Деца и съпрузи няма да плащат данък наследство

Съпрузите и децата няма да плащат данък наследство, предвиждат промените в Закона за местните данъци и такси. Правителството предлагаше този данък да отпадне напълно, тъй като приходите от него не надвишават 300 хил. лв., което е повече от разходите по администрирането му. След дебати в бюджетната комисия депутатите в крайна сметка решиха данък наследство да не се плаща само от преживелия съпруг и наследниците по права линия.

За братя, сестри и техните деца данъкът ще бъде 0.7% за наследствен дял над 250 хил. лв., а за всички останали наследници - 5% за наследствен дял над 250 хил. лв.


От тази година се отменя пътният данък заради въвеждането на винетните такси. Заради синхронизацията на българското законодателство с европейското се променя данъчната основа за определяне на данъка на товарните автомобили с допустима максимална маса над 12 тона. Дължимата сума ще се определя в зависимост от допустимата максимална маса, броя на осите и вида на окачването, като данъчната тежест се запазва спрямо тази през 2004 г.

От 2006 г. общините сами ще събират местните данъци и такси, като през тази година тези, които искат сами да извършват тази дейност, ще продължат да подписват споразумения с главния данъчен директор за прехвърляне на правомощия. До момента 100 общини администрират сами местните си данъци и такси. Дейността по събирането на местните такси в останалите общини ще продължи да се извършва от данъчната администрация срещу възстановяване на разходите им за извършването на услугата.

С преходните и заключителните разпоредби на бюджета парламентът задължи данъчната администрация до три месеца безвъзмездно да извършва услугата в общини, които са подписали споразумения, но все още не са изградили административен капацитет.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK