Между еуфорията и нервността

Може би най-важната седмица за българския капиталов пазар започна с припряност и в известен смисъл смесица между нервност и еуфория. Трудно е да се определи обаче кое от двете надделява при „обирането" на всички оферти продава по някои позиции още в първите минути на търговията в понеделник. Още не беше минала и една минута от отварянето на борсовата сесия, когато големият купувач на компенсаторки в лицето на СИБанк излезе на сцената и изкупи всичко до и на 113%. Нещо, което не беше се случвало скоро. Най-отчетливо подобни действия на основния в последните месеци купувач се наблюдаваха в периода втората половина на ноември - декември 2004 г., когато цените на компенсаторните инструменти отбелязваха всекидневно силен ръст. Сега ситуацията обаче не е същата както откъм цени, така и откъм оставащо време до продажбата на БТК. Интересни обаче са още няколко факта от понеделник: сравнително високият оборот от 17 млн. лв. номинал, последван от неколкократно по-големи количества на блоков сегмент - 113 млн. лв., повечето от които кросирани от основния играч по позицията, и черешката на тортата - новината, че в деня на аукциона всички ограничения в цените на компенсаторните инструменти отпадат.

След няколко дни на затишие по позициите на холдинговите дружества някои от участниците на пазара решиха, че корекцията в цените им е приключила, и се втурнаха да купуват минути след започването на търговията. Това доведе до покачване на „Доверие Обединен холдинг" АД до 6.80 лв. и на „ИХ България" АД до 3.90 лв. Резултатът беше изтъргувани близо 50 хил. акции по всяка от двете позиции. След първоначалната еуфория обаче последва спад и цените и на двете дружества се върнаха на нивата от петък - съответно 6.45 и 3.60 лв. Останалите холдингови дружества не успяха да прихванат от ентусиазма по тези две позиции и се търгуваха относително спокойно, макар и на малко по-високи от петъчните цени.

Борсовият индекс SOFIX отстъпи от петъчния си рекорд и се понижи до 680 пункта след спада на акциите на „Петрол" АД със 7.02% и на ЦКБ АД с 4.37%. Докато при „Петрол" АД оборотът не беше висок, при ЦКБ АД бяха прехвърлени 5311 акции. Висок изтъргуван обем имаше и с акциите на „Албена" АД, които с прехвърлени 8002 акции се повишиха до 62 лв., макар че средната за деня отбеляза понижение главно заради кросовата сделка за 6000 акции на цена 60.10 лв. Друго туристическо дружество оглави първенството за най-поскъпваща акция в SOFIX - „Слънчев бряг" АД повиши стойността си със 7.26% до 17.74 лв.

Извън дружествата от борсовия индекс продължава поскъпването при високи изтъргувани обеми на „Проучване и добив на нефт и газ" АД - цените удариха 32 лв. при немалкия обем от 3105 акции. Поскъпването от 7.46% не е малко, но бледнее на фона на регистрираното 30%-но повишение при „Българска захар" АД, Долна Митрополия, при изтъргувани 304 акции.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK