Развитите страни имат най-голям ръст на чуждите инвестиции

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в развитите страни през миналата година са се увеличили с 38 на сто до $573.2 млрд., което е сериозен ръст след стагнацията, продължила четири години. Това става ясно от доклад на Конференцията по търговията и развитието на обединените нации (UNCTAD), който беше разгласен от медиите във вторник. В основата на обръщането на тенденцията е бумът на трансграничните сделки по сливания и поглъщания, чиято стойността отбелязва ръст от 40 на сто през 2005 г. до $2.9 трилиона.

За същото време вложенията в развиващите се страни в Азия, Африка и Латинска Америка също са нараснали, но остават на половина от стойността на капиталите, инжектирани в развитите страни. Чехия е лидер по преки чужди капитали в групата на страните от Източна Европа.

За миналата година тя е привлякла 12.5 млрд. долара, което я прави предпочитана страна за вложения на инвеститорите сред десетте нови членки на ЕС.


Преструктурирането на "Шел"

донесе лидерското място на Великобритания, която е абсолютният номер едно в класацията по страни, което се случва за пръв път от 1977 г. Островната империя е привлякла през 2005 г. $219 млрд. чужди капитали от общо 573 млрд. външни инвестиции, което е най-доброто постижение, регистрирано от страна от Европа. Отчетеният резултат е и 182 на сто ръст спрямо този за 2004 г., информира агенция Франс прес. Близо половината от постъпленията са регистрирани от структурното сливане на подразделенията на английско-холандския концерн "Шел" - базираната в Лондон "Шел транспорт енд трейдинг" и регистрираната в Холандия "Роял Дъч Шел".

Сделката се равняваше на 100 млрд. долара

Голям скок в класацията отбелязва Русия, която успява да регистрира удвояване на стойността на инвестициите отвън до $26.1 млрд.

Любопитно е, че стойността на вложените чужди капитали в Китай остава на непроменени от предходната година нива от $60.3 млрд., докато тези в Индия се повишават до $6.0 млрд. от $5.3 млрд. през 2004 г.

България очаква да запази високия дял

на чуждите капитали като част от БВП. Обемът на общите инвестиции в България през 2005 г. ще достигне 5.5 млрд. евро, което е ръст от 10 на сто спрямо 2004 г., очакват от Българската агенция за инвестиции. От тях размерът на преките чужди вложения ще е общо 2.3 млрд. евро. Очакваните за тази година ПЧИ са 6.1 млрд. евро, като по-голямата част от тях се ще дойдат от българските инвеститори - 3.8 млрд. евро, е прогнозата на БАИ. Най-голямата част от тях се предвижда да дойдат от вложенията в производството (25%), услугите, в които се включват развитието на супермаркетите, хотелите, търговията и т.н. (20%) и сектори като енергетика (20-25%), добивна промишленост и транспорт (30-35%). В предвижданите суми от агенцията не включват постъпления от приватизация.

България беше номер едно сред страните от Югоизточна Европа по привлечени преки чужди инвестиции като съотношение към БВП, показват данните в Световния доклад за инвестициите на ООН за 2004 г., изнесени още през септември миналата година. Брутният приток на чужди инвестиции в страната през 2004 г. е достигнал 10.9% от БВП, като по този показател изпреварваме всички останали представители на региона, се казва в изданието "Инвестиционен гид за Югоизточна Европа" на неправителствената организация Български икономически форум (БИФ) от края на миналата година. За сравнение - това съотношение за прекия ни конкурент Румъния, която е втора след нас, е 7.7%.

Според доклада на ООН през 2004 г. в България са вложени 2.5 млрд. долара чуждестранни инвестиции, представляващи 23% от всички инвестиции на Балканския полуостров и 2% от всички инвестиции на зелено. В глобалната класация на ООН по привлечени чуждестранни инвестиции България е поставена на 12-о място, следвана от държави като Хърватия, Естония и Румъния. Индексът се базира на 12 фактора.

Страната ни е лидер и по брутен приток на преки чужди капитали като дял от БВП за целия период от 1996 г. до 2005 г. - средно 7.2%, според данните на БИФ. За същото време по приток на ПЧИ на човек от населението на първо място е Хърватия, след като на един човек там са се падали 2413 евро. Сред основните фактори за привличането на чуждите инвестиции в България през 2004 г. са приватизационните сделки в енергийния и телекомуникационния сектор. По-конкретно това са раздържавяването на електроразпределителните дружества и сделката за БТК, както и капиталите за изграждането на мрежата на втория GSM оператор.

Страните от Югоизточна Европа са едни от най-добре представящите се в света по показателя приток на преки чужди капитали на човек от населението. Съотношението средно за единайсетте държави от региона се изчислява на 4% от БВП през 2004 г., което на практика прави ПЧИ основен източник на икономически растеж в ЮИЕ. Съвкупният приток на преките чуждестранни инвестиции в Югоизточна Европа е достигнал рекордните 14 млрд. евро през миналата година и е на път да постигне нови исторически най-високи нива през тази, когато се очаква притокът им да бъде 20 млрд., показва проучването на неправителствената организация.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK