Корекция при суровините

През изминалата седмица акциите на няколко големи дружества от Стария континент загубиха позиции. Сред тях бяха френската банка BNP Paribas и германската RWE. Френската банка загуби 2.5 на сто до цена от 75.40 евро за акция. Германската компания за комунални услуги RWE спадна с 1.8 на сто до 69.47 пункта. Петата по големина британска банка Lloyds TBS отбеляза спад с 1.6 на сто до 540 пенса.


Банките и компаниите за комуналните услуги привличат с високи дивиденти и всяко повишаване на доходността на облигациите ги прави по-малко атрактивни за инвестиции, посочват експерти. Доходността на 10-годишните американски държавни ценни книжа е най-висока от 2002 г. насам поради опасения, че повишаването на заетостта ще накара Фед да продължи с покачването на основния лихвен процент.


Най-голяма загуба имаше при минната индустрия, която коригира част от печалбите от последните два дни.
Ценните книжа на енергийния сектор успяха да задържат частично нивата на пазара.Инвестиционната банка UBS посъветва да се купуват именно акциите на енергийни дружества като "Бритиш петролиум" (ВР) и "Тотал", които печелят от високите цени на суровия петрол. Втората по големина петролна компания ВР се изкачи с 1.3 на сто до 681.5 пенса. UBS повиши рейтинга си и за европейската енергийна промишленост, като отмени неутралната си оценка и препоръча купуване. Инвестиционната група очаква цените на петрола да останат над 60 долара за барел и да допринасят за печалбите на сектора.


Водещата компания за производство на цинк "Екстрата" (Xstrata) загуби 4.7 процента до 1933 пенса. Това е първата загуба на дружеството за последните пет дни. Водещият австрийски износител "Билитън" (Billiton) отстъпи с 2.5 на сто до 1114 пенса. В четвъртък акциите от сектора се покачиха след новини за рекордното борсово представяне на медта и цинка.


Водещата компания в индекса Xetra DAX беше стоманената група "Тисен Круп" (Thyssen Krupp). Компанията поскъпна с 2.6 процента до 24.52 евро за акция.


Националните индекси спаднаха в 11 от 17-те западноевропейски борси. Германският Xetra DAX 30 загуби 1.3 на сто до 5952.92 пункта. Лондонският FTSE 100 се понижи с 0.32 процента до 6026.10 пункта.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK