаване на капитала чрез нова емисия акции, то по очаквана реакция е спад на цените. В българския случай това обаче подлуди цените и изстреля акциите дори до 3.50 лв. Причините за подобно поведение са трудно разгадаеми, което обаче не пречи на слуховете да властват на пазара и цените остават на нива около 3.40 лв. При "Оргахим" и "Алкомет" инвеститорите най-накрая реагираха съобразно показаните резултати на дружествата за полугодието. Компаниите не отговориха подобаващо на заложените от пазара цели и макар и с известно закъснение понесоха ударите за това. Без успех се проведе предлагането на над 14 000 акции на "Слънчев бряг". Неяснотите около бъдещата ликвидация на дружеството го прави недотам предпочитана инвестиция. Под натиска на този пакет цените на компанията останаха на нива около 15 лв., а реален интерес има натрупан при нива от 14 лв. Книжата на "Доверие Обединен холдинг" засега успяват да се възползват от бъдещата подобрена ликвидност, което ги кара да напредват бавно, но славно.

Компенсаторният пазар бе далеч от определението интригуващ. Търговията бе повече от вяла и обемите едва надминаха половин милион за трите инструмента общо. Цените се движеха в познатия диапазон 24.20 - 40%, а изоставащите жилищно-компенсаторни записи наваксаха 1% от изоставането все още далеч назад на нива 22.60%. Инвестиционните възможности пред инвестиционните бонове на практика липсват и цените им могат да претърпят корекция. На този етап от подобна стъпка ги дели само силният интерес на един посредник към тези книжа. Оттеглянето му от пазара вероятно ще доведе нещата до логичния им край.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK