BG40 бързо загуби спечеленото

Индексите на Българска фондова борса се понижиха по време на сесията във вторник. SOFIX загуби по-скромните 0.26% до 867.75 пункта, докато загубите при широкия BG40 се задълбочиха за втора поредна сесия. Във вторник той се прости с 1.29% до 143.13 пункта, като само за първите два дни на седмицата той загуби над 3% заедно със спечеленото през миналата. Причина за спада беше обичайният заподозрян "Холдинг Варна". След бурния му ръст през миналата седмица през тази той е лидер по загуби на пазарна капитализация. В понеделник се понижи с ценовото ограничение за деня, а във вторник се прости с 29.31% до средна цена от 18.50 лв. Така, след като през миналата седмица той беше сред основите причини за повишение на BG40, ролята му се запазва, но с обратен ефект.


Като цяло оборотът на борсата остана нисък, като се изключи предлагането на акции на Българо-американска кредитна банка, които формираха оборот от около 16.22 млн. лв. Общият оборот с акции за деня беше 118.7 млн. лв.


Основната причина за понижението на SOFIX бяха акциите на "Оргахим", които при изтъргуван обем от 835 броя се понижиха с 4.67% до средна цена от 70.13 лв. "Петрол" също беше сред губещите, като пазарната му капитализация се понижи с 1.76%, а средната цена на акция затвори на 3.34 лв. По позицията обаче минаха едва 100 акции. Сред губещите компоненти на основния индекс беше и "Албена". Пазарната капитализация на курортния комплекс се понижи с 0.79%, като и тук обемът на търговия беше много нисък - само 79 акции.
Традиционно сериозен обем мина при "Софарма", като акциите на компанията поскъпнаха с 0.8% до средна цена от 8.84 лв. Бяха изтъргувани 96.6 хил. акции от компанията, като се сключиха сделки и на 8.88 лв. Преди дни стана ясно, че фармацевтичната компания ще инвестира минимум 30 млн. евро в изграждане на цех за лекарства в София, който ще й позволи да повиши качеството и да се посрещнат международните критерии за добри производствени практики.


При холдинговите дружества търговията беше доста разнопосочна. "Индустриален холдинг България" поскъпна с 1.82% до средна цена на една акция от 3.91 лв. Сериозно поевтиняване обаче имаше при "Доверие обединен холдинг". Пазарната капитализация на дружеството се понижи с 4.58% до средна цена на една акция от 3.33 лв.


На пазара на компенсаторни инструменти жилищните записи се понижиха с 3.46% до средна цена от 58.89 ст. за лев номинал. Поименните бонове обаче поскъпнаха с 3.61% до 62.26 ст. 

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK