Корекцията на SOFIX приключи бързо с нов рекорд

Миналата седмица започна доста минорно за инвестиралите в български акции - излязлата предния четвъртък новина за приемането от надзорния съвет на „Булгартабак холдинг" АД на поисканото от БАТ удължаване на срока за подаване на оферти за покупката на двата пула, включващи двете най-големи тютюневи фабрики в България, беше възприето доста негативно от пазара. Така в първите два дни на седмицата продължи разпродажбата на тютюневи акции. Цените на „Благоевград БТ" АД се понижиха до 124.50 лв., а на „София БТ" АД - до 132.50 лв., което бяха и най-ниските цени от поне месец насам. Акциите на „Булгартабак холдинг" АД също паднаха - най-ниската им цена беше 47 лв.

Засилените продажби в определени моменти се пренесоха и към другите търгувани на борсата книжа, но най-силно повлия на цените на бившите приватизационни фондове. Най-силно беше падането при „Синергон холдинг" АД - с повече от 10%, като то бе предизвикано от продажбите в понеделник на големи количества акции от страна на инвестиционен посредник, известен с близките си отношения с управляващите холдинга. Интересното е, че още във вторник холдингът възстанови цената си. „ИХ България" АД също понижи цената си - от 95 ст. за акция предните дни до 78 ст. в понеделник, но пък книжата му поскъпнаха с повече от 200% през последния месец. И тук имаше бързо възстановяване на цената в края на седмицата. Книжата на „Албена инвест холдинг" АД също поевтиняха, но в по-малка степен - до 4 лв. средна цена в понеделник, след което се възстановиха до 4.30 лв.

Ръстът на борсовия индекс започна в сряда, като началото му беше дадено от покачването на цените на двете фармацевтични дружества в него - „Софарма" АД и „Биовет" АД. Във вторник собствениците си смениха 51 403 акции на пещерското дружество, като цената поскъпна с над 13% в рамките на деня. В сряда тя продължи да расте и достигна най-високата си стойност от октомври 2003 г. - 4.33 лв. в петък, обаче явно позагубили сила цените на „Биовет" АД се понижиха до 4.12 лв. средна цена.


В сряда покупка за 3000 акции от страна на една банка „изстреля" цената на „Софарма" АД от познатите през последните седмици 4.10-4.15 лв. до 4.49 лв. за акция. Това като че ли даде начало на по-засилено търсене на книжата на софийската фармацевтична компания и цената трайно се установи на нови, по-високи нива - 4.35-4.40 лв.

В петък акциите на „Лукойл Нефтохим" АД достигнаха непознати от август 1998 г. нива - 22 лв., и то при сравнително голям обем - над 2000 броя. Това поскъпване доведе и до нов рекорд на SOFIX - 592.08 пункта.

Най-силно за седмицата поскъпнаха акциите на курорта „Св. св. Константин и Елена" АД - с над 45%. Цената на акциите на морския курорт достигнаха 4.73 лв. в петък. На практика тук поскъпването досега се дължеше на засиленото търсене на акции и почти „хилавото" им предлагане.

Цените на компенсаторните инструменти трайно се установиха около нивото 26%, но засега не могат да го прехвърлят. Търсенето е съсредоточено на няколко места, но очевидно никой от купувачите не иска да плаща повече от 26% към настоящия момент. Инвестиционните бонове не успяха да натрупат плюсове от започващия на 6 октомври осми централизиран публичен търг и леко поевтиняха, като в петък се търгуваха малко над 20%. Слабото им търсене вероятно се дължи и на възможността на този търг да се плаща с жилищни компенсаторни записи, издадени на база лихвоточки.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK