"Абас" ЕООД е новият собственик на "Холдинг Варна А"

Едноличното дружество с ограничена отговорност "Абас" е новият мажоритарен собственик на "Холдинг Варна А". Това става ясно от седмичния бюлетин на Централния депозитар, според който ЕООД-то притежава 45.228% от капитала на бившия приватизационен фонд. Акциите са придобити чрез няколко сделки, като прехвърлянето в депозитара е реализирано на 3 април.


Смяната на собствеността на варненския бивш приватизационен фонд се осъществи чрез продажба на значителни пакети акции при нормална търговия на борсата. На 27 март на пода на борсата се изтъргуваха 262 228 акции, представляващи 26.22% от капитала на дружеството при средна цена 39.99 лева за акция, а общият оборот по позицията надхвърли 10.486 млн. лв. Купувачът на тези акции е бил "Абас" ЕООД , който притежаваше близо 9% преди това. Продавачи по пакетите са "КРЗ Одесос" и "КРЗ Инвест". Според електронната система ДАКСИ едноличен собственик на дружеството с ограничена отговорност "Абас" е "Еф Екс студио". Новите собственици на варненския холдинг обаче не бяха открити за коментар.


Според одитирания финансов отчет на холдинга активите за 2005 г. са в размер на 5.275 млн. лв. Към края на годината дружеството държи акции от 9 дружества, оценени в баланса му на обща стойност 2.439 млн. лв. Според Близнаков най-атрактивни са притежаваните пакети от "КРЗ Одесос" и "Камчия" АД.
Смяната на собствеността в "Холдинг Варна А" се съпроводи с бързо и рязко поскъпване на книжата на компанията, които само за една седмица се покачиха от нива около 11 лв. до над 40 лв. за брой.


След прехвърляне на значителните пакети акциите на "Холдинг Варна А" отново се понижиха до нива около 12 лв. В понеделник на борсата се изтъргуваха 350 акции при средна цена 14.03 лв., което е спад от 4.62% спрямо миналата седмица.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK